Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Високо напрежение на границата на НАТО с Беларус, след приближаването на войските на ЧВК "Вагнер"
Автор: Екип Ruse24.bg 16:11 / 03.08.2023Коментари (0)540
©
Полша ще разположи повече войски на границата с Беларус, след като обвини Минск в нарушаване на въздушното й пространство, повишавайки напрежението между страната член на НАТО и ключовия съюзник на Кремъл във все по-нестабилната обстановка, в отношение на сигурността в Европа, пише CNN.

Варшава съобщи, че два беларуски хеликоптера вероятно са нарушили полското въздушно пространство по време на учения на 1 август, което беларуското министерство на отбраната категорично отрече и отхвърли като "пресилено“.

Тази ситуация идва на фона на повишена активност в близост до тънка ивица земя между Полша и Литва, известна като Пропастта Сувалки или коридор, към която се движат войски от руската ЧВК "Вагнер", в очевиден опит да увеличат натиска върху страните-членки на НАТО и ЕС.

 

Беларуският президент Александър Лукашенко посредничи в сделка за спиране на неуспешния бунт на "Вагнер", след което е съобщено, че хиляди наемни бойци са изпратени в Беларус.

Минск е информирал Варшава за учение, но преминаването на границата е в източната част на Беловежката област на "много малка височина, което затруднява засичането от радарните системи", се посочва в изявление на полското министерство на отбраната.

Впоследствие полският министър на отбраната Мариуш Блашчак е наредил по границата да бъдат разположени повече войници и бойни хеликоптери, допълва полското ведомство.

Беларуското министерство на отбраната заяви, че "не е имало нарушения на въздушното пространство от страна на хеликоптерите Ми-24 и Ми-8".

"Обвиненията за нарушаване на границата на Полша от хеликоптерите Ми-24 и Ми-8 на беларуските военновъздушни сили и силите за противовъздушна отбрана са пресилени и са отправени от полското военно-политическо ръководство, за да оправдае струпването на сили и средства в близост до беларуската граница", се посочва в изявление на беларуското министерството, публикувано в Telegram.

Риск от "пълномащабна война"

Полша информира НАТО за инцидента, за който се твърди, че се е случил южно от Сувалския проход - 60-километрова линия, която е от стратегическо значение за НАТО, ЕС, Русия и Беларус.

Граничният район свързва руския анклав Калининград с Беларус и е единствената сухопътна връзка между балтийските държави и останалата част от ЕС.

Миналата седмица полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че наемниците на "Вагнер" се насочват към Сувалския проход през Гродно, град в Западна Беларус, в ситуация, която "става още по-опасна", тъй като съюзените на Русиясе опитват да увеличат присъствието си близо до границата с НАТО.

На 1 август полският заместник-министър на външните работи Павел Яблонски заяви пред местната радиостанция RMF.FM, че в бъдеще "за съжаление" може да има още провокации от страна на беларуските и руските сили.

Барбара Йоксън, преподавател по международна политика в университета в Ланкастър, Северна Англия, е заявил, че Варшава "смята Беларус за съучастник в настоящата криза на европейската сигурност".

Москва използва беларуска територия, за да улесни нахлуването си в Украйна през февруари 2022 г., което засили връзките между Путин и беларуския президент Александър Лукашенко.

"Разполагането на войски в Сувалския проход би осигурило пряка връзка между Русия и Калининград, което го прави жизнено важна цел за режима на Путин", е заявила Йоксън пред CNN.

"Чрез разполагането на войски както от запад (Калининград), така и от изток (Беларус), Русия ще може ефективно да откъсне балтийските държави от съюзниците си от НАТО в Централна и Западна Европа. Това би позволило на Путин потенциално да нахлуе в страни като Литва, Латвия или Естония."

Войната в Украйна подтикна западните страни на блока да преосмислят стратегията си за национална сигурност в лицето на Путин, който исторически се опитва да спре разширяването на НАТО в Европа.

"Ако Русия разположи войски в Сувалския проход, това вероятно ще предизвика незабавна военна реакция от страна на други държави от НАТО, които ще го възприемат като директна атака, насочена срещу държави-членки в региона", е допълнила Йоксън.

"Подобен ход би бил сигнал, че Русия е готова да изостри конфронтацията си с НАТО до пълномащабна война и рискува ядрена ескалация и от двете страни."

Дипломатически спор

Варшава привика украинския посланик в Полша, след като полски съветник по външна политика обвини Киев, че е неблагодарен за подкрепата на Полша при износа на украинско зърно.

През юли Русия се оттегли от сделка, която позволяваше безопасното преминаване на украинското зърно от южните пристанища в региона, което повиши цените на пшеницата и оказа натиск върху страните от Глобалния юг, които разчитат на този важен износ.

Пет държави от ЕС, четири от които граничат с Украйна: Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България, отмениха санкциите върху вноса на украинско зърно, които са въвели, за да защитят собствените си селскостопански отрасли.

От своя страна, на 1 август Киев привика полския посланик в Украйна, след като в понеделник ръководителят на президентската служба за международна политика Марчин Пшидач заяви, че тя трябва "да започне да оценява каква роля е изиграла Полша за Украйна през последните месеци и години".

Киев заяви, че "изявленията за предполагаемата неблагодарност на украинците за помощта на Република Полша не отразяват действителността и като такива са неприемливи".

Той добави, че приятелството между Украйна и Полша е "много по-дълбоко от политическия прагматизъм", като подчерта, че "никакви изявления няма да ни попречат да се борим заедно за мир и да изграждаме общо европейско бъдеще".

Още по темата: общо новини по темата: 3219
15.05.2024 »
14.05.2024 »
04.05.2024 »
04.05.2024 »
29.04.2024 »
01.04.2024 »
предишна страница [ 1/537 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Денят като гозба
Масови протести срещу цените на горивата
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Войната в Украйна
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: