Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стратегическите главоболия на Путин се увеличават с боевете между Армения и Азербайджан
Автор: Иван Христов 14:56 / 13.09.2022Коментари (0)399
©
Руският президент Владимир Путин ще има още едно стратегическо главоболие, след като във вторник сутринта бяха възобновени сблъсъците между Азербайджан и Армения, пише европейската редакция на Politico.

Москва бе помолена да се намеси, за да намери разрешение на тази сериозна ескалация в Кавказ точно когато Путин е зашеметен от неочаквано успешната контраофанзива на украинските сили. Армения гледа на Москва като на основен съюзник, който може да гарантира нейната несигурна сигурност, докато Турция е основният поддръжник на Азербайджан.

Според местни съобщения азерски обстрели са докладвани в арменски градове като Джермук и Горис.

Арменските власти съобщават, че около 50 души са били убити от нейна страна, докато не е ясно колко са загиналите от азерската страна. Страните се обвиниха взаимно за ескалацията на атаките. Показателно е, че нападението беше извън оспорвания регион Нагорни Карабах - контролиран от Армения анклав, международно признат като част от Азербайджан - който е източник на напрежение от десетилетия.

Баку обвини Армения, че нанася удари по цивилни обекти и невинни хора, като обясни, че силите на Азербайджан просто предприемат "локални“ контрамерки, насочени срещу "законни военни цели“.

Арменското министерство на отбраната на свой ред обвини Азербайджан в извършването на "мащабна провокация“. От там твърдят, че Баку обстрелва с "артилерия, минохвъргачки, дронове и оръдия с голям калибър военна и гражданска инфраструктура“.

По време на спешна среща на Съвета по сигурността арменските власти призоваха Русия, Съвета за сигурност на ООН и Организацията на договора за колективна сигурност - евразийска организация за сигурност, включваща шест постсъветски държави - да се намесят.

След разговори между арменския министър на отбраната Сурен Папикян и руския му колега Сергей Шойгу, Ереван и Москва се договориха за съвместни стъпки за "стабилизиране на ситуацията“, се казва в изявление на арменското министерство на отбраната във вторник сутринта.

Малко след избухването на новите сблъсъци арменският премиер Никол Пашинян проведе телефонен разговор с Путин. Той също се обади на френския лидер Еманюел Макрон, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В изявление Блинкен каза, че САЩ са "дълбоко загрижени“ за атаките по границата и призова за "незабавно прекратяване на военните действия между Армения и Азербайджан“.

Тлеещият спор за планинската територия на Нагорни Карабах избухна през 2020 г., когато шестседмична война отне живота на повече от 6500 души и в която азербайджанските войски си възвърнаха контрола над големи участъци от територия. Това доведе до споразумение за прекратяване на огъня в региона, наложено от руските войски на място. Миналия месец имаше още един кратък изблик на насилие.

Русия продължава да присъства военно в региона, но мироопазващите усилия на Кремъл са поставени под въпрос и от двете страни, като ЕС все повече работи за запълване на празнината. През май, водени от Мишел, лидерите на двете страни проведоха разговори за това как да предотвратят бъдещи сблъсъци.

Още по темата: общо новини по темата: 10
07.10.2023 »
07.10.2023 »
07.10.2023 »
07.10.2023 »
06.10.2023 »
05.10.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: