Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ски курорт се превърна в огромно огнище на опасната зараза
Автор: Екип Ruse24.bg 15:53 / 20.03.2020Коментари (0)602
©
Дълго време се смяташе, че Италия е основният източник на заразата с коронавирус в Европа. Тези дни обаче стана ясно, че едно друго място в Европа е таен развъдник на вируса - курортът Ишгъл в Австрия, разказва "Дойче Веле".

Ски курортите изглеждат безопасно място в сегашната пандемия от коронавирус: високо в планината атлетични хора прекарват целия ден на чист въздух, спазвайки по пистите безопасно разстояние един от друг. Стига да не беше една специфична особеност на този популярен вид отдих: т.нар. апрески барове - заведенията, в които скиорите се забавляват вечерно време, често с музика и танци.

Зимният курорт Ишгъл в австрийската провинция Тирол е смятан за един от най-добрите ски курорти в Алпите. Той е особено популярен сред германските, скандинавските и руските любители на зимните спортове. И именно той се превърна в огромно огнище на зараза с коронавирус. Редица издания, вкл. и германски медии, пишат, че в края на февруари и началото на март Ишгъл се е превърнал в развъдник на заразата, тръгнала оттам по цяла Европа.

От началото на март Ишгъл е рисков район

Разплитането на историята започва с полета на компания Icelandair от Мюнхен до Рейкявик на 29 февруари: с него пътували множество исландски туристи, завръщащи се от Италия и Австрия. До този момент се смяташе, че основният източник на заразата в Европа е Италия. Тестовете, проведени сред исландците от въпросния полет, обаче разкрили друго: един завръщащ се от Италия бил диагностициран с коронавируси, както и много от завръщащите се от Ишгъл. И така на 5 март исландските власти обявяват тиролския курорт за рисков район - подобно на китайския град Ухан и Иран.

И в Норвегия било отчетено подобно развитие. На 7 март страната подложила на тест група туристи, карали ски в Ишгъл. Тестовете на много от тях били положителни. Ден по-късно Норвегия обяви, че общият брой на заразените с коронавирус норвежци е 1198, като близо 500 от тях са били на почивка в Австрия, повечето в района на Ишгъл.

Австрийските зимни курорти са любима дестинация и на германските туристи. По информация на германското списание "Фокус", само в Хамбург вече са диагностицирани над 80 души с коронавирус, чиято история на заболяването е свързана именнно с Ишгъл. В Дания пък те са повече от 100. На 9 март датските власти обявявиха Тирол за рисков район, а германските - едва на 13 март, когато австрийските власти поставиха Тирол под карантина. От около 360 заразени с коронавирус в Австрия повече от сто са именно в провинция Тирол.

"Всичко говори за това, че Ишгъл се е превърнал в таен развъдник на заразата в Европа, както и че курортът е бил поставен под карантина твърде късно", пише в онлайн-изданието си списание "Фокус".

Опасните бармани

Първоизточникът на заразата вероятно е 36-годишен германец, барман в популярен бар в курорта. И макар това заведение да е било затворено още в понеделник, 9 март, карането на ски през деня и вечерният живот в курорта са продължили чак до края на седмицата преди да бъде наложена обща карантина, посочват редица издания.

По информация на германското списание "Шпигел", междувременно коронавирус е открит и у барман в друг известен австрийски ски-курорт - Зьолден. Заразени са и 80 колеги на бармана, които са били поставени под карантина. Но туристите, които вечер са се забавлявали във въпросното заведение, вече са се пръснали из цяла Европа.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: