Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Терористични нападения в Копенхаген с убити и ранени
Автор: Екип Ruse24.bg 08:50 / 15.02.2015Коментари (0)392
©
Поредно посегателство срещу свободата на словото с оръжие. Този път в Дания. Неизвестен нападател откри огън срещу кафене в датската столица Копенхаген, където се е провеждала дискусия за богохулството и изкуството, като при стрелбата е убит един човек, а трима полицаи са били ранени. Полицията съобщи, че става въпрос за терористичен акт, който е целял ликвидирането на известния шведски карикатурист Ларс Вилкс, участвал в дебата.

По-късно при друга стрелба край синагога в Копенхаген е бил убит човек, а двама полицаи са били ранени.

Мъж откри стрелба по кафене в Копенхаген, където се е провеждала дискусия за богохулството, изкуството и свободата на словото, уби един човек и рани трима полицаи, които се опитали да го спрат да проникне в сградата. Датската полиция разпространи снимка на нападателя. На нея се вижда мъж, облечен с тъмен анорак и качулка, който носи черна чанта.

Органите на реда заявиха, че стрелбата се разглежда като терористичен акт, който е бил насочен срещу шведския карикатурист Ларс Вилкс, присъствал на дебата в заведението. Той нееднократно досега е бил заплашван със смърт от ислямисти заради публикуването на карикатури на пророка Мохамед.

"Засега не можем да потвърдим връзка между двете стрелби, възможно е да се мисли в тази посока, но не разполагаме с доказателства в подкрепа на това. Засега не е въведено извънредно положение в Копенхаген, но са блокирани пътища и полицията провежда издирвателни мероприятия в търсене на извършителя. Първият инцидент със стрелба срещу кафенето е класифициран като терористичен акт и е разследван като такъв" каза Алан Вадсворт-Хансен - говорител на полицията.

Полицията е намерила празен автомобил, с който е избягал нападателят. Убитият е 40-годишен участник в дискусията, чието име не бе съобщено.

Присъствалият на срещата посланик на Франция в Копенхаген Франсоа Зимерай описва стрелбата като драматичен акт, който е целял убийства.

"Стреляха по нас отвън. Намеренията им бяха същите, каквито бяха на нападателите от 7-ми януари в "Шарли ебдо", само че те не успяха да влязат вътре. Интуитивно мога да кажа, че имаше поне 50 изстрела, а полицията говори за 200", каза посланикът.

Самият Вилкс се укрил навътре в кафенето, когато започнала стрелбата.

Премиерът на Дания Хеле Торнинг-Шмид обяви, че нападението срещу кафенето в Копенхаген е терористичен акт. Тя обяви най-висока степен на тревога от терористична заплаха за цялата страна, съобщи "Ройтерс".

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс осъди най-твърдо стрелбата в Копенхаген по време на проява относно свободата на словото и я определи като терористичен акт, предаде "Франс прес".

"Този терористичен акт беше насочен срещу обществена проява в Копенхаген, в която участва посланикът на Франция в Дания. Осъждам с най-голяма твърдост този атентат. Франция застава на страната на датските власти и на датския народ в борбата срещу тероризма", заяви министърът.

Часове след дръзката атака срещу културния център последва нова стрелба близо до синагога в Копенхаген. При нея е бил убит един човек и двама полицаи са били ранени. Заподозреният е успял да избяга от мястото на инцидента, съобщава "Ройтерс". Полицията е евакуирала гара Ньорепорт в Копенхаген. В града е ход широкомащабна операция по издирването на неизвестния нападател.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: