Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сюлеймани убит с натискането на един бутон от 11 000 км. разстояние
Автор: Екип Ruse24.bg 14:26 / 05.01.2020Коментари (2)675
© TIME
Нищо неподозиращият Сюлеймани е убит с натискането на един бутон от 11 хиляди километра, пише британският вестник The Times, цитиран от Фокус. 

Може би след 20 години, като главен ирански фактор в проблемите в Близкия Изток, той е смятал, че е непобедим. Може би той се е доверил на настояването на президента Тръмп, че няма желание за война с Иран и иска изцяло да се оттегли от региона.

Генералът със сигурност е знаел, че американските и израелските лидери години наред планират убийството му и след това очакват възможните последици.

Каквато и да е причината, последните ходове в страхотната игра, изиграна от генерал-майор Касем Сюлеймани, 62-годишен, ръководител на иранските сили "Кудс“, проявиха прекомерна самоувереност. Когато късно в четвъртък вечерта излетя от Дамаск за Багдад, от една от ключовите столици, която Техеран смята, че държи в джоба си до другата такава, той не използва някаква тайна военна или паравоенна въздушна база. Той летя със своя личен самолет на иранския режим до основното международно летище на Багдад.

Както той знаеше, летището е не само ежедневен маршрут за местни, чуждестранни и западни цивилни лица и войници в и извън страната, то е в съседство с военна база, споделена между иракската антитерористична служба и американските сили. Дори не се "опита да запази яйцата в отделни кошници“. Пътуваше с високопоставени ръководители от Иранския революционен гвардейски корпус: бригаден генерал Хосен Джафари Ниа, полковник Шахруд Мозафари Ниа, майор Хади Тароми и капитан Вахид Заманян.

Той бе посрещнат от най-висшия оперативен персонал на Иран в иракските сили за сигурност и паравоенни сили: Джамал Джафар Ибрахими, по-известен като Абу Махди ал Мухандис, човекът, който след американско-британското нахлуване в Ирак през 2003 г. създаде иракския вариант на ливанската милиция "Хизбулла“. Иракската милиция "Катаеб Хизбулла“ бе обвинена от Пентагона, че стои зад неотдавнашните ракетни атаки върху използваните от САЩ бази в Ирак, а пет от нейните съединения бяха ударени от въздуха в неделя.

Мухандис избяга в Иран от режима на Саддам Хюсеин през 1979 г. и беше вербуван като агент в последвалата война между страните от Революционната гвардия. Той служи на Иран оттогава.

Наред с Мухандис, за да поздрави Солеймани, беше дошъл и Мохамед Ридха от Народните мобилизационни единици (НМЕ), официалната призната от иракското правителство ръководна група за иракските милиции. Официалната позиция на Мухандис беше заместник-ръководител на НМЕ, подчинен директно на премиера Адел Абдул-Махди.

Всичките седем мъже се събраха в джип "Тойота“ и миниван "Хюндай“ и тръгнаха от летището по главния път. Но огромните способности за наблюдение на Америка, овладяни от Агенцията за национална сигурност в Мериленд и подпомогнати от гигантска операция на ЦРУ в Багдад, бяха поставили Солеймани на на мушката си

Към мястото бяха изпратени два дрона MQ9 Reaper от военната и въздушна база Ал-Удейд в Катар. Резервният дрон не беше нужен. Само две ракети бяха използвани от операторите в базата на ВВС на САЩ в Крич в Невада, по една за всяко от двете превозни средства. Разбира се, ударът е бил одобрена по същото време, когато президентът Тръмп разреши атаката в неделя срещу "Катаеб Хизбулла“.

Силите за сигурност пристигнаха на мястото веднага, с телефонни камери. Изображенията, които бързо разпространиха в социалните медии, бяха красноречиви. На едно от тях превозното средство на генерала все още гореше а на друго - протегната кървава ръка носеше разпознаващ се пръстен.

Реакцията беше незабавна. Тълпи се събраха в родния град на Сюлеймани Керман и в Мешхад, един от центровете на подкрепата на режима в Техеран.

Ирак също беше смутен. На правителството очевидно беше трудно да повярва, че съюзник може да убие Мухандис, официално висш държавен служител, на иракска земя. "Убийството на иракски военен командир, който заема официална позиция, е агресия срещу Ирак, държавата, правителството и хората", заяви премиерът. "Провеждането на ликвидационни операции срещу иракски лидерски ръководители или от братска страна на иракска земя е грубо нарушение на иракския суверенитет, явна атака срещу достойнството на страната и опасна ескалация, която разпалва опустошителната война в Ирак, региона и света "

Други иракчани се чувстваха различно, както и противниците на влиянието на Иран в Близкия изток. Кадри заснеха протестиращи в Багдад и Южен Ирак, танцуващи на улицата – според някои Сюлеймани е наредил репресиите на последните демонстрации, които доведоха до смъртта на стотици. В Сирия бунтовнически групировки, които постепенно бяха смазани в битката си срещу президента Асад от Солеймани и руските съюзници на сирийското правителство, раздаваха сладки на децата. В Ливан и на други места роднини на хора, убити по нареждане на Иран, викаха от радост.

САЩ бяха сред първите държави, които наредиха на своите граждани да напуснат Ирак. Следват Франция, Холандия и други. Никой не знае къде ще дойде отмъщението на Иран за загубата на любимия му син, но е трудно да се повярва, че няма да е скоро.

В Техеран изгориха американско и израелско знаме заради убийството на Сюлеймани

Американско и израелско знаме бяха запалени в столицата на Иран в събота, след като хиляди оплакваха загубата на висшия военен командир Касем Сюлеймани, един ден след като той беше убит в резултата на американска военна операция, предава AFP.

"Ние сме с теб!", скандираха те, докато махаха с ръка в унисон по време на траурен митинг на техеранския площад "Палестина“, предаде кореспондентът на AFP.

На съботния митинг в Техеран мъжете носеха плакати, които призоваваха за "отмъщение", а жените, облечени в черно, държаха портрети на Сюлеймани и аятолах Али Хаменей. Един мъж с маска се качи на каменен пиедестал, като държеше горящи американско и израелско знаме, докато други скандираха "Смърт на Америка!".

"Нашият отговор определено ще бъде много повече от пускането на няколко ракети или унищожаването на някои американски бази", каза Милад Наджафи, един от присъстващите. "Всъщност мисля, че нашето отмъщение ще бъде унищожението на Израел", каза той пред AFP.

Друг протестиращ нарече Сюлеймани "най-великия човек, който имахме".

САЩ предупреди Иран да се въздържа от ответни действия

Американският държавен секретар Майк Помпео предупреди Техеран да не предприема ответни действия за отмъщение срещу Вашингтон след военната операция на САЩ за елиминиране на иранския генерал Касем Сюлеймани. Ръководителят на американската дипломация заяви това в интервю за телевизионния канал Iran International. Държавният департамент публикува стенограма на разговора, цитирана от ТACC.

Помпео беше попитан за действията на Вашингтон в отговор на отговора на Техеран. "Ние не съобщаваме конкретно за нашите действия. Както видяхте миналата седмица, ние ще преследваме контролираните (от Иран)сили. Видяхте атаките, които Министерството на отбраната на САЩ извърши в Сирия и Ирак директно в отговор на събитията от 27 декември, когато "американски гражданин беше убит в иракска база", заяви държавният секретар. "Тогава, когато научихме, че са планирани нови атаки, направихме всичко възможно да ги предотвратим."

"Ще продължим да отговаряме. Ще принудим (Иран) да плати сметката", заключи Помпео.

Русия и Китай със съвместни стъпки за мирно разрешаване на конфликтите в Близкия Изток

Русия и Китай ще предприемат съвместни стъпки за мирно разрешаване на конфликтите в Близкия изток след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани. Това се посочва в изявление на руското външно министерство след телефонен разговор между министрите на външните работи на Руската федерация и Китай Сергей Лавров и Ван И, по време на който бе обсъдена ситуацията около убийството на Сюлеймани, предава TACC.

"Министрите отбелязаха, че незаконните действия на САЩ сериозно влошиха ситуацията в региона. При тези условия Русия и Китай са заинтересовани да намалят напрежението и ще предприемат съвместни стъпки за създаване на условия за мирно уреждане на конфликтните ситуации", отбелязва руското външно министерство.

Лавров и Ван И подчертаха неприемливостта на нарушението на Хартата на ООН в контекста на американските ракетни атаки над Багдад, по време на които беше убит иранският генерал Касем Сюлеймани.

"Особено внимание бе обърнато на последиците от американските атаки срещу летището в Багдад, които доведоха до загуба на живот, включително убийството на командира на "Кудс“ на Иранския гвардейски революционен корпус на Иран (генерал) Сюлеймани“, казаха от Министерството. Министрите потвърдиха неприемливостта за използване на сила в нарушение на Устава на ООН и необходимост от уважението от всички страни на суверенитета и териториалната цялост на държавите."






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Предлагам билков чай за регулиране на теглото .
0
 
 
Джип Тойота поразен от въздух с ракета , изглежда глупаво за генерал и други военни лица да се придвижват без охрана .
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: