Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учени имплантираха "мини мозък" в лабораторни плъхове – резултатите ги изумиха
Автор: Екип Ruse24.bg 14:57 / 06.02.2023Коментари (0)499
©
Учените имплантираха "мини-мозък“, съставен от човешки клетки, в лабораторни плъхове като част от проучване, което може допълнително да помогне при лечението на сериозни мозъчни наранявания, пише Рис Блейкли за The Times.

В своя експеримент учените са използвали мозъчни органоиди - малки клъстери от човешки мозъчни клетки, предварително отгледани в паничка на Петри. Те са имплантирали живи органели в мозъците на плъхове и след няколко седмици тези клетки са били напълно интегрирани в невронната мрежа.

Според учените е напълно възможно подобни манипулации да бъдат използвани в бъдеще за възстановяване на увредената мозъчна тъкан при хората. За да направите това, ще трябва да вземете парче от кожата на пациента, да го поставите в протеинов разтвор, така че да се превърне в индуцирани стволови клетки, които от своя страна могат да станат клетки от всякакъв тип.

Тоест, тези клетки могат да бъдат превърнати в "резервно парче" мозъчна тъкан, което на теория идеално трябва да пасва на пациента.

Тези проучвания обаче все още са на ранен етап. Целта на експеримента, описан по-горе, беше да се провери дали мозъчните клетки на човек и плъх могат да образуват силни връзки. "Фокусирахме се върху трансплантацията не само на единични клетки, а на тъкани“, каза водещият автор на изследването, професор Айзък Чен от Университета на Пенсилвания.

"Мозъчните органоиди имат своя собствена архитектура. Те имат структура, която прилича на мозъка. Успяхме да проучим отделни неврони в тази структура, за да разберем по-добре процеса на интегриране на трансплантирани органели", добави той.

Тези органели, понякога наричани "мини-мозъци", са отгледани от човешки стволови клетки в лабораторията за около 80 дни. След това те са били засадени в мозъците на възрастни плъхове с увреждане на зрителната кора - частта от мозъка, която отговаря за зрението.

В рамките на 90 дни тези органели бяха напълно интегрирани в мозъка на плъхове: появиха се кръвоносни съдове, снабдяващи "мини-мозъка“ с хранителни вещества, органелите се увеличиха по размер и техните клетки образуваха връзки с невроните в мозъка на плъхове.

Когато плъховете се осветяват в очите, невроните на органелите реагират на това и естеството на тяхната активност се променя в зависимост от светлинната стимулация. "Не очаквахме да видим тази степен на функционална интеграция толкова бързо“, каза Чен.

"Невронната тъкан има потенциала да възстанови увредените части на мозъка. Въпреки че не успяхме да проучим всички подробности, вече сме направили уверена първа стъпка."

"Сега трябва да разберем как органоидите могат да бъдат използвани в други части на мозъчната кора - не само във зрителната кора. Ние също така искаме да разберем законите, които управляват интегрирането на органоидните неврони в мозъка, за да се контролира по-добре и евентуално да ускори този процес."

Етиците вече се чудят дали органоид, създаден в лабораторията, е способен да изпитва някакви чувства един ден. В момента има консенсус, че фрагментите от тъкани, използвани в този нов експеримент, не са способни на самосъзнание и не могат да усещат болка. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Cell Stem Cell.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: