Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Сънди Таймс": Тролове от Кремъл разпространяват фалшиви новини и дезинформират българите
Автор: Екип Ruse24.bg 09:15 / 06.06.2022Коментари (0)565
©
Преди три месеца, когато първите украински бежанци дойдоха в луксозния морски курорт Свети Константин и Елена, те бяха посрещнати с отворени обятия. Хиляди жени и деца бяха настанени в хотелски стаи по българското Черноморие, а на хотелиерите правителството даде от европейско финансиране допълнително пари за всеки един бежанец, пише вестник "Сънди таймс", цитирани от БТА.

Онлайн обаче се разиграва друга история. В българските социални мрежи се наблюдава увеличаване на фалшивите новини и провокативните публикации, в които се твърди, че украинските бежанци се възползват от българското гостоприемство, като печелят пари от помощите и са неблагодарни, пише “Сънди таймс".

Тези публикации намериха благоприятна почва и някои започваха да им вярват, коментира вестникът. Проучване, публикувано от социологическа компания “Маркет линкс", показа, че през март повече от половината българи са били съгласни правителството да се погрижи за украинците, включително финансово. Сега само 35 процента са съгласни с това.

Според анализаторите голяма част от трафика и публикациите срещу бежанците идва от свързани с Кремъл ферми за тролове и други онлайн участници. Тяхната цел е да се разпространят антибежанските настроения в България, предизвиквайки социални вълнения и задълбочаване на напрежението в една  поляризираната страна, пише “Сънди таймс". Съгласувани усилия, използващи всички налични инструменти, като дезинформацията, са част добре финансирана кампания, прокарвана чрез Фейсбук много умело.

Това е най-новото предизвикателство, пред което се изправи новото прозападно ръководство на България, избрано през ноември с обещание да преобрази страната, пише вестникът. То се бори с корупцията и организираната престъпност, за да разбие властта на мафиотските групировки и свързаните с Русия олигарси, които държаха страната в своята прегръдка.

Вестникът припомня, че България беше най-лоялната страна от всички сателити на Съветския съюз, но от 2007 г. тя е част от Европейския съюз и е прозападно настроена.

Недоволството от управляващата класа обаче е толкова дълбоко, че миналата година след изборите, бе създадено правителство почти изцяло хора без политически опит, пояснява “Сънди таймс". Финансовият министър Асен Василев, който е завършил Харвард, казва за вестника, че липсата на политически опит е предимство.

“Всеки път, когато видим нещо нередно, ние го разкриваме и започваме да го променяме", каза той. "Можем да го направим, защото не сме участвали в създаването му на първо място", допълва той.

Няколко месеца след встъпване във власт новото правителство беше изправено пред нови предизвикателства: да се опита да подкрепи съюзниците от ЕС и НАТО за Украйна и санкциите срещу Русия, но и да не предизвика гнева на Кремъл, разяснява авторът на статията в британското издание.

Това не проработи и в края на април Русия прекъсна доставките на газ за България и Полша и машината за хибридна война на Кремъл влезе в действие. Фермите на троловете започнаха да изливат съдържание, обвиняващо украинските бежанци във всичко - от измами с облаги до неблагодарност. Проруски групи в България започнаха да разпалват социални вълнения.

Вестникът цитира министърът на електронното управление Божидар Божанов, който каза, че се търси някаква пукнатина в западното общество, за да бъде експлоатирана. Планът им е да всяват раздор, да създават хаос и да подкопават западните общества, казва Божанов и призовава социалните мрежи да предоставят на правителството отчети за видовете потребители, които публикуват в акаунти на български език, за да може да се изработи координирано противодействие.

Още по темата: общо новини по темата: 3212
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: