Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вирусолог: Сигурно е, че до края на 2021-а ще носим маски
Автор: Екип Ruse24.bg 13:37 / 20.09.2020Коментари (0)1526
©
Германците го слушат: Кристиан Дростен е водещият вирусолог в страната. И човекът, създал първия в света тест за коронавирус. Зимата няма да е никак лека, а маски ще носим цялата 2021 година, казва той в интервю за Дойче Веле.

ДВ: Проф. Дростен, колко дълго още светът ще трябва да живее с пандемията?

Кристиан Дростен: Много е трудно да се правят глобални прогнози. Към момента в Европа наблюдаваме различни ситуации в отделните страни. Но е ясно, че зимата няма да е никак лека. През следващата година трябва да имаме ваксини, но ще ни отнеме време до края на годината, докато е ваксинирана поне една част от населението. А от маските няма да се отървем така лесно. Защото дори когато започнем да ваксинираме, голямата част от населението ще трябва да продължи да носи маски. В страни като Германия със сравнително малко на брой инфекции не можем да очакваме масов имунитет. Такава ще бъде навярно картината и в останалите европейски страни.

За някои други райони по света е трудно да се правят прогнози. В Африка например болестта сякаш протича по-леко, което може да се дължи на по-ниската средна възраст на населението там. Но в момента ние наблюдаваме основно големите градове, където живеят много млади хора. И все още не знаем как ще се развият нещата, когато вирусът се разпространи и в другите райони. Нито знаем какъв стадий е достигнала епидемията там. Има данни, според които инфекциите намаляват. Но не сме сигурни дали на базата на тези данни можем да правим по-общи заключения. Възможно е в градовете епидемията да отслабва, но е възможно и обратното - тепърва да набира сила.

ДВ: Кои региони по света предизвикват най-голяма загриженост?

Дростен: Индия ни тревожи най-много в момента. В тази страна с много висока гъстота на населението вирусът се разпространява почти безконтролно. Бих посочил също така региони в Южна Америка. За Африка вече говорихме - епидемиологичната ситуация на този континент си остава засега малка загадка. А на северното полукълбо, където предстои зимата, има региони, в това число и Европа, където наблюдаваме слаб контрол върху вируса. Някои страни отчитат сериозен ръст на инфекциите още преди началото на студения сезон. И ми се струва, че съвсем скоро ще трябва отново да затегнат мерките.

ДВ: Много страни по света сочат Германия като пример за добър подход в пандемията. Кои са, според Вас, правилните решения, взети в страната?

Дростен: На първо място бързата реакция в началото на първата вълна и решителните действия на канцлерката Ангела Меркел. Достъпът до тестове е още нещо, което отличава Германия от много други страни.

Друго обяснение е, че при нас епидемията започна малко по-късно. Първите внесени отвън случаи на коронавирус бяха поставени под контрол и прераснаха в епидемия чак в края на февруари. А след локдауна, някъде от средата на май, Германия вече отчиташе съвсем малко нови случаи. Тенденция, която се запазва и до днес.

ДВ: Предстоят есен и зима. Какво да очакваме в Германия?

Дростен: Тъй като по основните параметри Германия не се отличава особено от другите държави в Европа, трябва да следим какво се случва в страни като Франция, Великобритания и Испания например. Това, което наблюдаваме там, ще дойде и в Германия, ако не реагираме достатъчно рано. И ако не реагираме така, че да е поносимо за икономиката, но въпреки това да е право в целта. Трудна задача ще бъде да улучим точния момент, от който нататък ще трябва да променим сегашните мерки.

ДВ: По-горе казахте, че още дълго ще трябва да живеем с маските. Кога ще можем отново да се прегръщаме?

Дростен: Зависи от региона. В тези части на света, където концепцията е до появата на ваксина да не се допуска вирусът да се разпространява, ще трябва да носим маски до края на 2021 година. Невъзможно е да се правят точни прогнози, но отсега е сигурно, че 2021-ва ще бъде година, в която ще продължим да носим маски.

Още по темата: общо новини по темата: 11883
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
22.04.2024 »
09.04.2024 »
предишна страница [ 1/1981 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: