Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Трафиканти на хора използват TikTok
Автор: Екип Ruse24.bg 12:57 / 23.03.2023Коментари (0)279
©
Съобщения в TikTok, публикувани от трафиканти на хора, предлагат услуги "преминаване през границата".

Снимка, публикувана в TikTok, показва група хора, облечени в камуфлажни дрехи, които се надяват да се слеят със сенчестата растителност, осеяла нощния пейзаж на мексиканската пустиня. Снимката не е качена от инфлуенсъри от социалните мрежи на приключенска ваканция - тя е реклама на контрабандисти на хора.

Умеещите да използват технологиите престъпници, използващи популярното приложение за споделяне на видеоклипове, представляват все по-голямо предизвикателство за мексиканските и американските власти, които се борят с регионалната миграционна криза.

"Отпътуване този уикенд. Хора от Мексико, които се интересуват от преминаване в Съединените щати, оставете съобщенията си", се казва в публикацията в TikTok.

Друг акаунт, предлагащ да преведе нелегални мигранти през обхванатия от насилие мексикански граничен щат Тамаулипас, показва снимка на непълнолетни в надуваема лодка на река, съобщава БГНЕС. 

"Ние също извършваме пресичане с деца и семейства", се казва в него.

Разследване на АФП откри десетки подобни акаунти в целия регион, включително в Гватемала, Колумбия и Еквадор.

А използвайки хаштага #pollero - жаргонен термин за трафикант на хора, един акаунт предлага "безопасна работа" за шофьори в югозападния американски щат Аризона срещу заплащане до 15 000 долара.

"Ако имате кола и искате да спечелите лесни пари, пишете ми", гласи съобщението на английски език.

Рекламата нарушава официалните правила на TikTok, които забраняват "насърчаването и улесняването на престъпни дейности".

"Поддържането на безопасността на нашата общност е отговорност, която приемаме много сериозно", заяви говорител на приложението пред АФП.

"Не толерираме съдържание, което насърчава експлоатацията на хора, включително трафика на хора", добави той.

По данни на TikTok през третото тримесечие на 2022 г. фирмата е премахнала по своя инициатива 82% от видеоклиповете, свързани с престъпни практики.

В стремежа си да отблъсне призивите приложението да бъде забранено в Съединените щати, докато компанията е китайска собственост, се очаква главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Зи Чу да даде днес показания пред американските законодатели.

Според подготвените му бележки, предоставени от Комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите, той ще отрече, че приложението е споделяло или някога ще споделя данни с китайското правителство.

Патрули на киберполицията

В Мексико властите са създали специализирани звена за противодействие на заплахата, която представляват контрабандистите на хора в социалните медии.

В стая, пълна с компютри в Мексико сити, десетки експерти от правителствената Агенция за криминални разследвания следят акаунтите в социалните медии от 2017 г. насам. На табло са изброени хората, които представляват интерес, и техните онлайн дейности.

Звеното е участвало в около 300 разследвания на трафик на хора, казва Роландо Росас, ръководител на комуникационния център във Федералната министерска полиция, част от Главната прокуратура.

В Мексико "компаниите за цифрови услуги са задължени да предават информация, когато има престъпление", каза той и приветства доброто сътрудничество с платформите на социалните медии.

Ръководителят на звеното Бенхамин Овиедо заяви, че екипът му се намесва, когато плащането на трафикант е договорено или извършено чрез интернет.

Но рекламите невинаги са истински.

"Много от нещата, които откриваме, понякога могат да бъдат измама", казва Розас.

Според доклад, публикуван от Международната организация по миграция (IOM) през февруари, TikTok се използва от трафикантите на хора като начин за популяризиране на успешни случаи на незаконно преминаване.

В него се предупреждава, че това престъпление отваря вратата за други, като например сексуална експлоатация на непълнолетни.

Организацията проведе анкета сред повече от 500 транзитни мигранти, от които почти две трети заявиха, че са имали достъп до смартфон и интернет по време на пътуването.

Транспортирането на мигранти по шосе, често в микробуси или натъпкани в задната част на камиони, понякога без вентилация, е един от най-бързите, но и най-опасни методи, използвани от трафикантите на хора.

По данни на IOM, от 2014 г. насам повече от 7600 мигранти са загинали или изчезнали по време на транзит в Северна и Южна Америка.

Близо 1000 от тях са в резултат на пътнотранспортни произшествия или са свързани с опасен транспорт, посочва агенцията на ООН.

TikTok се използва и от мигрантите, за да споделят помежду си съвети как да оцелеят по време на коварното пътуване до Съединените щати.

Андреа, на 25 г., и нейната приятелка Беатрис, на 29 г., които са напуснали Венецуела през октомври, са използвали приложението, за да намерят препоръки за пътуване през опасни зони като Дариенския пролом - негостоприемна джунгла, разположена на колумбийско-панамската граница.

Сега, в Мексико, Андреа, която не пожела да назове пълното си име, извади мобилния си телефон, за да покаже профила на млада жена, която е успяла да стигне до Съединените щати и да състави блог за пътуване.

Тя дава препоръки какво да се опакова и кои лекарства да се носят - съвети, които понякога, но не винаги, са полезни, каза Беатрис.

"Опитът на всеки е много личен", добави младата жена.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: