Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шолц и Макрон председателстват поредица от среща по случай годишнината от двустранния договор за приятелство
Автор: Тереза Герова 15:13 / 22.01.2023Коментари (0)424
©
Лидерите на Франция и Германия ще проведат двустранна среща на върха и съвместно заседание на парламента в Париж. Срещите, които съвпадат с 60-ата годишнина от двустранното споразумение, имат за цел да дадат нов тласък на отношенията между двете страни на фона на задълбочаващите се напоследък разногласия, коментират в редакцията на вестник Les Echos.

Държавният глава на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц направиха изявления в сутрешните часове на деня в рамките на церемония по случай годишнината от споразумението, която се проведе в Сорбоната, най-старият университет в Париж.

Последваха заседания на Френско-германският съвет на министрите и двустранният Съвет по отбрана в резиденцията на френския президент.

Следобед е предвидено съвместно заседание на долните камари на френския и германския парламенти - Националното събрание и Бундестага, в Двореца на Бурбоните.

Вечерта Макрон и Шолц ще продължат разговорите си на вечеря в резиденцията на френския държавен глава.

Очаква се сред международните въпроси в дневния ред на преговорите да бъде и "сверяване на часовниците" на страните в подхода им към украинския конфликт.

Миналата есен съвместното заседание на правителствата на двете страни бе отложено. Затова пресата внимателно оценява новия кръг от диалога. "Френско-германският двигател на западноевропейското партньорство напоследък се разклаща“, отбелязва Les Echos в редакционния си коментар. Политическият седмичник Daily Express в своя преглед на двустранните отношения изтъква конкретни области на несъгласие между Берлин и Париж.

Договорът за френско-германско приятелство, подписан на 22 януари 1963 г. в Елисейския дворец от френския президент Шарл дьо Гол и германския канцлер Конрад Аденауер, има за цел да сложи край на годините на съперничество и вражда между съседните страни, да насърчи тяхното помирение и задълбочаване на взаимното сътрудничество. Споразумението предвижда правителствата на Германия и Франция да провеждат постоянни консултации по най-важните въпроси на външната политика, сигурността, образованието на младежта и да действат в името на общите интереси.

Впоследствие документът е допълнен с два протокола - през 1988 г. германският канцлер Хелмут Кол и френският президент Франсоа Митеран се споразумяват да координират действията си по въпросите на отбраната, както и в областта на икономиката и паричната политика. През 2018 г. списъкът на съвместните форуми бе разширен във връзка със създаването на Френско-германската парламентарна асамблея.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Съдебна реформа
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: