Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шолц се срещна с румънския премиер, обсъдиха пълноправното приемане на страната в Шенген
Автор: ИА Фокус 18:25 / 06.04.2024Коментари (0)866
©
Германският канцлер Олаф Шолц пристигна в Букурещ в събота (6 април). Той беше приет от премиера на страната Марчел Чолаку в двореца "Виктория" за дискусии, а след това участва в конференцията, посветена на срещата на лидерите на Партията на европейските социалисти, се посочва в правителствено съобщение, предава Agerpres.

Според правителството дискусиите между двамата официални лица са били фокусирани върху задълбочаването на двустранните отношения, сътрудничеството в икономиката и сигурността, пълното присъединяване на Румъния към Шенген, както и теми от европейски интерес, в контекста на предстоящите избори за Европейски парламент.

Министър-председателят Марчел Чолаку e благодариl на германския си колега за подкрепата на неговата страна за присъединяването на Румъния към Шенген, процес, за чието завършване Румъния продължава да разчита на подкрепата на Германия, така че граничният контрол също да бъде премахнат възможно най-скоро.

И двамата високо са оценили отличното ниво на двустранен политически диалог и икономическо сътрудничество, като Германия е най-важният търговски партньор на Румъния и вторият най-голям инвеститор в румънската икономика.

"Важна цел на правителството е да стимулира инвестициите, използвайки всички възможности, които Румъния има, включително чрез Националния план за възстановяване и устойчивост. Интересът на германските инвеститори към Румъния досега е окуражаващ и със сигурност отваря нови важни перспективи за сътрудничество в ключови области за трансформацията на румънската икономика, като се започне с проекти в транспортната и енергийната инфраструктура, цифровизацията, зелената енергия, индустрията на отбраната и много други", е заявил Марчел Чолаку.

Олаф Шолц и румънският му колега също обсъдили и основните теми от интерес за гражданите на Европейския съюз, които трябва да бъдат отразени в дневния ред на новия Европейски парламент, който ще бъде избран през юни, "предвид заплахите за сигурността, породени от руската агресия срещу Украйна точно до европейските граници, перспективите за разширяване на Европейския съюз, но също и предизвикателствата, свързани с феномена на миграцията, постигането на целите по отношение на зеления и цифровия преход и консолидирането на европейски вътрешен пазар", се посочва още в съобщението.

"За всичко това и за защитата на демократичните ценности, които са в основата на цялото европейско строителство, са необходими единство, сплотеност, солидарност и баланс", са заявили двамата лидери.

Още по темата: общо новини по темата: 7
16.04.2024 »
07.04.2024 »
06.04.2024 »
30.03.2024 »
27.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Борба за влияние в Близкия Изток
Великден 2024 г.
Закупуване на самолети F-16
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: