Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сърбия подписа споразумение за координация на външната политика с Москва
Автор: Иван Христов 15:44 / 25.09.2022Коментари (0)277
©
Сърбия е подписала споразумение с Русия за взаимни "консултации“ по външнополитически въпроси, съобщиха медиите на балканската страна, предава Associated Press.

Сръбският министър на външните работи Никола Селакович е подписал споразумението в петък заедно с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на срещата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където повечето западни делегации избягваха руския първи дипломат заради нахлуването на страната в Украйна.

Планът за консултация, обхванат от споразумението, се очаква да продължи две години, съобщават отт сръбското външно министерство в изявление. Сърбия официално е кандидат за членство в Европейския съюз, но правителството поддържа отношения с Русия.

Въпреки че Сърбия обяви, че подкрепя териториалната цялост на Украйна, правителството многократно отказа да се присъедини към западните санкции срещу Москва. Съгласуването на външната политика с ЕС е едно от основните предварителни условия за присъединяване към 27-членния блок, но Сърбия все по-често се противопоставя на призивите да го направи.

Медиите в Сърбия и Русия съобщиха, че президентът на Сърбия Александър Вучич се е срещнал с Лавров в Ню Йорк и двамата са "подчертали съвместния фокус върху по-нататъшното динамично развитие на руско-сръбските отношения“.

Представители на прозападната опозиция в Сърбия смятат, че подписването на последното споразумение с Русия е знак, че Вучич се е отказал от присъединяването на балканската страна към ЕС и я приближава към Москва.

Вътрешният министър Александър Вулин излезе с изявление, че "разширяването на сътрудничеството с Русия не е въпрос на уважение към миналото, а отговорно решение, обърнато към бъдещето“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: