Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або
Автор: ИА Фокус 19:17 / 11.02.2024Коментари (0)582
©
ЛИОНЕЛ МЕСИ – КИТАЙ

Звездата на Маями Лионел Меси се завърна в игра в сряда в мач срещу Висел Кобе в Токио, въпреки че китайските фенове остават разстроени, че звездата не игра в неделния мач в Хонконг.

Мигове преди да излезе на терена, изявление, публикувано в потвърдения акаунт на Меси в китайската социална медия Weibo, отново изрази съжаление, че не можа да играе в мача в неделя.

През изминалата седмица той беше подложен на критики от страна на китайските си фенове, които започнаха да късат негови тениски, да горят снимките му и да показват недоволството си срещу него по най-изобретателни начини.

"Здравейте на всички мои фенове в континентален Китай и Хонконг! Както казах на пресконференцията, беше наистина тъжно да не мога да играя в Хонконг онзи ден поради контузия в слабините, която ми причиняваше болка“, се казва в публикацията.

"Всеки, който ме познава, знае, че винаги искам да играя, винаги искам да давам най-доброто от себе си във всеки мач. И особено в тези игри, когато пътуваме толкова далеч и феновете са развълнувани да ни видят да присъстваме на мача здрави."

Меси добави, че се надява да се върне в Хонконг и континентален Китай в бъдеще.

Публикацията обаче показва IP адрес – изискване на Weibo – което предполага, че е публикувана от Сечуан, Китай.

"Да, ние сме толкова лесни за заблуда“, написа в отговор един потребител на Weibo, докато друг публикува: "Това изобщо не е искрено“.

Изявлението в Weibo е топ тенденция в сайта на китайските социални медии и вече е получило повече от 50 000 коментара, като много от тях изразяват допълнителен гняв и разочарование от Меси.

По време на мача срещу Висел Кобе в сряда, Меси влезе на мястото на Давид Руис като резерва през второто полувреме.

Мачът завърши 0-0 и Меси не нанесе точен удар, а Маями загуби при дузпи с 4-3.

Говорейки пред репортери преди мача в Токио, Меси изрази съжалението си, че не може да играе в Хонконг поради контузия в горната част на бедрото, но каза, че се чувства "много по-добре“ преди следващия етап от предсезонното турне на Маями в Япония.

Феновете в Хонконг освиркваха и призоваваха за връщане на билетите поради неявяването на Меси в мача в неделя и дори правителството на Хонконг сподели разочарованието си, че нападателят не излезе на терена.

Луис Суарес, бивш съотборник на Меси в Барселона, също беше извън терените поради контузия в Хонконг, но игра 75 минути за Маями срещу Висел Кобе.

ТЪКЪР КАРЛСЪН И ПУТИН – САЩ И РУСИЯ

Тъкър Карлсън, бившият водещ на Fox News, смяташе, че Владимир Путин е тръгнал на война в Украйна, защото се е страхувал от непосредствена атака от страна на Съединените щати или НАТО. Вместо това, след двучасово интервю с руския президент в Москва, Карлсън каза, че е бил "шокиран“ да научи, че Путин е нахлул по друга причина: "Владимир Путин вярва, че Русия има исторически претенции към части от Украйна“, каза той.

"Това, което предстои да видите, ни се стори искрено“, каза Карлсън на своите интернет зрители преди интервюто да бъде излъчено в четвъртък вечерта: "Искрен израз на това, което той мисли.“

За Карлсън и американската аудитория, която Кремъл се стремеше да достигне, като се съгласи на интервюто, това може би е било изненада. Но за украинците, които повече от две десетилетия живеят с Путин, отричащ правото на Украйна да съществува като отделна от Русия държава, интервюто предизвика само гняв.

За тях може би единственият шок беше, че консервативните американски гласоподаватели са се хванали на литанията от лъжи, полуистини и изопачавания на Путин, включително твърдението, че той иска да преговаря с Вашингтон за прекратяване на войната, което би означавало да принуди Украйна да предаде територията си. Украинците обвиниха Карлсън, че е маша в ръцете на Кремъл, давайки платформа на войнолюбив диктатор със стратегически планове за влияние върху тазгодишните президентски избори в САЩ.

"Единственото нещо, което наистина предизвиква определени реакции, е, че Путин, военнопрестъпник със заповед за арест от Трибунала в Хага, е интервюиран, вместо да бъде разпитан, както би трябвало, от следовател“, каза Олексий Данилов, секретар на Националната сигурност и отбрана на Украйна съвет. "Това е единственото нещо, което трябва да прави в оставащите дни от живота си, независимо колко му остават.“

Украинците обаче не бяха желаната аудитория на Кремъл. Посланието на Путин, включително 30-минутна лекция по история, наситена с лъжи, беше насочено към демографската група на Карлсън: републиканските поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп, много от които изразиха възхищение от руския лидер и поставиха под съмнение подкрепата на САЩ за Украйна.

Карлсън не спомена обвиненията във военни престъпления срещу Путин и на моменти домакинът изглеждаше извън себе си, опитвайки се да се справи с лекцията на Путин по история, със списъка с дати и непознати имена, като варяжкия принц Рюрик от Скандинавия - простиращ се назад до X век.

Путин, обучен агент на КГБ, лесно заобиколи редките опити на Карлсън да предизвика пряк отговор.

"Сериозен разговор ли ще провеждаме или шоу?“ – сопва се Путин в един момент, след като Карлсън се опита да го подтикне да каже, че е нахлул в Украйна, защото смята, че НАТО може да предприеме изненадваща атака. (Карлсън отбеляза, че това са действителните думи на Путин, за да оправдае нахлуването си през 2022 г. - един от малкото пъти, когато той се опита да задържи краката на руския лидер в огъня.)

Путин също се оказа по-добре подготвен от Карлсън, изтъквайки, за очевидна изненада на бившия водещ на Fox News, факта, че Карлсън е завършил история в университета и се е опитал – и не успял – да се присъедини към ЦРУ.

"Трябва да благодарим на Бог, че не ви допуснаха, въпреки че това е сериозна организация, доколкото разбирам“, каза Путин.

Като оставим настрана тънките подигравки обаче, Путин използва всеки въпрос, за да изтъкне основните си аргументи: че Русия е потърпевшата страна, жертва на повтарящи се фалшиви обещания от страна на Запада. Въпреки това, настоя Путин, Москва е готова да преговаря за прекратяване на войната - но със Съединените щати, подчертавайки настояването си, че украинското правителство е нелегитимна марионетка на Запада. Президентът Байдън многократно е казвал, че Украйна трябва да реши кога и дали да сключи мир.

"Нямаш ли с какво друго да се занимаваш?“ – попита Путин в отговор на въпрос за възможността американски войски да бъдат изпратени в Украйна – перспектива, която, противно на запитването на Карлсън, никога не е била обсъждана във Вашингтон.

"Не би ли било по-добре да преговаряте с Русия – да сключите споразумение“, каза Путин и добави: "Русия ще се бори за своите интереси докрай“.

"Ние сме готови за този диалог“, каза Путин на Карлсон.

Не е тук мястото да обсъждаме интервюто в още повече подробности, отговорни шофьори, но още днес най-интересните части от него ще бъдат публикувани на страницата ни във фейсбук, а цялото видео, дълго близо 12 часа, може да намерите онлайн.

https://www.youtube.com/watch?v=t9sHasRrzao

СКЪПИ БЕБЕТА – ЮЖНА КОРЕЯ

Строителна компания в Сеул измисли интересен начин да помогне за справяне с тревожно ниската раждаемост в страната. Booyoung Group предлага да плати 100 милиона корейски вона ( 000) на своите служители всеки път, когато им се роди бебе.

Според доклад на CNN, компанията казва в прессъобщение, че ще плати общо седем милиарда корейски вона (,25 милиона) в брой на служители, които са имали общо 70 бебета от 2021 г. насам.

Това се отнася както за мъже, така и за жени служители, потвърди компанията. "Надявам се, че ще бъдем разпознати като компания, която допринася за насърчаване

на раждаемостта и взима присърце бъдещето на страната“, каза за инициативата председателят на Booyoung Group Лий Джунг-кеун.

Обяснявайки, че компанията се стреми да облекчи паричното бреме за отглеждането на деца върху служителите си чрез пряка финансова подкрепа, Лий Джуенг-кеун добави, че служителите с три деца ще имат специална възможност да изберат каква полза биха искали да получат. Те могат да избират между получаването на "300 милиона корейски вона (5 000) в брой или безвъзмездно жилище, ако правителството предложи земя за строителство“.

Инициативата на компанията идва в момент, когато Южна Корея регистрира опасно ниска раждаемост. През 2022 г. Южна Корея регистрира най-ниския коефициент на раждаемост в света от 0,78, което се очаква да спадне до 0,65 през 2025 г., според статистиката на Корея.

Коефициентът на естествения прираст се отнася до средния брой деца, които една жена ще има през живота си.

Раждаемостта в Южна Корея намалява от 2015 г. В песимистична прогноза, направена през декември 2023 г., коефициентът може да спадне до 0,59 до 2026 г., достигайки нива на населението, невиждани от 70-те години на миналия век. Въпреки че властите предвиждат постепенно възстановяване на раждаемостта до 1,08 до 2072 г., тази цифра остава значително под прага от 2,1 раждания на жена, необходим за стабилност на населението при липса на имиграция. Очаква се общото население на Южна Корея да намалее от близо 52 милиона през 2024 г. до около 36 милиона – ниво, невиждано от 1977 г.

РИШИ СУНАК – ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Риши Сунак е изправен пред призиви да се извини, след като се пошегува с позицията на лейбъристите относно транс хората, когато майката на убитата тийнейджърка Бриана Гей - която беше транссексуална - беше в парламента.

По време на въпросите на министър-председателя, мистър Сунак се подигра на сър Киър Стармър, че се е върнал към "дефинирането на жената“.

От "Даунинг стрийт“ казаха, че е "легитимно“ да се поставя под въпрос позицията на лидера на лейбъристите.

Но бащата на Бриана, който е сред призоваващите за извинение, каза, че коментарът на премиера е "унизителен“.

Баща ѝ, Питър Спунър, каза пред Sky News: "Като министър-председател страната ни да излиза с унизителни коментари като този, независимо че са във връзка с дискусии в парламента, те са абсолютно дехуманизиращи.“

"Идентичността на хората не трябва да се използва по този начин и аз лично се чувствам шокиран от коментарите му и смятам, че той трябва да се извини за забележките си.“

Семейството на Бриана е поканено на среща за онлайн безопасността с министър-председателя и министъра на технологиите Мишел Донелан, съобщи BBC.

Мистър Сунак изброи това, което той описа като редица обратни завои в партията, обвинявайки сър Киър, че е променил позицията си относно "дефинирането на жената“.

"Въпреки че честно казано, това беше около 99% обратен завой“, добави той.

Сър Киър отвърна на удара, като каза: "Да го каже тъкмо в седмицата, когато майката на Бриана е в тази стая. Срам.

"Парадира като почтен човек, когато не носи абсолютно никаква отговорност.“

Майката на Бриана Естер не беше в обществената галерия за размяната, но влезе малко след това.

По-късно мистър Сунак пренебрегна призива на депутата от Лейбъристката партия Лиз Туист да "се извини на майката на Бриана Гей“.

Но в края на сесията министър-председателят каза, че мисис Гей представлява "най-доброто от човечеството“ заради "състраданието“, което прояви, след като 16-годишната ѝ дъщеря беше убита от двама тийнейджъри, които имали увлечение по насилието.

Той добави, че убийството "е неописуема и шокираща трагедия“.

Говорителка на сър Киър каза: "Не смятаме, че страната иска или заслужава министър-председател, който си позволява да използва малцинствата като боксова круша.

"Коментарите бяха дълбоко обидни за транс хората. Той трябва да помисли върху отговора си и да се извини.“

Министърът на жените и равенството Кеми Баденок каза, че е "срамно“ от страна на сър Киър "да свързва собствената си неспособност да бъде ясен по въпросите за пола“ със скръбта на мисис Гей.

"Всяко убийство е трагедия. Нито едно убийство не трябва да се омаловажава чрез печелене на политически точки“, написа в X депутатът от консерваторите.

Джереми Хънт отрече мистър Сунак да е превърнал малцинствена група в "посмешище“ и отказа да каже дали смята, че премиерът трябва да се извини.

"Премиерът не би могъл да бъде по-ясен относно огромното уважение, което изпитва към майката на Бриана Гей“, каза той пред BBC.

"Това, което той казваше, е, че по наистина важните въпроси лейбъристите и сър Киър Стармър просто не могат да вземат решение.“

Някои консервативни депутати обаче разкритикуваха коментарите на премиера.

Дехена Дейвисън каза, че е "разочароващо да чува шеги за сметка на транс общността“.

"Като политици, нашата работа е да снемем тежестта от подобни дебати и да се съсредоточим върху намирането на разумни пътища напред, като същевременно гарантираме, че участващите са третирани с уважение“, написа тя в X.

Джейми Уолис, който беше първият депутат, който каза публично, че има полова дисфория и е в процес на преход, каза: "Знам от моите собствени взаимодействия с премиера, че днешната проява на нечувствителност е била неволна.

"Днес беше труден ден за мен, но всичко, за което мога да мисля в момента, е майката на Бриана. Нека всички мислим за нея, докато избираме как да продължим с този дебат.“

Бриана е убита, след като е привикана в парк близо до дома ѝ от съученик и е намушкана. Поне частично нападението е мотивирано от враждебност към Бриана, защото тя била транссексуална.

ПАРАЛИЗИРАНИ ПАПАГАЛИ – АВСТРАЛИЯ

Повече от 200 папагала паднаха от небето през последната седмица, оставяйки учените озадачени.

Дъговите лорикети паднаха от небесата над Ню Саут Уелс в Австралия, след което падналите птици бяха спасени и отведени в центрове за грижа за дивите животни.

Установено е, че цветните папагали страдат от мистериозното заболяване синдром на парализа на лорикийт (LPS), чиито причинители не са известни на учените.

LPS, както подсказва името, кара птиците да се парализират, падайки от небето, тъй като губят способността си да летят. Според университета в Сидни причината за заболяването е неизвестна, като изследователите не са успели да намерят отговорен патоген или токсин от околната среда.

Изглежда, че засяга птиците само през австралийските летни месеци – между октомври и юни – като най-голям брой са засегнати през месеците декември, януари и февруари. През този период хиляди птици се отглеждат, за да бъдат възстановени здрави, което може да бъде интензивен и дългосрочен процес.

Болестта е идентифицирана за първи път през 2010 г. и изглежда, че засяга само птици между градовете Бъндаберг в Куинсланд и Графтън в Ню Саут Уелс, на 425 мили южно от Бъндаберг.

"Познаваме болестта, която наричаме синдром на парализа на лорикийт, поне от 2010 г., но е вероятно да се е появила и преди това“, каза за Newsweek Дейвид Фалън, професор по здравеопазване и опазване на дивата природа в университета в Сидни, който работи по проучването на болестта. "Има дори малко информация, че патолози от Университета на Куинсланд са виждали лорикийти, които са умрели с подобни

признаци в края на 80-те години, но все още не сме успели да проследим тези сведения.

"LPS е заболяване на нервно-мускулната система и вероятно се причинява от нещо, което пречи на нервните връзки с волевите мускули, а това води до парализа у птиците. Повечето животни с LPS се възстановяват (между 60% и 95% в зависимост от тежестта на заболяването), ако са осигурени подходящи ветеринарни грижи и висококачествена рехабилитация.“

Първоначално се смяташе, че болестта може да се появи поради ядене на твърде много манго и напиване от ферментиращите захари в плода и кората му. Птиците обаче са тествани и е установено, че нямат следи от алкохол в системите си.

Учените също смятат, че състоянието може да бъде предизвикано от нещо, напръскано върху плода. Всички текущи тестове за пестициди и фунгициди върху плодовете обаче не са установили нищо тревожно.

"Направихме сериозни тестове за токсини, на които лорикийтите могат да бъдат изложени и биха повлияли на нервната система и нейните връзки със скелетните мускули“, каза Фалън. "Досега не сме открили такъв в проби, събрани от лорикети с LPS. Въпреки това има много токсини, естествени и синтетични, които биха могли да причинят LPS. Това е настоящият фокус на нашето изследване, за да видим дали можем може да идентифицира естествено срещащ се токсин или такъв от човешки произход, който може да причини LPS."

Други теории предполагат, че болестта се причинява от токсин, образуван в даден вид плод, тъй като той узрява само през този специфичен период от годината.

За да проучат по-нататък дали случаят е такъв, изследователите на проекта за синдром на парализа на лорикийт искат обществеността да им докладва с какво се хранят тези птици в дивата природа, в случай че са открили нови източници на храна след екстремни метеорологични явления или други задействания.

Още по-интригуващо е, че LPS изглежда е свързан с други мистериозни състояния при видове, които не са птици – като например летящите лисици, известни още като плодни прилепи.

"Има друг синдром, който също се появява в същите горещи точки, от които идват повечето случаи на LPS и по същото време на годината. Той се нарича Синдром на парализа на летящата лисица“, каза Фалън. "Признаците при летящите лисици са по същество идентични с тези, които виждаме при лорикетите с LPS и моята работна хипотеза е, че причината за LPS и FFPS е едно и също нещо.“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: