Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Брюксел обсъждаха потенциала на река Дунав
Автор: Екип Ruse24.bg 12:39 / 16.07.2010Коментари (0)571
©
В Европейския парламент в Брюксел се проведе публична дискусия на тема: "Дунав - реката която ни свързва - да отключим потенциала", участие в която взеха министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, евродепутати, висши представители на ЕК, експерти от български министерства, имащи отношение към проблемите на Дунавския регион. Организатор на форума беше Мария Неделчева, евродепутат от Пиринско, по чиито думи, "днешната среща в края на този политически сезон слага многоточието и дава старта на следващия етап на процеса, наречен Дунавска стратегия".

В приветствието си към участниците във форума българският евродепутат изтъкна, че първоначалният скептицизъм днес е изместен от  тясно сътрудничество, задълбочен диалог и координирани действия, от съсредоточаването върху важни въпроси и от ефективното използване и съчетаване на инструменти и механизми, прилагани в рамките на ЕС.

"С общи усилия извървяхме пътя, който ни доведе дотук. Вярвам, че Дунавската стратегия и възможностите, които тя дава, ще бъде от полза за всички страни в инициативата. Тя е уникална възможност за повишаване качеството и стандарта на живот и постигане на успешно устойчиво развитие на всички страни от Дунавското пространство", заяви Мария Неделчева. Тя подчерта, че основите на интегрирания подход са положени и че сега е време да се премине към селекция на сериозните проекти, които са от общ интерес за всички държави от региона.

Г-жа Неделчева информира присъстващите, че Дунавската стратегия среща пълната подкрепа на българския еврокомисар Кристалина Георгиева, според която в сегашния период на икономическа рецесия ролята на макро - икономическите регионални стратегии е от съществено значение за постигане на по-интегрирана, целенасочена и ефективна политика и за по-ефективното използване на ресурсите.

Министър Плевнелиев изтъкна важността на Дунавския регион като един от най-големите макрорегиони в Европа и готовността на България да бъде водеща в Дунавската стратегия. Според него страната ни има огромен потенциал, който трябва да бъде отключен (неслучайно, това беше и мотото на форума).  Росен Плевнелиев пожела разработеният план за действие да се превърне в работен механизъм, чрез който повече държави да могат да се обединят около едни и същи ефективни проекти, например в областта на инфраструктурата, екологията и туризма. Министърът  предложи създаването на дунавски туристически продукти и на велоалея, която да преминава край забележителности на пет крайдунавски държави с малки хотели и възможности за спа,винен, културен и селски туризъм.

Натали Верскелде, програмен мениджър "Териториално сътрудничество" към главна дирекция  Регионална политика в Европейската комисия, представи етапите на изработване и влизане в действие на Дунавската стратегия. Транспортът и енергетиката, опазването на околната среда, социално-икономическото развитие на крайдунавските региони и сигурността им са четирите "стълба" на стратегията, която трябва да бъде представена на 14 септември на пленарна сесия на ЕП в Страсбург и приета в началото на следващата година при унгарското председателство на ЕС.

Близо 300 са предложенията само от българска страна за промени в стратегията, преди да бъде написана черновата й до септември тази година. За някои от тях говориха представителите на четири български министерства, които взеха участие в днешния дебат. Те се отнасят до подобряването на плавателните качества на река Дунав и чистотата на водата, опазването на биоразнообразието, развитието на транспортната инфраструктура, повишаването на енергийната ефективност на прилежащата икономика, провеждането на интегрирана политика на опазване на околната среда.

Кой ще плаща ?

Еврокомисията желае Дунавската стратегия да не натоварва допълнително бюджета на ЕС и да бъде финансирана в рамките на съществуващите структурни и кохезионни фондове. Според експерти от Комисията, активно ще се включат различни донори и международни финансови институции. 

Що се отнася до главната цел, всеобщото мнение на участниците в дискусията беше, че това е постигането на ясен политически консенсус и тясно коопериране при реализирането на приоритетите на Дунавската стратегия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Зелен преход
Парламентарни избори 2024
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: