Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съкрушителна победа на управляващата партия на изборите в Македония
Автор: Екип Ruse24.bg 09:37 / 28.04.2014Коментари (0)175
© Ruse24.bg
Управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ печели съкрушителна победа на извънредните парламентарни и на редовните президентски избори в Македония. След обработени 85% от секционните протоколи партията на министър-председателя Никола Груевски печели 63 депутатски места и ще има абсолютно мнозинство в 123-членния парламент, съобщава скопският вестник "Дневник", позовавайки се на данни от Държавната избирателна комисия.

Опозиционният Социалдемократически съюз на Македония ще има 34 депутати, досегашният коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ - албанският Демократичен съюз за интеграция - 18, Демократичната партия на албанците - 6, партия ГРОМ печели един мандат, НДП - също един.

На изборите за президент досегашният държавен глава Георге Иванов води пред опозиционния кандидат Стево Пендаревски с разлика от около 80 хиляди гласа - 267 000 срещу 185 000.

Лидерът на СДСМ Зоран Заев обяви, че партията му няма да признае изборите. Веднага след затварянето на избирателните секции Заев заяви, че СДСМ няма да признае изборите, независимо от резултатите.

"Това е изборен грабеж", каза Заев. "Няма член от Изборния закон, който властта да не наруши", допълни той и поиска служебно правителство и повторни избори за парламент и президент.

Победата на ВМРО-ДПМНЕ означава, че премиерът Груевски вече може да състави правителство без подкрепа от албанските партии.

Груевски реши да върви на предсрочни парламентарни избори, след като албанският Демократичен съюз за интеграция се опита да го изнудва, искайки де факто албански кандидат за президент, подкрепен от партиите в управляващата коалиция.

Груевски не се съгласи, а албанските партии бойкотираха изборите за държавен глава, което можеше до доведе до недействителност на вота заради изискването на втория тур да са гласували най-малко 40% от избирателите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: