Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сръбският историк, който нарече българите зверове: Думите ми са извадени от контекста
Автор: Екип Ruse24.bg 12:03 / 10.02.2021Коментари (0)787
© Serbianmonitor
Преди няколко дни Министерството на външните работи на България изпрати нота до Сърбия заради предполагаемите изявления на професора от Факултета по политически науки д-р Драган Симеонович за българите като престъпници. Като се има предвид, че днес е доста необичайно да се реагира на изявление на професор, както и на факта, че ние постоянно сме заливани с различни изявления на историци, публицисти и политици за историческите събития на техния и други народи и че като правило не се сблъскваме с официални реакци, потърсихме коментар от професор Симеонович - за какво става въпрос всъщност?“ – пише белградската "Политика“.

"Съжалявам много, че едно от моите изявления за Топлишкото въстание, което се провежда през 1917 г. в южната част на Сърбия и е единственото успешно въстание на територията на Европа, окупирана от Централните сили, беше напълно ненужно политизирано. Тъй като това изявление беше дадено на портал, който е предназначен главно за обществеността в Черна гора, където не се знае много за въстанието в Топлица, смятах, че трябва да бъдат посочени причините за избухването му“, посочва д-р Симеонович.

Като посочва насилието срещу населението и принудителната мобилизация като двете основни причини за бунта, Симеунович отбелязва, че не е казал нищо ново, тъй като тези причини са изложени в историческата литература от цял век.

"Това, че по това време членовете на българските окупационни войски, както и българските комити, са извършили престъпления срещу населението на Сърбия е исторически факт, който все още живее в съзнанието на хората от тези краища. Никога обаче не съм мислил, че целият български народ е виновен за тези престъпления, нито съм имал намерение да говоря за днешните българи и България.

Ето защо ме притеснява, че цялата работа беше представена от българското министерство на външните работи по такъв начин, че неинформираните да си помислят, че аз, споменавайки престъпленията отпреди сто години, обвинявам за тях сегашния български народ. Още повече, че никога не съм използвал реч на омразата, когато съм говорил за която и да е нация, раса или религия, защото вярвам, че колективната вина не е възможна и че е голяма несправедливост да се обвинява цяла нация в престъпления, извършени от някои от нейните членове“, заяви събеседникът на изданието.

"Просто казано, думите ми бяха изтръгнати от историческия контекст, който се отнасяше изключително до събитията от Първата световна война, а някои бяха добавени, като изобщо не съм ги изрекъл, така че мисля, че цялото нещо е конструирано така, че да се използва за ежедневни политически цели.

"Оказа се натиск върху страната ни по причини, недостатъчно известни за мен“, добави професорът. Че това е така, подчертава той, се вижда и от факта, че му е назначена длъжността началник на (несъществуващата) държавна агенция за национална сигурност, въпреки че е говорил изключително като частно лице и като учен, който се занимава с новата сръбска политическа история.

"Ако, от друга страна, Академията за национална сигурност беше замислена като едно от висшите учебни заведения, в които съм ангажиран, тогава се чудя защо се спомена, защото в предаването не се говори за сигурност или образование“, казва проф. Симеонович.

Както припомня той, първата част на предаването е била посветена на спомените му за Владе Йеротич, а втората на проекта за издигане на паметник на неговия прародител Димитрие Бегович, който е един от командирите в Топлишкото въстание.

"Става въпрос за ремонтиране на музея Топлица в Прокупле, което има широка обществена подкрепа. Обяснявайки какво разделя моя прародител - комитатуса в очите на хората в южната част на Сърбия от останалите дванадесет хиляди въстаници, аз също заявих, че той отказва да предаде въстаническата рота в замяна на живота на членовете на семейството му, заловени от българите войници.

Факт е, че поради това членове на българската армия изгориха жива бременната му жена и четири деца, най-старото от които беше на осем, а най-малкото на две години. Ако такова действие не може да се нарече престъпление, тогава какво може да се квалифицира като престъпление?“ - пита Симеонович.

Събеседникът на "Политика“ обяснява и какво мисли за поведението на днешна България на Балканите, особено когато става въпрос за Сърбия и сърбите?

"Вярвам, че всички балкански държави и народи имат перспектива само в обща хармония и траен мир. Имаше твърде много войни и кръвопролития. Не съм за отмъщение, нито лично, нито държавно и съм привърженик на тезата, че трябва да помним, но и да прощаваме. Имаме много причини да култивираме по-добри отношения с днешна България, но не на цената на преразглеждане на историята“, заключава д-р Драган Симеонович.

Още по темата: общо новини по темата: 673
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: