Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
–усе
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
—пециалисти: ¬тората вълна на коронавирус ще е още по-страшна
јвтор: ≈кип Ruse24.bg 09:15 / 30.07.2020 оментари (7)359
©
¬ирусолозите прогнозираха втора вълна от инфекции с  овид-19 още преди месеци.  олкото по-малко се спазват социалните рестрикции, толкова повече нараства опасността от повторно избухване на пандеми€та, казваха те и сега излиза, че предупреждението им е било оправдано. √ермани€, »спани€ и √ърци€ б€ха първите, които разхлабиха строгите мерки.

¬ много държави магазините и ресторантите отвориха отново. —лед като в јвстрали€ б€ха регистрирани множество инфекции на гости на барове и нощни заведени€, правителството отново затегна мерките. ћеждувременно —«ќ предупреждава, че е напълно възможно коронавирусът да не изчезне никога.

ѕътувани€та увеличават заразата

’ората отново искат да пътуват и така бро€т на инфекциите продължава да нараства. ¬ √ермани€ в кра€ на юли беше отчетен сериозен скок в бро€ на новорегистрираните случаи.  оефициентът на репродукци€ също нарасна. “ой измерва колко хора зараз€ва един разбол€л се от  овид-19.

¬ кра€ на юли коефициентът в √ермани€ надмина 1. “ова означава, че вирусът отново се разпростран€ва по-интензивно. ќтговорност за това веро€тно нос€т и многото туристи, които се събират на†големи групи, макар пандеми€та далеч да не е отминала. јко бро€т на инфекциите намалее, това ще е сериозен успех. јко обаче коефициентът на репродукци€ продължи да се увеличава, втората вълна е неизбежна.

Ќапоследък най-драматичен е ръстът в —ъединените щати и Ѕразили€, следвани от »нди€ и ёжна јфрика. —амо в Ѕразили€ над два милиона души са заразени с вируса. —поред бразилското министерство на здравеопазването, на 28-и юли е имало 2 422 375 инфектирани с  овид-19.

ƒефиници€ за втората вълна н€ма

ћеждународен стандарт за дефинирането на евентуална втора вълна н€ма. ¬ имейл до ƒ¬ говорител€т на —«ќ  ристиан Ћиндмайер написа: "“ерминът се отнас€ до нови огнища, възникнали след първоначали€ спад. —ъщото се отнас€ и за третата†вълна".

”чените сравн€ват коронавируса с испански€ грип, който върлува в периода 1918-1920 година и по данни на —«ќ отнема живота на между 20 и 50 милиона души. “ой преминава през три вълни, като втората е далеч по-тежка от първата и отнема живота на много повече хора. ћежду различните фази на разпространение вирусът мутира. ѕодобен сценарий не е изключен и за  овид-19.

¬ най-добри€ случай при мутациите вирусът отслабва. «а да се случи това обаче, тр€бва много хора да са изградили имунитет срещу него. ”чените все още не зна€т как ще се развие† SARS-CoV-2.

—тадни€т имунитет не е опци€

„овешки€т организъм изгражда имунитет срещу повечето вируси. —лед като веднъж се зараз€т, хората развиват антитела и по този начин не могат повторно да боледуват. ƒали обаче това се случва трайно и при коронавируса, все още е не€сно.  онстатират се все повече случаи на заболели от  овид-19, при които след н€колко месеца не се откриват антитела. “ова би могло да означава, че тези хора са податливи към повторно зараз€ване.

¬ пика на пандеми€та имаше редица мнени€, че само т.нар. стаден имунитет може да ограничи разпространението на заразата. “ова означава, че между 70 и 90 процента от населението тр€бва да са†изградили†имунитет срещу вируса, за да не може той да се разпростран€ва така бързо. —поред скорошна публикаци€ в реномираното издание "The Lancet", изграждането на стаден имунитет срещу коронавируса не е възможно.

ѕубликаци€та се базира на изследване, в което са участвали 60 хил€ди души. ѕо него са работили експерти от мадридски€ здравен институт " арлос III", от испанското ћинистерство на здравеопазването и от университета "’арвард". ќт резултатите се вижда, че едва 5 процента†от испанците са изградили антитела срещу вируса.

«имата не предвещава нищо добро

¬ирусите се развиват по-добре при ниски температури. ѕример за това са огнищата на  овид-19, които се образуваха в редица кланици. ќчаква се в топлите сезони да има по-малко инфекции. Ќо когато стане студено, хората ще се затвор€т в помещени€, в които обменът на въздуха не е толкова добър и заразните частици се разпростран€ват по-лесно. ј зимата в —еверното полукълбо тепърва предстои.
ќще по темата: общо новини по темата: 5825
27.01.2021 »
27.01.2021 »
27.01.2021 »
27.01.2021 »
27.01.2021 »
27.01.2021 »
предишна страница [ 1/971 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
ћ даааа,ще дойде с невиждана €рост в човешката истори€ и ще се мре ама €ко ще се мре....рЯШЈрЯШ°
 оментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« януари 2021 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
јктуални теми
«има 2020/2021 г.
√рипна епидеми€ обхвана страната
’ороскоп за ден€
“¬ и шоу сезон 2020/2021 г.
’удожествена гимнастика - състезани€ и подготовка
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в –усе и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
–усенци във facebook
RSS за новините
©2008 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Ruse24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Ruse24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: