Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съюзниците от НАТО се събират извънредно заради Полша
Автор: Екип Ruse24.bg 08:29 / 16.11.2022Коментари (0)450
©
Двама души загинаха след експлозия в село в Източна Полша. Инцидентът стана в късния следобед вчера и по първоначални данни се предполагаше, че става дума за руска ракета. Това, обаче, все още не е потвърдено. В рамките на целия вчерашен ден Русия извършваше масирани удари срещу различни градове на Украйна. Москва отрича да е отговорна за инцидента в Полша и го определи като украинска провокация. Рано тази сутрин се проведе извънредна среща на лидерите на страните от Г-20, ръководена от Джо Байдън. Пред журналисти американският президент заяви, че е рано да се твърди, че инцидентът е в резултат на руска ракета. Страните от НАТО се събират по-късно днес, по искане на Полша за задействане на член 4-ти, съгласно който съюзниците се срещат за консултация.

Малко преди 5:00 часа следобед експлозия избухва в района на полското село Пшевдов в Източна Полша, близо до границата с Украйна. Според местни медии, има вероятност да става дума за удар, нанесен от руски ракети. Полският премиер Матеуш Моравецки свика спешно заседание на правителствената комисия за национална сигурност и отбрана.

Варшава обяви, че засилва охраната на въздушното си пространство. От полското външно министерство съобщиха, че произведена в Русия ракета е паднала в източната част на страната.

Президентът Анджей Дуда беше по-предпазлив в изказването си и призова за спокойствие:

"Всички знаем, че през целия ден Русия обстрелваше Украйна с ракети, но нямаме никакви категорични доказателства към този момент, които да ни посочват кой е изстрелял ракетата. Уверен съм, че разследването ще ни даде повече яснота. Вероятно става дума за ракета руско производство".

Съобщава се, че Полша ще поиска задействането на член 4 от договора на НАТО, което означава провеждане на консултации със съюзниците.

Генералният секретар Йенс Столтенберг на НАТО написа в Туитър:

"Разговарях с президента Дуда за експлозията в Полша. Поднесох съболезнованията си по повод загубилите живота си. НАТО наблюдава ситуацията и съюзниците провеждат консултации. Важно е да се установят всички факти".

Очаква се преди обяд посланиците от страните от Алианса да се съберат на извънредно заседание в централата на НАТО в Брюксел.

От руското министерство на отбраната заявиха, че Москва категорично не стои зад ракетния удар, поразил Източна Полша и го определиха като украинска провокация. Според Киев, виновни са именно руските сили.

Ударът става на фона на продължаващата среща на страните от Г-20 в Индонезия. Световните лидери се събраха на извънредно заседание, ръководено от американския президент Джо Байдън.

След срещата, Байдън заяви пред журналисти, че според данните за траекторията на ракетата, поразилата територията на НАТО-вска Полша, е малко вероятно тя да е била изстреляна от Русия.

"С лидерите на страните от НАТО и Г-7 обсъдихме ситуацията в Европа. Единодушни сме, че е изключително важно да бъде направено пълно разследване на експлозията в Източна Полша до границата с Украйна. Изказваме своите съболезнования на близките на загиналите. Заедно ще решим какви стъпки да предприемем, след като имаме яснота от разследването. Обсъдихме и продължаващата брутална серия от удари на Русия срещу украински градове и цивилна инфраструктура".

Генералният секретар на на ООН Антониу Гутериш заяви, че е важно да се изяснят всички детайли около случилото се в Полша, за да се избегне допълнителна ескалация на продължаващия вече месеци конфликт в съседна Украйна. Информацията обобщи БНТ.

Още по темата: общо новини по темата: 3212
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: