Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В тази държава тече световен имунизационен рекорд, ще ваксинират по 150 000 души дневно
Автор: Екип Ruse24.bg 10:51 / 30.12.2020Коментари (3)1046
©
Преди десетина дни в болница "Ичилов" в Тел Авив празнуваха - служителите в медицинския център танцуваха с престилки и маски. Поводът - поставянето на първите ваксини срещу коронавирус.

Израел започна имунизацията изключително рано. И много бързо. До началото на тази седмица бяха ваксинирани почти 500 хиляди израелци или около пет процента от населението. Премиерът Бенямин Нетаняху обещава, че скоро ще стане възможно да се имунизират по 150 хиляди души дневно - цел, която сериозно надминава дори плановете на Германия. 

"Нашата цел е да постигнем световен рекорд при ваксинациите", каза още Нетаняху. "За един месец ще ваксинираме всички граждани над 60 години и целия медицински персонал. Ако успеем да го направим, след още 30 дни ще оставим вируса зад гърба си, ще отворим икономиката и ще правим неща, които никоя друга държава не може."

Третият локдаун трябва да е последен

Нетаняху не спомена, че през септември в Израел имаше повече заразени на глава от населението, отколкото във всяка друга държава. Но дори и неговите критици не оспорват бързината на имунизациите в страната. Изходната позиция е, че ако рисковите групи са защитени, нормалността в ежедневието ще започне да се завръща.

Третият локдаун, който започна в неделя, ще бъде последният за Израел. Но защо се бърза толкова с ваксинациите? Д-р Арнон Афек от болницата "Шеба" близо до Тел Авив посочва, че мащабите на Израел благоприятстват процеса - държавата е малка. Това улеснява разпределението на ваксината. Важна роля играят и четирите държавни здравноосигурителни каси. Според Афек, поставената от премиера цел за 150 000 ваксинации на ден ще бъде трудна задача.

"Но мисля, че можем да се справим."

Ключът към успеха

До март Израел иска да ваксинира 60 процента от населението. И тъй като в сравнение с редица други държави, в Израел броят на младите хора е много по-голям, всички израелци над 60-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани още сега, предава "Дойче Веле".

Бързата ваксинация нямаше да е възможна без нужното количество ваксини. По информация на медиите, към края на януари Израел ще разполага с между 4 и 5,6 милиона дози от ваксината на Pfizer и BioNTech. Докато в Германия например към същата дата ще бъдат налични едва между 3 и 4 милиона ваксини.

Когато през есента стана ясно, че препаратът на Pfizer и BioNTech показва висока ефективност, Израел започна решително да поръчва. Премиерът Нетаняху лично се е обадил на изпълнителния директор на Pfizer. Израелският журналист Недав Еял не изключва вероятността и парите да са изиграли роля.

"Европейският съюз плаща 18 долара за една доза от ваксината, а Израел - 30, както пишат медиите. За Pfizer това има голямо значение."

Експеримент, обречен на успех

Израел може да се превърне в една от първите държави по света, в която да се види как животът отново се нормализира след ваксинациите.

"Израел е добро експериментално поле за ваксинации. Тъй като населението е сравнително младо, е необходимо по-кратко време за ваксинирането на всички хора от рисковите групи", смята Недав Еял.

Управляващите не искат да губят време. Последният план: ваксинационни центрове, които да работят денонощно. Седем дни в седмицата.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това ще е уникално постижение, 150 хиляди на ден. Преди ваксинирането се извършва преглед, след това има наблюдение, което трае около 20 минути. Цялото ваксиниране изисква 30 - 40 минути общо за един пациент. Сега наистина лекарите имат специални пациенти, шефове и колеги и може би малко се престарават. Освен това нямат рутина, по-нататък процесът може да се ускори. Ние набелязаните 10 хиляди ваксинации на ден обече не ми се вярва да ги постигнем, но дано да не съм прав. Всички ваксинации ще се извършват от лекари. Незнам дали имаме такъв капацитет, а и сестрите също са кът. Следващото неизвестно е наличието на ваксините. Плановете бяха за някакви нереалистично големи количества, а реалността се оказва различна. Последният проблем при нас е, че доверието на хората към лекарите, към медицината и като цяло към науката е критично ниско!
0
 
 
Еврейте и целия свят пак и пореден път нещо са са объркали,а световно НЕизвестното пишман докторче Мангъров,заедно с фугуранта и учиндолския ни отварят очите видиш ли ,че такъв вирус не съществувал,маските не помагали и в ваксините имало чип с Уиндос ХП .И аджебба нали март същите тея тиквочи разправяха че няма Ковид,сега признават ли че го има или не :)
+1
 
 
Те затова са светлинни години напред във всяка област и са здрава и млада нация. Щото са разумни и изпълнителни и стриктни. Вярват на политиците си и медицината. А тук е пълно с разбирачи и олигофрени дето са,като кокошки....кълват всичко подхвърлено и накрая не могат да си изберат 5 картофа в магазина половин час.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: