Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сестрата на едно от камикадзетата в Шри Ланка: Беше нормален, изведнъж полудя
Автор: Екип Ruse24.bg 16:30 / 28.04.2019Коментари (0)654
©
Доброто образование, което Абдул Мохамед получавал във Великобритания, не попречило момчето със сладко личице да се радикализира и да се превърне в един от убийците в Шри Ланка.

"Моят брат изведнъж стана много ядосан и много луд", казва сестра му Самсул Хайда. Тя твърди, че той дори окуражавал другите мъже в семейстното им да си пуснат дълги бради.

"Той беше нормален, когато отиде да учи във Великобритания и нормален, когато се върна. Но стана дълбоко религиозен, когато отиде в Австралия след завършването си. Тогава в Шри Ланка се върна различен човек", допълва тя.

Абдул Мохамед вече имал дълга брада, а чувството му за хумор липсвало. Момчето станало сериозно и отдръпнато от хората - не се усмихвал на никого, който не познава. Повече не се и разсмял.

Мохамед трябвало да детонира своята бомба в голям хотел в Шри Ланка, но нещо го объркало и той се взривил в много по-малка къща за гости. Според данните на разследващите, във Великобритания момчето е учило в университета Кингстън в Лондон. Все още не е ясно дали радикализирането му е започнало още там.

Разтърсена от шока, че брат й е част от убийците, отнели толкова много животи, Хайда отваря семейния албум и показва напълно различен човек - усмихнатият Мохамед, който се забавлява със своите приятели.

"Той обичаше музиката и беше забавен. Това, което се е случило с него, ме кара да се чувствам тъжна, защото точно преди да умре, не даваше на децата си да слушат музика, нито каза добра дума на когото и да било", споделя Хайда.

По думите й, той винаги е бил благочестив, но щом се върнал от Австралия започвал да принуждава семейството си да следва още по-крайно религията. Хайда непрестанно спорила с него, но накрая се отказала и прекратила всякакъв контакт с него.

"Нещата излязоха извън контрол", казва тя. Въпреки че Мохамед живеел на съседния ъгъл, двамата се отбягвали.

"Когато полицията дойде да ми каже, че той е участвал в атентатите, почти припаднах, спомня си Хайда. - Не мога да повярвам, че стигна толкова далеч." 

Точно преди да замине за Австралия, Мохамед се оженил за дъщерята на неговия хазяин в къщата, която обитавал след като се върнал от Великобритания. Според сестра му, тя била "потайна и мълчалива", а сега се намира в ареста, където е разпитвана.

"Нещо се е случило в Австралия, което го е променило като човек. Той просто стана тих и сдържан", категорична е Хайда.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: