Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учени: Изкуственият интелект може да ни унищожи 
Автор: Екип Ruse24.bg 08:05 / 01.06.2023Коментари (0)419
©
Звучи повече от драматично: експерти предупреждават, че можем да бъдем унищожени от изкуствения интелект. Затова призовават темата да стане глобален приоритет - наравно с риска от пандемии или ядрена война, пише Deutsche Welle.

Предупреждението е формулирано в едно единствено изречение, но пък то звучи достатъчно драматично: "За да намалим риска от унищожение от изкуствения интелект (ИИ), това трябва да се превърне в глобален приоритет наред с други рискове от обществено значение, каквито са пандемиите или ядрената война."

Как тези машини ни застрашават

Становището е подписано включително от Сам Алтман, шеф на компанията OpenAI, създателка на чатбота ChatGPT. Под него стоят още подписите на Демис Хасабис, ръководител на дъщерната компания на Гугъл - DeepMind, специализирана в областта на изкуствения интелект, и Джефри Хинтън, един от водещите изследователи в тази област.

Тяхното предупреждение е поместено на сайта на организацията с нестопанска цел "Център за сигурност на изкуствения интелект"

В него експертите по изкуствен интелект онагледяват опасностите, за които говорят, с осем конкретни примера. Сред тях те посочват използването на изкуствен интелект за воденето на войни или за разработването на нови химически оръжия. Друга опасност е свързана с възможното разпространяване на фалшиви информации с помощта на новата технология. Учените предупреждават и за това, че в бъдеще хората могат да се окажат напълно зависими от машините.

Това не е първото предупреждение срещу ИИ

Преди няколко седмици имаше друго подобно предупреждение. В отворено писмо по темата, подписано между другото и от Илон Мъск, се настояваше за налагането на 6-месечна пауза в развитието на изкуствения интелект. Времето трябва да бъде използвано за намирането на регулаторни механизми за тази технология, се казваше в документа. По-късно обаче се разбра, че малко преди това Мъск е основал своя собствена компания за изкуствен интелект.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: