Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Туристите в ЕС не са защитени при резервации по интернет
Автор: Екип Ruse24.bg 13:07 / 08.08.2010Коментари (0)243
Eвропейските туристи не са защитени при фалит на авиокомпания или туроператор, от хотели с по-нисък стандарт и други неуредици, ако сами организират почивката си и правят резервации по интернет. Директивата за пакетните туристически пътувания на ЕС е остаряла (от 1990 г.) и в нея модерните форми, по които хората организират екскурзиите си, не са предвидени. Защитата важи само при резервации чрез туристически агенции и ако пакетът съдържа поне два от елементите - транспорт, настаняване, други услуги като обиколки за разглеждане на забележителности. Асоциация "Активни потребители" подкрепя осъвременяване на директивата, което да гарантира равни права на туристите в 21-и век.
Потребителите в ЕС не си дават сметка, че правната им защита зависи от начина, по който са закупили пакетите си. 67% от туристите, участвали в проучване и използвали "динамичен пакет", който не попада в обхвата на директивата, погрешно са смятали, че са били защитени. В случай на проблеми загубите на човек възлизат средно на близо 600 евро. Над 50% от потребителите вярват, че са защитени при фалит на авиокомпанията, когато използват динамични пакети и сключват независими сделки, но често това не е така.
Директивата предпазва потребителите от некоректна информация в брошурите на туристическите агенции, но не и от такава в интернет, защото през 1990 г. хората са се информирали главно от брошури и масово са използвали туроператори. Днес потребителите все по-често сами си правят резервациите и създават собствени пакети. Много от тях не ползват агенции, за да резервират полетите и настаняването си. По тази причина Европейската комисия проведе консултации, а през есента на 2010 година се очаква да излезе с предложение за нова Директива за пакетните туристически пътувания.
Сега директивата дава право на клиента да се откаже от пътуването, без да дължи неустойка, ако се промени някое от основните условия по офертата му и задължава туроператора да носи отговорност за услугите (напр. хотели с по-нисък стандарт). Предвидена е и защита, ако туроператорът или авиокомпанията фалират. Това обаче не важи, ако туристът сам е организирал почивката си.
В новия вариант на директивата се предвижда да попаднат:
- Пакетите, които потребителят сам си е направил, като е използвал един и същ уебсайт;
- Пакетите, съставени чрез различни уебсайтове, които са свързани помежду си от партньорско споразумение;
- Други договорености за пътувания, които в момента не попадат в обхвата на директивата - круизи, пътувания с настаняване (напр. с нощен влак или кораб) и т.н.
Обсъжда се каква информация трябва да се предоставя на потребителите, в кой момент и в какъв формат. В държавите членки може да се въведе етикет, който да указва кои пътнически продукти и/или комбинация от продукти за защитени от законодателството на ЕС. В момента уебсайтовете, които са основен източник на информация, изобщо не са споменати в директивата.
Очаква се конкретните предложения да бъдат официално представени през есента на 2010 г., а новият вариант на директивата да бъде одобрен най-късно през 2012.
Основни тенденции в сектора на пакетните туристически пътувания:
- Европа е най-големият регионален пазар за пътувания в света с продажби в размер на 246 милиарда евро през 2008 г. Традиционните пакети (предварително окомплектовани сделки, включващи редица елементи като пътуване и настаняване) са 40% (98,4 милиарда евро) от целия пазар на туристическите пътувания. Делът на динамичните пакети е 33%, а на другите пътнически споразумения - 25%.
- Все повече резервации се правят от потребители, които сами изготвят туристическите си пакети (динамични пакети), при което пътниците групират две или повече услуги, напр. полет, настаняване и др. Това се случва основно в интернет чрез различни сайтове. През последните 2 години общо 23% от гражданите на ЕС са използвали динамични пакети, но в Ирландия те са 46%, в Швеция 44%, в Словения 42%, в Италия 36% и др.
- Много динамични пакети в момента не попадат в обхвата на защитата, осигурявана от ЕС за пакетните туристически пътувания. За сравнение, през 1997 г. 98% от пътниците, които са ползвали ваканционни полети от Обединеното кралство, са били защитени от директивата на ЕС, а през 2005 година този дял е бил под 50%.
- В периода от ноември 2005 г. до септември 2008 г. фалираха 29 авиокомпании. През 2008 г. във Франция са фалирали 125 туроператора, от което са засегнати над 9000 потребители.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: