Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Швейцарски фирми продават токсични горива
Автор: Екип Ruse24.bg 17:07 / 21.09.2016Коментари (1)399
©
Три швейцарски фирми от години заобикалят екологичните стандарти и по скандален начин разпространяват високотоксични горива в няколко страни от Западна Африка. Това установи разследване на неправителствената организация в Швейцария "Public eye", съобщава БГНЕС.

Разследването със заглавие "Мръсен дизел: как швейцарски търговци наводняват Африка с токсични горива" разкрива гигантска търговска мрежа, в която роля играят холандските пристанища Амстердам и Ротердам, както и белгийското Антверпен (наричани общо с абревиатурата ARA).

Става ясно, че швейцарските търговци от фирмите "Витол", "Трафигура", "Адакс и Орикс" и няколко по-малки компании, се крият зад имената на компании като Shel и Puma, и имат доминираща роля на пазара на петролни продукти в много африкански страни, особено в Западна Африка. Други големи компании като Glencore, Mercuria и Gunvor, които не разполагат с вериги от бензиностанции, също играят голяма роля в доставките на горива за африканските пазари.

Според доклада, швейцарските търговци използват ниските стандарти в страните на Черния континент и на практика местното население плаща със своето здраве за печалбите им. В проучването на "Public eye" се виждат шокиращи данни - например дизеловото гориво съдържа 380 пъти повече сяра, отколкото е позволено в Европа.

От доклада, който е с обем от 160 страници, се разбира, че на практика швейцарските търговци изнасят от Западна Африка качествени горива, които в зоната ARA получават токсични добавки и после се връщат в Африка под формата на токсични и опасни за здравето горива. Тази смес е кръстена нарицателно "африкански дизел". Специалистите от "Public eye" разкриват, че цинизмът на швейцарските фирми е безкраен, доколкото изнасяния от Нигерия петрол има най-малко сяра от всички видове добиван суров петрол, но след като мине през ARA се връща в Африка като отрова.

Сред страните, които имат най-ниски екологични стандарти и внасят "африкански дизел", е Мали, следват Замбия, Сенегал, Гана и Бенин. В резултат на отровните горива днес въздухът в Лагос и Дакар е по-замърсен от този в Пекин.

Представители на НПО проверили петролни резервоари в Амстердам и Ротердам и открили в тях висока концентрация на сяра и други канцерогенни вещества.

От "Public eye" правят извода, че горива, които не могат да бъдат продавани в Европа, се произвеждат на Стария континент и биват изнасяни. Поради което представителите на НПО и техните африкански партньори призовават към налагане на пълна забрана за внос и употреба на некачествено и високотоксично гориво на Черния континент.

Има прогнози, че през 2030 г. в Африка ще има три пъти по-голям брой смъртни случаи, предизвикани от отделяните при работа на двигателите вредни частици във въздуха, отколкото в Европа, Япония и САЩ, взети заедно.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.09.2016 г.
0
 
 
Предлагам до рекламите на Ролекс Милка и другите великолепни Швеицарски стоки да стои и череп с кости.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
Газови доставки
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: