Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тревога в Румъния: Двуметров кратер зейна на пътя, десетки са евакуираните
Автор: Петя Кузева 15:46 / 26.04.2024Коментари (0)1220
© Digi24
Критична е ситуация в Сланик, окръг Прахова в Румъния, където пропадна улица и се появи двуметров кратер, съобщава Digi24

Десетки местни жители са евакуирани, а околните сгради са застрашени. Геолозите, изпратени в района, непрекъснато правят замервания. До изготвяне на заключение периметърът за безопасност е разширен, а движението на автомобили и пешеходци е забранено.

След измерванията, извършени тази сутрин, е било установено, че слягането на земята се е увеличило с приблизително 20 см. Пукнатината се е разширила и кратерът вече е 60 квадратни метра, като бяха инсталирани още сензори. Общо 42 души са евакуираните от близките сгради, а две семейства са настанени в общински обекти. Евакуиран е и целият персонал от полицейския участък, намиращ се в този район.

Екип от технически експерти е на място и проверява причината за пропадането на пътя и какви са рисковете. Разглеждат се няколко хипотези, включително подземно езеро, което би могло да е причината за тази неприятна изненада за местните. Освен това районът е бил експлоатиран от стотици години и е възможно под мястото да има подземна галерия. Град Сланик е разположен на 100 км от Букурещ и известен със своите солни мини. Старите галерии са своеобразни художествени галерии и са отворени за посетители. 

Хората казват, че сега живеят в кошмар и се чувстват постоянно в опасност. 

"Уплашени сме, притеснени сме, има много уязвими хора, много възрастни хора. Това е застаряващо населено място и ние сме в реална опасност, може във всеки един момент да се събудим и да установим, че земята ни е погълнала цели", казва местна жителка.

"Ситуацията е изключително сериозна. Известно е от години. Има проблеми, на пазара имаше проблеми, до солницата имаше. Не се взеха мерки, защото ако бяха взети мерки, нямаше да се стигне до тук", обяснява неин съгражданин. 

Властите казват, че това не е първият път, когато се сблъскват с тази ситуация. "Преди няколко месеца наблизо имаше подобна изненада, но никога и в този район. От другата страна има площи, защото солта е по-близо до повърхността на земята, но не и тук. Никой не знае какво има отдолу".

Премиерът на Румъния Марсел Чолаку каза пред пресата в петък, че повреденият път в Сланик, Прахова, е построен върху мина. Чолаку обясни, че е бил информиран в реално време за ситуацията на място. "Какво искате да направя? Да знам къде са построени пътищата преди мен?", реагира Чолаку на въпросите на журналистите. "Тогава са издавани разрешителни, когато са строени тези пътища. Вместо това видях реакцията на румънската държава и отговорните при извънредните ситуации, в които те се намесиха веднага", заяви министър-председателят.

Още по темата: общо новини по темата: 384
06.05.2024 »
05.05.2024 »
04.05.2024 »
04.05.2024 »
03.05.2024 »
03.05.2024 »
предишна страница [ 1/64 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Искат закриването на въглищни централи у нас
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Лято 2024
Гергьовден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: