Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В понеделник се разбира кой ще е наследникът на Борис Джонсън
Автор: Иван Христов 10:21 / 05.09.2022Коментари (0)341
©
Обединеното кралство най-накрая ще разбере наследника на Борис Джонсън като министър-председател в понеделник след ожесточена надпревара в Консервативната партия между външния министър Лиз Тръс и бившия министър на финансите Риши Сунак, пише Bloomberg.

47-годишната Тръс е фаворитът на букмейкърите да стане четвъртият лидер на торите за малко повече от шест години и да наследи бруталната икономическа буря, пред която е изправена Великобритания. Двумесечният срок за гласуване на членовете на торите приключи в петък, а резултатът трябва да бъде обявен в 12:30 ч. местно време в Лондон. Победителят ще поеме властта във вторник, след като напускащият и бъдещият премиер се срещнат с кралица Елизабет II в Балморал, нейния замък в Шотландия.

Както отбелязва американската агенция, външният министър се издигна в редиците на торите, като "безсрамно“ се моделира като бившия премиер Маргарет Тачър и евентуално ще бъде третата жена лидер на Великобритания. 42-годишният Сунак би бил първият от етническо малцинство. Той влезе в парламента едва през 2015 г. и имаше шеметно изкачване в йерархията, за да стане канцлер в началото на 2020 г., точно когато удари пандемията от Covid-19. Това му донесе национална известност, тъй като успя да договори стотици милиарди лири подкрепа, за да помогне на бизнеса и работниците да преминат през тежките последователни блокирания.

Новият лидер ще се окаже в много тежка ситуация, тъй като Обединеното кралство ще бъде изправено пред мрачна зима на нарастваща инфлация, рецесия и рекордно свиване на стандарта на живот, стимулирано от цените на енергията. Пазарите мигаха в червено през август, като паундът, облигациите и корпоративните облигации отбелязаха най-големите си разпродажби от години.

Настоящият външен министър прекара почивните дни в разговори с екипа си, за да финализира назначенията си в кабинета и да обсъди подробностите от плана си да преведе Великобритания през енергийната криза тази зима, което беше строго пазена тайна по време на състезанието.

Тръс заяви пред BBC в неделя, че ще "действа незабавно“ и ще обяви плановете си за подпомагане на домакинствата, които ще плащат тройни сметки за енергия тази зима. Тя отбеляза, че съобщението ще дойде в рамките на една седмица след встъпването й в длъжност във вторник, ако спечели.

Тръс обеща спешен бюджет през първия си месец на поста, вероятно преди парламента да излезе за ваканция на 22 септември. Тя се зарече да помогне на британците, като отмени увеличението с 1,25% на националното осигуряване, данъка върху заплатите и намали зелените налози от сметките за енергия , спестявайки годишно 150 лири на домакинство.

Сунак, от своя страна, обеща, че ще премахне данъка върху добавената стойност върху сметките за енергия - спестявайки на средното домакинство около 180 лири на година - и ще разшири програмите за подпомагане, които обяви през май, когато беше канцлер, за да помогне на хората с по-ниски доходи и възрастните. Той все още не е казал с колко ще увеличи помощта и предупреди, че плановете на Тръс за намаляване на данъците рискуват да предизвикат инфлация.

Мащабът на задаващата се икономическа болка е значителен, отбелязва Bloomberg. Банката на Англия прогнозира почти две пълни години на рецесия или стагнация до 2023 г. и 2024 г., като инфлацията - вече на 40-годишен връх - се очаква да нарасне още повече.

Сред другите сериозни предизвикателства за бъдещия премиер ще бъдат проблемите в Националната, преодоляването на сериозното недоволство в критични области като образованието и транспорта и управлението на тежките отношения с Европейския съюз, които все още могат да доведат до търговска война. В Шотландия Шотландската национална партия на Никола Стърджън настоява за референдум за независимост, който може да доведе до разпадането на Обединеното кралство.

Те също така ще трябва бързо да обединят Консервативната партия след изпълнената с обидни изявления кампания, която подчерта разделенията сред торите.

Новият министър-председател трябва също така да поправи положението на партията на торите пред избирателите след поредица от шумни скандали под ръководството на Джонсън. Периодът на парализа на управлението през лятото, когато Джонсън все още заемаше поста, но администрацията му се въздържаше от важни решения, не помогна.

Консерваторите изостават от Лейбъристката партия в социологическите проучвания и претърпяха тежки неочаквани поражения на изборите през последните месеци, както в техните традиционни южни и селски центрове, така и в части от Северна Англия, които Джонсън спечели от лейбъристите през 2019 г.

Нито един от кандидатите не може да се похвали с харизмата, която Джонсън използва с такъв ефект, когато оглави кампанията за Брекзит през 2016 г. и осигури най-голямото мнозинство на своята партия от 1987 г. на последните общи избори. Новият министър-председател има срок до януари 2025 г. – последната възможна дата за избори – да превърне партията отново в машина за печелене на гласове, заключват от Bloomberg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: