Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ван И: Само, когато Китай е напълно обединен, ще има мир в Тайванския пролив
Автор: Иван Христов 13:39 / 25.09.2022Коментари (0)385
©
Министърът на външните работи на Китай наблегна на един въпрос над всички останали в поредица от дипломатически срещи в ООН тази седмица: суверенитета на Пекин над Тайван, пише The Wall Street Journal.

Обръщайки се към Общото събрание на ООН в събота от името на президента Си Дзинпин, китайският външен министър Ван И описа Тайван като суверенна територия на Китай от древни времена и обеща решителни действия за предотвратяване на сепаратистката дейност на острова.

"Само когато Китай бъде напълно обединен, може да има траен мир през Тайванския пролив“, заяви Ван. Той добави: "Всяка схема за намеса в международните дела на Китай със сигурност ще срещне силната съпротива на всички китайци и всеки ход за възпрепятстване на обединението на Китай непременно ще бъде смачкан от колелата на историята“.

Както припомня изданието, неуреденият статут на Тайван все повече е в центъра на влошаващите се отношения между САЩ и Китай. Въпреки че Ван И не посочи директно скорошната активност на САЩ в своето обръщение към ООН, той каза публично през седмицата, че Тайван държи ключа към бъдещите връзки между Вашингтон и Пекин.

Тази седмица президентът Байдън заяви пред ООН, че американската позиция за Тайван не се е променила и че Вашингтон не иска Студена война с Китай. По думите му, обаче, САЩ ще бъдат "твърди в насърчаването на нашата визия за свободен, отворен, сигурен и проспериращ свят и това, което можем да предложим на общността от нации“.

САЩ ще продължат да следват политиката "единен Китай“, но не заемат позиция относно обединението. Пекин казва, че продажбите на оръжие от САЩ на Тайван и риторичната подкрепа за ръководството на острова, включително изявленията на Байдън, че армията на САЩ при определени обстоятелства ще защити Тайван, подкопава твърденията на Вашингтон, че политиката му не се е променила.

Въпреки че най-дългата част от около 20-минутната му реч в ООН беше свързана с Тайван, Ван отбеляза още, че Пекин предпочита глобален ред, основан на многополярността, и той накратко засегна инициативите за развитие и сигурност, насърчавани от китайския президент Си Дзинпин.

Относно Украйна първият дипломат на Пекин заяви, че "най-неотложният приоритет е да се улеснят преговорите за мир“, но че окончателното решение ще трябва да отговори на "законните опасения за сигурността на всички страни“. Обобщенията на китайското външно министерство за срещите на Ван в Ню Йорк поотделно с руския външен министър Сергей Лавров и украинския външен министър Дмитро Кулеба изтъкнаха подобни точки.

В речта си в събота Ван подчерта, че Китай е искрен в желанието си за мирно обединение с Тайван, но отбеляза, че "ще се бори с сепаратистките дейности за независимост на Тайван с най-твърда решителност“. След като делегация на Конгреса, водена от председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, посети Тайван през август, китайските военни стреляха ракети над острова и поставиха острова под морска блокада. Пекинн обяви, че подобни посещения насърчават политиците на острова да обявят независимост.

Първият дипломат на Пекин е подчерта това и в петък на двустранна среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, по време на която той цитира "скорошните погрешни действия от страна на САЩ“ по отношение на Тайван, които той каза, че отразяват текущата "политика спрямо Китай, целяща сдържане и потискане“, според агенция Синхуа. Блинкен подчерта ангажимента на САЩ за поддържане на мира и стабилността в Тайванския проток, в съответствие с дългогодишната политика "единен Китай“, според съобщението за срещата от Държавния департамент.

"Мисля, че е честно да се каже, че това беше основна тема на разговор днес“, каза високопоставен служител на Държавния департамент.

Отношенията между САЩ и Китай представляват сблъсък на идеологии, който изправя една срещу друга двете най-големи икономики в света, отбелязва WSJ.

В обръщението си към ООН в сряда Байдън заяви, че различните международни стратегии на САЩ и Китай са част от "състезанието между демокрацията и автокрацията“. Ден по-късно Ван отхвърли формулировката демокрация-автокрация като "фалшив разказ“ и каза, че "инфлацията на заплахите“ на САЩ към Китай е просто отражение на безпокойството във Вашингтон поради намаляващото доверие в собствената му система.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: