Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стефан Тафров: Политиката по сигурността на ЕС е ключов въпрос за европейските избиратели
Автор: Георги Иванов 09:36 / 27.03.2024Коментари (0)937
©
Политиката по сигурността на ЕС е ключов въпрос за европейските избиратели. Това стана ясно от думите на политика и дипломат Стефан Тафров в предаването "Денят на Фокус" по Радио "Фокус". "Опасенията, че САЩ отново навлизат в период на изолационизъм - те до голяма степен ще се отдръпнат от Европа, ако бъде избран Тръмп, налага европейците сами да се погрижат за сигурността си. Важно е в българската предизборна кампания да говорим за тези проблеми, защото за нас е важно ЕС да засили отбраната си, по начин, по който не отчуждава САЩ изцяло от Европа", поясни дипломатът.

По думите му в манифеста на ЕНП, която се очертава отново да бъде най-голямото европейско семейство, има предложение за създаване на поста "еврокомисар на отбраната", министрите на отбраната вече да се събират на Европейски съвет и пр. "България ще има някакъв вид координация в отбранителната индустрия и е важно какви ще бъдат очертанията на това споразумение", подчерта политикът.

"Евроскептицизмът е тенденция в целия ЕС. Причината е, че функционирането на ЕС е твърде сложно за средностатистическия избирател. Това съдържа опасности, защото предизвикателствата пред ЕС могат да се разрешат само с активно участие на гражданите. Светът, в който живеем, става все по опасен, а езикът, на който говори ЕС, става все по-сложен и отчуждава гражданите. Европейските въпроси не са външна политика, те са български въпроси. Без България няма ЕС, без да сме членове на ЕС, не можем да защитаваме интересите си", убеден е Стефан Тафров.

Европейският парламент след Лисабонския договор придоби още правомощия и в перспектива те ще се увеличават. "Нашият глас в ЕП се чува ясно и ако не са евродепутатите ни, няма кой да ни чуе там. Избирателната активност по време на евроизбори обикновено не е много висока. Вие като медия правите усилие да информвирате гражданите защо е важно гласуването на тях. На 20 март ЕК направи важно предложение - става дума за премахване на правото на вето на страните в 4 области. Това е важна новина за България. Ние се възползвахме от правото си на вето в преговорите със Северна Македония. Ето пример, в който ние имаме жизнен национален интерес правото на вето да се запази", очерта казуса Стефан Тафров.

"Оттогава досега не виждам по медиите тази новина да е отразена. Как обществото на изгради позиция по такива теми, ако няма широко отразена обществена дискусия? Нещата са сложни - трябва да пазим правото си на вето, но и да не позволяваме недокрай демократични режими да спират развитието на ЕС - това също е част от нашия национален интерес, защото води до задълбочаване на интеграционните процеси в ЕС. Къде да се намери златното сечение? - това е същината на въпроса", смята дипломатът.

"Политическите семейства в ЕП са ЕНП, ПЕС, АЛДЕ, Зелените и две евроскептични партии са основните политически групи в ЕП. Въпросът е каква ще бъде динамиката между тези политически семейства. До момента винаги е имало мнозинство на подкрепящите европейската интеграция. Има опасения, че заради възхода на крайнодесните в много държави това може да се промени, макар последните проучвания да показват, че това най-вероятно няма да се случи. Въпреки всичко евроскептицизмът се засилва в ЕП", смята политикът.

"Няма да се състави кабинет с втория мандат" ,категоричен е Тафров и допълни, че ПП още нямат свое европейско семейство, гравитират към либералите. "Да, България" реши да се присъедини към ЕНП. Това не пречи да бъдат заедно, защото ЕНП и АЛДЕ имат доста сходни позиции по важни въпроси. Войната на Русия в Украйна е и европейска война. Това поставя огромни предизвикателства - манифестът на ЕНП, приет в Букурещ, е в голямата си част посветен именно на въпросите на сигурността", каза още Стефан Тафров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: