Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скритите послания в тоалета на Камила за коронацията на Чарлз III
Автор: Екип Ruse24.bg 10:37 / 09.05.2023Коментари (0)254
©
През последните няколко седмици имаше какви ли не спекулации около тоалета за коронацията на британската кралица в Уестминстърското абатство. На службата Камила (б.р. – вече преминала от кралица-консорт в пълноправна кралица) почете традицията, но добави и по-модерни щрихи, разказва CNN.

Първото нещо, което всички забелязаха на церемонията, бе робата от кадифе и хермелин, правена някога още за коронацията на кралица Елизабет. Дрехата е запазена и коригирана за Камила от най-старите шивачи в Лондон Ийд и Рейвънскрофт, на които е кръстен и брандът Ede and Ravenscroft.

Но имменно под тази историческа дреха прозират личната история на Камила и собствения ѝ почерк. Роклята ѝ за коронацията с бродерия от слонова кост, сребро и злато е създадена от британския дизайнер Брус Олдфийлд, отговорен за едни от най-емблематичните тоалети на принцеса Даяна през 80-те години на миналия век. Неговата едноименна модна къща на Bruce Oldfield празнува 50-годишнина, а Камила също има дълга връзка с нея.

Роклята се отличава с характерни елементи на Bruce Oldfield – къс шлейф (задна част на роклята) и фина, но сложна бродерия от "плетеници от маргаритки, незабравки, жълтурчета и ален зъб, представляващи привързаността на краля и кралицата към природата и британската провинция“, подчерта Дворецът.

"За мен е чест, че ме помолиха да проектирам такава историческа рокля за Нейно Величество. Това наистина е най-важната поръчка в живота ми", каза Олдфийлд.

24 цветя със символика

Сред 24-те цветя по робата, ушити със златна нишка, са момина сълза – която между другото присъства и в сватбения букет на Камила, а също така е известно, че е любимото цвете на кралица Елизабет II, припомня boulevardbulgaria.bg.

Други цветя на дрехата са дамска мантия, мирта, моминска папрат, метличина и делфиниум – едно от любимите цветя на Чарлз и цветето на месец юли, когато е рожденият ден на кралицата. Присъстват и националните емблеми – роза, бодил и трилистник.

За първи път робата съдържа и бродерия на насекоми - пчели, пеперуди, бръмбари и гъсеница.

Колието на Камила е дело на една от най-старите бижутерии в Лондон - "Garrard". То е и същото като това, носено от кралица Елизабет на нейната коронация през 1953 г.

Пътят на Брус Олфийлдс до кралското семейство

Дизайнерът е роден в Лондон в семейство на майка ирландка и баща ямаец. Той обаче прекарва първите 13 години от живота си в северна Англия с приемната си майка Вайълет Мастърс – шивачка, която разпалва любовта му към занаята.

След като завършва модното училище "Central Saint Martin" в Лондон през 1973 г., Олдфийлд започва да проектира дрехи за универсалния магазин Henri Bendel в Ню Йорк. Следва кратък престой в Париж, след който Олдфийд създава собствена марка. Няколко години по-късно, през 1984 г., дизайнерът отваря и първия си магазин в Лондон.

Години наред бутикът му е любим на знаменитости като актрисите Бианка Джагър и Шарлот Рамплинг.

Отношенията на Олдфийлд с кралското семейство датират от връзката му с принцеса Даяна, с която се запознава през 1981 г. Дизайнерът проектира много от емблематичните ѝ тоалети през 80-те години на миналия век. Днес неговите характерни костюми и рокли са ценени от звезди като Тейлър Суифт и Риана, многократно забелязвани с негови винтидж дрехи.

72-годишният Олдфийд сподели, че прави модели за Камила от 13 години. "Вече са повече години от тези, които създавах тоалети за Даяна", коментира той.

За момента на тръгване след края на церемонията Камила облече друго наметало на Ede and Ravenscroft, известно като "Robe of Estate". То е направено специално за нея в наситено лилаво кадифе. Дрехата е проектирана и ръчно извезана от Кралското училище за ръчна бродерия в двореца Хамптън Корт в западен Лондон, на което кралицата е патрон.

Още по темата: общо новини по темата: 31
12.11.2023 »
28.10.2023 »
10.08.2023 »
05.07.2023 »
24.05.2023 »
18.05.2023 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: