Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Станислав Бачев: Иран демонстрира, че може да занули Израел в рамките на седмици
Автор: Йоланда Пелова 13:53 / 16.04.2024Коментари (0)798
©
Иран нападна Израел със стотици дронове и ракети. Какво точно се случи? Малко след 23.00 ч. на 13 април Иран изстреля по Израел десетки дронове? А след това Израел  въведе ограничения и издаде заповед всички граждани да се приберат в бомбоубежищата и в сигурни стаи на жилищата. Оказа се, че дроновете са не десетки, а стотици и са изпратени на три вълни - Голанските възвишения и пустинята Негев са основните цели на атаката. Синхронизирано имаше нападения на подкрепяни от Иран бойци от Ливан и Йемен. Ирак и Йордания затвориха въздушните си пространства. Йордания се включи в свалянето на ракетите. По данни на израелската отбрана 99% от въздушните цели са прихванати и свалени, преди да достигнат до целите си. Десетки от дроновете и ракетите са били свалени извън пределите на израелската територия. Има нанесени щети, които са леки върху една израелска военна база, а 10-годишно момиче е получило наранявания от шрапнели в района на Арад - южната част на Израел.

Вестник “Ню Йорк таймс" цитира двама израелски служители, според които Иран е изстрелял общо 185 безпилотни самолета, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя. Три часа след началото на атаката, постоянното представителство на ООН обяви, че военната операция на страната срещу Израел "може да се счита за приключила". Военно-въздушните сили на Йордания са прихванали и свалили десетки ирански безпилотни самолети, които са нарушили въздушното й пространство и са се насочили към Израел. Станислав Бачев, историк и международен анализатор, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Как аналиирате вие случилото се в Близкия изток и по-конкретно силата, която демонстрира Иран?

Първо да изясним характера. Ответният удар, който Иран нанесе на Израел, в отговор на атаката срещу дипломатическата мисия на Иран в Сирия от 1 април. Това беше много важен психологически ход в една голяма и дълга игра на шах. Иран е империя, при това истинска империя с множество възходи и кризи във времето назад, с много дълга запазена памет и рефлекси. Именно там, това е една интересна вметка, в древна Персия е създадена играта на шах. Това беше изключително цивилизован удар и защо цивилизован? Това го казвам за всички онези, които в момента говорят без да разбират или просто целят да манипулират. Защото Иран извести поне 72 часа по-рано Съединените щати за този удар, следователно имаше необходимото време да се осигури както защита, но така и да се избегнат възможни цивилни жертви. Това е много силен сигнал, който показва нагледно разликата в мисленето. Също така този удар беше базиран и на правилата на ООН на право на защита и отговор в случай на агресия. Става дума точно като отговор на атаката в Сирия срещу посолството и консулството на Иран.

И след това, което вие ми питахте, третият компонент, използваните оръжия, дроновете, крилатите и балистичните ракети, с които беше извършен удара на няколко вълни, както вие добре споменахте, съвсем съзнателно беше извършен със стари модели оръжия. При това, нещо много показателно, Иран сам показа предварително, а и по време на своите удари чрез посолствата по света и чрез други официални канали клипове и снимки на част от оръжията, с които извършва този отговор. Публичното показване на подобна информация, е директен сигнал, който следва да бъде разбран от всички заинтересовани страни. Следователно и съзнателно не бяха използвани новите модели на иранското въоръжение, нито пък новите дронове, нито новите балистични ракети. А пък още повече, нямаше необходимост да се демонстрират на практика хипер звуковите ракети, които Иран вече притежава, може би благодарение на Москва, а и на собствената си технология.

Нямаше също елемент на изненада. Следователно, стъпвайки на тази база от факти и компоненти, които сега изброих, се стига до един от основните изводи - целта на този удар не беше унищожение, а даване на много ясен сигнал за въздържане. Никой не предупреждава, ако има за цел да създаде истинска изненада, която пък да даде стратегическо предимство по време на война. 

Въздържане от страна на Иран, казвате, защото е можел да нападне с много по-модерни оръжия. Обаче знаем, че Израел, и Бенямин Нетаняху го каза, има възможност, ако реши да отговори. Ако Израел избере да не отговаря обаче директно, то какви варианти, според вас има на ответен отговор? Или пък липсата на такъв, какво ще означава?

Да, това е много ключов момент, и тук е и ролята на САЩ, затова и казах, адресатът на този сигнал не е единствено Израел, а в много по-голяма степен адресатът на този удар и сигнал е САЩ и ще го повторя пак, тъй като това трябва да бъде разбрано. Военните обекти в Израел са само мястото, където беше извършен удара. Крайният получател на тази информация са Съединените щати. И тук е вече отговорът на въпроса, който вие зададохте за отговора. Дали и за колко време САЩ ще успеят да удържат Израел, или той ще действа отново на своя глава. И тук е уместно да се повтори, че ударът на Израел срещу посолството на Иран в Дамаск не беше съгласувано със Съединените щати. И Съединените щати са били против този удар, но Израел го е извършил. Така че, ако САЩ не успеят да удържат Израел, това ще е лош сигнал за самите тях, за проектираната от тях сила и нейните реални възможности.

Нека да разгледаме тогава какви сигнали дават към момента лидерите на тези държави и какво смятате, че ще направят? Дали ще се разберат и ще действат координирано от тук нататък или напротив, възможни са отново изненади?

Това е ключов момент, тъй като конфликтът на този фронт е част от общото глобално противопоставяне между коалицията Русия, Иран и Китай от една страна и САЩ заедно с техните съюзници и държави-сателити от другата. Тук е мястото да допълня, че Иран няма как да извърши директен удар по Израел, без положителната санкция на Русия и на Китай. А дори видяхме, че излезе информация от Китай, които буквално легитимират удара на Иран, тъй като го оправдават с нормите на ООН, че това е право на самозащита.

Нещо повече, излезе информация, че китайски и руски ресурси са подпомогнали целеполагането, същи силен сигнал, който пък показва и без думи кой къде стои като позиция. През този свой отговор Иран по същество вдигна и затвърди значително своето ниво в международните отношения. Тази стара империя е в процес на възраждане. И сигналът беше, че Иран вече си говори директно с Щатите. А разговорът се чува най-добре, когато е подсигурен от звука на оръжията. Винаги в историята, който й да е световен ред се крепи на идеята за страха. Страхът от това какви лостове за влияние противникът притежава. А тези лостове за влияние са както икономически, така и военно-технологични. Това, което вие споменахте за реакциите на лидерите и на държавите, именно там се крие отговорът. В превъзходството, което се изгражда чрез състояние на страх.

Кой има по-голямо превъзходство тогава? Какво виждате вие?

Аз ще ви говоря в примери. Най-добре е винаги да се говори с факти и цифри. Първо, на икономическо ниво. Преди няколко дни Иран задържа един португалски кораб, който е собственост на гражданин на Израел. Чрез този ход Иран показа, че практически държи ключа към две от най-важните търговски артерии в света. От една страна Иран държи контрола над Персийския залив. Не случайно той се казва Персийски залив, откъдето минава 50% от търговията на петрол в света. От друга страна беше ясно показано чрез Йемен, че влиянието на Иран върху входно-изходната точка на Суецкия канал през Аденският залив е изключително ключово. Това е икономическият лост, който е значителен и съвпада като време с едни други процеси, с началото на разпадането на Украинския фронт, който пък е също ключов търговски маршрут в света и по-специално към Европа.

След това, вече идва ред на ситуационните изводи от самия военно-технически удар, които създават предпоставките и за бъдещото развитие на конфликта, това, което ме питахте и за как ще реагира Израел, и след това как ще се отрази като разпределение на влиянието. Първо, и много важно,това е може би най-големият сигнал - противовъздушната отбрана на Израел беше пробита. Символът е, че Израел вече може да бъде удрян директно без прокси играчи, но и може да бъде нанесен фатален удар.

Неслучайно Иран показа, че използва стари модели оръжия. Психологическото предимство, което беше изграждано десетки години назад, за това колко е непробиваема защитата на Израел и още повече, ако някой си позволи да удари Израел директно, с пряк удар, това вече го няма като заплаха, няма го  като психологическо предимство.

Точно това щях да ви попитам, защото изниква въпросът ми, тогава чия е вината това да се провали и да не е вече толкова силен Израел?

Не може да се говори за вина. Реално защитата на Израел работи, тя успя да свали с огромната помощ на САЩ и Великобритания и на Йордания, те успяха да спрат голяма част от тази атака, само че въпросът е на каква цена и срещу какви оръжия? И “Железнийт купол" и “Прашката на Давид" и ракетната система “Стрела 3" бяха преодолени от старо оръжие. И тук е важен детайлът. Това, което коства на Иран тази атака, се изчислява, и това е от американски изчисления, на около 60 до 70 милиона долара. А от другата страна, защитата в рамките на 5-6 часа коства на Израел над 1 млрд. долара. Именно заради това казвам, че адресатът на този директен удар по Израел е САЩ. На практика беше показано, че ако Иран реши, може да занули икономически Израел в рамките на седмици.  А самият Израел, така или иначе, е в състояние и на икономическа, но и на политическа криза, което пък от своя страна ще коства огромен ресурс и на самите Съединени щати, ако се позволи задълбочаване на конфликта.

Просто съвпадението, че има избори тази година в Щатите, това, че Израел е в икономическа рецесия, това че Иран реално даде много по-мъдър сигнал. Той каза и показа, и каза: “Стоп. Спираме до тук. Само че ако продължите, вече няма да удряме със стари оръжия." Целта на Иран беше да даде ясен знак за сдържане, и тази цел беше постигната. И тук казвам, че Израел беше унижен, защото в крайна сметка Щатите нямат никаква изгода да се задълбочава този конфликт, който е с предварително предизвестен изход. Това е втори голям, вече отворен фронт срещу Щатите. Затова Вашингтон се намеси директно и спря Израел поне до този момент. Лошото е, че арогантността на един елит, става дума за израелския политически елит, който не мисли очевидно за своя народ, може отново на своя глава да направи опит за задълбочаване, с цел да запази себе си.

Израел е напълно наясно, че САЩ биха направили всичко за тях. Или казано по друг начин, няма нещо, което САЩ да не направят за Израел. А от гледна точка на Иран, задълбочаването на конфликта също не е изгодно. Иран в момента е в един закономерен икономически възход, пазарите вече са отворени, изгражда се изцяло нова система на търговия в света, която е част от общата архитектура на сигурност, която се променя. Иран няма нужда да бърза, защото във всеки един дългосрочен компонент е победител в тази битка. Времето си работи за тях, но не биха се поколебали да отвърнат, ако има нова агресия от страна на Израел.

Г-н Бачев, остава наистина да проследим каква ще бъде реакцията на Израел. Очаквате ли лично вие контраатака от тяхна страна?

Целта на Израел, поне според мен, е да въвлече САЩ колкото се може по-дълбоко в този отворен фронт. Да ескалира войната, за да запази себе си. Но ако това се случи, а според мен много скоро Израел ще извърши нова атака и то вътре на територията на Иран, а това само ще засили процесите на хода на историческото време. Иран с подкрепата на Русия и на Китай, в момента буквално пренарежда влиянието в целия Близък изток. В това отношение, във времето напред ще се заформи много сериозно съперничество, което ще бъде прикрито зад маската на едно добро партньорство между Турция и Иран. Това го отбелязвам като важен детайл, тъй като освен преките конфликти е важно да следим цялата мрежа от отношения. Ще дойде време, в което Турция ще трябва да позиционира себе си много по-категорично. Относно задълбочаването, аз вече казах моята прогноза, казах, че Израел ще направи някакъв ход и той няма да бъде...

Координиран със САЩ или ...

САЩ пак повтарям, няма изгода да  задълбочава този конфликт, само че Израел, според мен, на своя глава, дори и в момента мисля, че заседава техния военен кабинет и ще представи възможни военни отговори на политическите партии. Така че те да запазят себе си съм сигурен, че ще изберат някакъв по-твърд отговор, който е абсолютно нелогичен. Само ако ми позволите, да изразя становище, че България също се включи като реакции в този конфликт.

Ние първо трябва да бъдем по-балансирани. Позицията на България е напълно очаквана, но и напълно безгръбначна. Позицията на българското правителство е последователна проява за отсъствие на каквато и да е мисъл, нито краткосрочна, а още повече дългосрочна и стратегическа.

Защо, защо казвате тези думи?

Ами защо, защото очевидно тя не е базирана в полза на нашия национален интерес и не е изгода на България. Това да подражаваш на чужда воля, не ти дава лостове за влияние, когато се наложи. Например, когато беше извършена атаката над дипломатическата мисия на Иран в Сирия, което е де факто и де юре по иранска територия, тоест има наличие за повод за война, казус бели, имаше и цивилни жертви, България дори не изрази съболезнования, дори не осъди. А в момента прави точно обратното. И сега е важен отговорът на въпроса, защо ние трябва да имаме по-балансирана позиция.

България в момента допуска грешката, да не осъзнава, че ситуациите в международните отношения се повтарят, а доста често повторението е чрез задълбочаване. И когато дойде момент да има подобна ситуация, свързана с България, напред във времето, когато ние сме поставени в несправедлива за нас ситуация, към нас ще бъде подходено по същия начин, по който ние реагираме сега. Това е както дяволът чете Евангелието. И тук им препоръчвам на нашите , тези, които изграждат нашата политика да изучат по-добре и Библията, и Корана. И даже ще им дам един пример: “Галатяни", глава 6 - каквото посее човек, това ще пожъне. Цивилизациите не са само икономики, не са само пристанища, те са и култура, и духовност,  и наслагване на исторически особености. Само че при нас това напълно отсъства.

Един последен въпрос за нашия разговор, г-н Бачев, какви линии начерта, както обичаме да казваме ние журналистите демонстративната сила от страна на Иран срещу Израел?

Показа, че има деликатно равновесие на страха, показа, че Иран желае равнопоставен разговор и то не с Израел, а със САЩ, който пък е част от общата промяна на световните отношения. На практика архитектурата на сигурност в света  се променя в момента чрез сблъсък. Това е втори фронт, и така че големият извод е ударът-отговор трябва да се разглежда като част от големия сблъсък. Като част от един по-голям пъзел или ход в една голяма шахматна игра. Просто Иран е съществена част от този пъзел и от тази шахматна игра.

Още по темата: общо новини по темата: 62
22.04.2024 »
22.04.2024 »
22.04.2024 »
21.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: