Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учен: Бъдещето изглежда взривоопасно, ако не стане някакво чудо, ще се разбием
Автор: Екип Ruse24.bg 10:00 / 01.08.2022Коментари (0)527
©
Ужасните горещи вълни са само началото. Трябва да приемем колко драматична е ситуацията, преди да опитаме да предотвратим глобалната катастрофа, твърди британският учен Бил Макгуайър, в интервю за "Гардиън“.

Публикуването на последната книга на Бил Макгуайър, "Hothouse Earth“, не може да бъде по-навременно. И това е само началото, настоява Макгуайър, който е почетен професор по геофизични и климатични изследвания в Лондонския университет.

Както той изяснява в безкомпромисното си описание на предстоящата климатична катастрофа, ние, твърде дълго пренебрегвахме изричните предупреждения, че нарастващите въглеродни емисии опасно нагряват Земята. Сега ще платим цената за нашето самодоволство под формата на бури, наводнения, суши и горещи вълни, които лесно ще надминат сегашните крайности, предава БТА.

Решаващият момент, твърди той, е, че сега няма шанс да избегнем опасен, всепроникващ климатичен срив. Преминахме точката, от която няма връщане и можем да очакваме бъдеще, в което смъртоносните горещи вълни и температури над 50 градуса, ще бъдат често срещани в тропиците, където летата в умерените географски ширини неизменно ще бъдат все по-горещи, и където нашите океани са обречени да стават все по-топли.

"Дете, родено през 2020 г., ще се сблъска с много по-враждебен свят, отколкото неговите баба и дядо“, настоява Макгуайър. В това отношение ученият, който също е бил член на Работната група за природни катаклизми на правителството на Обединеното кралство, заема крайна позиция. Голяма част от останалите експерти по климата все още твърдят, че ни остава време, макар и не много, за да постигнем значимо намаляване на емисиите на парникови газове. Бързият стремеж към нетна нула и спирането на глобалното затопляне, са все още в нашите ръце, казват те.

Подобни твърдения се отхвърлят от Бил Макгуайър.

"Познавам много хора, работещи в науката за климата, които казват едно нещо публично, но съвсем различно в неформална среда. Поверително всички те са много по-уплашени от бъдещето, пред което сме изправени, но няма да признаят това публично. Наричам това успокояване на климата и вярвам, че то само влошава нещата. Светът трябва да знае колко лоши ще станат нещата, преди да можем да се надяваме да започнем да се справяме с кризата.

В нея той включва много от рекордно високите температури, които този месец едва не опустошиха планетата, включително екстремните явления, които достигнаха Обединеното кралство. Няколко месеца след като завършва ръкописа си, той установява, че много от тези рекорди вече са били счупени. "Това е проблемът с написването на книга за срива на климата“, казва Макгуайър. "До момента, в който бъде публикувана, тя вече е остаряла. Ето колко бързо се развиват нещата."

Горски пожари с безпрецедентна интензивност и свирепост обхванаха Европа, Северна Америка и Австралия тази година, докато рекордните валежи в Средния Запад доведоха до опустошителните наводнения в националния парк Йелоустоун в САЩ. "И докато се насочваме към 2023 г., светът навън вече е различен“, добавя той. "Скоро ще бъде неузнаваем за всеки един от нас.“

Разбира се, сега Великобритания – макар и в сравнително добра позиция да се противопостави на най-лошите последици от предстоящия климатичен срив – е изправена пред големи главоболия. Горещите вълни ще стават по-чести и по-продължителни.

Огромен брой модерни, малки, лошо изолирани домове в Обединеното кралство ще се превърнат в топлинни капани, отговорни за хиляди смъртни случаи всяко лято до 2050 г.

"Въпреки многократните предупреждения, стотици хиляди от тези неподходящи домове продължават да се строят всяка година“, добавя Макгуайър.

Що се отнася до причината за трагично закъснялата реакция на света, Макгуайър обвинява "конспирация от невежество, инерция, лошо управление и объркване и лъжи от страна на онези, които отричат изменението на климата. А това гарантира, че сме ходили насън…Скоро, ако не стане някакво чудо, ще се разбием.

Бъдещето изглежда взривоопасно, но Макгуайър подчертава, че ако въглеродните емисии могат да бъдат значително намалени в близко бъдеще, и ако започнем да се адаптираме към много по-горещ свят днес, едно наистина катастрофално и неустойчиво бъдеще може да бъде донякъде избегнато.

Предстоящите дни ще бъдат по-мрачни, но не и катастрофални. Може да не успеем да се отървем от срива на климата, но можем да предотвратим по-нататъшни драми, които биха изглеждали като климатичен катаклизъм - достатъчно лош, за да застраши самото оцеляване на човешката цивилизация.

"Това е призив за оръжие“, казва той. "Ако чувствате необходимост да блокирате петролна рафинерия, направете го. Карайте електрическа кола или още по-добре използвайте градски транспорт, ходете пеша или се предвижвайте с колело. Яжте по-малко месо, забравете за самолетите“, призовава Макгуайър.

Ученият чертае и още по-мрачен сценарий. Според него има пет неочаквани заплахи.

Докато ледени пластове изчезват от високите планини и от полюсите, скалните кори, които преди са били компресирани, заплашват да предизвикат земетресения и цунами. "Ние сме напът да завещаем на нашите деца, а и на техните деца, не само далеч по-горещ свят, но и по-непоколебим в геологично отношение“, казва Бил Макгуайър.

Тъй като реколтата изгаря и гладът се разпространява, общностите влизат в конфликт и избирането на популистки лидери – които ще обещаят Земята на своите хора – вероятно ще стане обичайно. Най-тревожно е напрежението около намаляващите водни запаси, което нараства между Индия, Пакистан и Китай, всички притежаващи атомни оръжия. "Последното нещо, от което се нуждаем, е гореща война за вода между две от световните ядрени сили“, отбелязва Макгуайър.

Метанът е 86 пъти по-мощен в силата си да загрява атмосферата от въглеродния диоксид, но за щастие се задържа много по-малко време. Проблемът е, че голяма част от световния метан е уловен в слоеве арктически лед, а тъй като той ще се стопи, ще се освободи повече метан, и нашият свят ще стане още по-горещ.

Ледената вода, изливаща се от Арктика, заплашва да блокира или отклони Гълфстрийм, който пренася огромно количество топлина от тропиците към водните басейни в Европа. Последните проучвания показват, че Гълфстрийм вече отслабва и може да спре напълно преди края на века, предизвиквайки мощни зимни бури над Европа.

Четири пети от всички консумирани калории по света идват само от 10 култури, включително пшеница, царевица и ориз. Много от тези основни култури няма да могат да се отглеждат добре при по-високите температури, които скоро ще станат норма, сочейки към намаляване на наличността на храна, което пък ще има катастрофално въздействие върху цялата планета, заключава Макгуайър.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: