Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Томаш Ротар: Скатов направи малка грешка при слизането и падна километър по-долу
Автор: Екип Ruse24.bg 12:48 / 24.02.2021Коментари (5)817
©
"Скатов направи малка грешка при слизането и падна километър по-долу." Това разказа още един от участниците в кошмарната експедиция за зимна атака на К2 - Томаш Ротар.

Словенецът е сред оцелелите, които се прибраха по домовете без сериозни поражения. Той пренощува заедно с българина, над 20 алпинисти и шерпи на лагер 3 преди фаталната дата 5 февруари.

"Със Скатов никога не съм особено близък - разказа Ротар пред "България Днес". - За пръв път се срещнахме през 2019-а на Кангчендзьонга (б.а - третият по височина връх на планетата, 8586)."

Ротар е зъболекар, а по време на експедицията помагаше със своите медицински познания.

"Седмица преди атаката на върха Атанас се разболя с лека диария. Нищо сериозно. Дадох му антибиотик, но не мисля, че го взе - разкрива Ротар. - Диарията е чест проблем при катерачите. Причината са бактериите, към които нашето тяло невинаги се приспособява. Друга причина може да е паразит, който се среща в ледниковите води. Топим течността на ниска температура и варенето не го унищожава. Тази диария не се третира от антибиотици. Атанас винаги беше спокоен и не приказваше много. Гледахме филми на неговия лаптоп. Имаше специална диета, а целта му беше да остане колкото се може по-дълго с експедицията, за да довърши своята цел."

Ротар потвърди за огромните организационни проблеми в експедицията.

"Липсата на палатки в лагер 3 беше един от най-решаващите фактори, който провали изкачването - добавя словенецът. - Имаше по седем човека в палатка. Невъзможно е да се спи, нито да смениш чорапи, за да си затоплиш краката. Това са ключови неща, които всеки алпинист трябва да направи преди атака на върха. Имахме разписание, по което да достигнем до различните лагери. Много малко алпинисти се вписаха в тези рамки. Ако бяха послушали инструкциите, нямаше да имаме проблеми на лагер 3."

Ротар описа и състоянието на въжените парапети по пътя към върха. Една от версиите за смъртта на Скатов е скъсване.

"Едва 5-10% от въжетата бяха заменени с нови за тази експедиция. Имаше такива от 2018 година. Разпознах ги по марката и цвета. Но това е често срещан проблем за всяка експедиция. Много алпинисти се отказаха на лагер 3 заради ужасния студ, лошо предчувствие или развалени регулатори на кислородните маски. Поне 5-10 от тях не работеха, докато тези на шерпите нямаха нито един проблем", сподели Ротар.

Съмнения за покоряването на К2

Томаш Ротар се съмнява в невероятното постижение на тима от 10 шерпи, воден от Нирмал "Нимс" Пурджа и Мингма Джи. Те направиха историческо първо зимно покоряване на К2 на 16 януари.

"Мисля, че успешното изкачване е лъжа и те не са го направили. Опитах се да получа информация от GPS-ите на техния тим, но не успях. Не мога да си представя подобно историческо катерене без нито един от десетимата шерпи да има GPS", заяви Ротар.

Според словенеца е имало състезание между тима на шерпите и международната експедиция.

"Много мръсна надпревара. Когато шерпите тръгнаха да атакуват, Мингма Джи каза на Джон Снори (б.а. - един от загиналите по-късно алпинисти), че отиват само до лагер 3, за да проверят палатките. Вместо това изкачиха върха. Ако Джон беше тръгнал с тях, вероятно щеше още да е жив. Намирам за доста странно, че никой от непалците след успешното изкачване не говореше за огромната ледена пукнатина, до която стигнахме на 8000 м със Снори. Това беше ключовата точка в нашето изкачване. Бях шокиран, когато я видях. Нямаше как да продължим. Проверих около 400 м по ширина за място, през което да преминем. На най-тясното място се виждаше въже от другата страна. То беше над два метра широко. Помислих си, че шерпите са използвали стълба, но те отрекоха да са го правили."

Още по темата: общо новини по темата: 23
12.03.2021 »
16.02.2021 »
15.02.2021 »
14.02.2021 »
13.02.2021 »
12.02.2021 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.02.2021 г.
+1
 
 
Още от самото начало цялата тая работа с изкачването на К2 от непалският тим покорил НЕпокоримият в зимни условия връх,ми се струваше мътна!???А ето,че сега лека полека нещата започват да излизат наяве.Никой от 10мата не е имал GPS,никой не говори за въпросната НЕпреодолима БЕЗ стълба цепнатина,а в същото време никой не споменава за използването на стълба...Абе въобще както казваме ние...МЪТНА И КЪРВАВА е цялото им това "невероятно постижение"!????
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: