Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Виждали ли сте огнено торнадо?
Автор: Екип Ruse24.bg 16:15 / 24.08.2022Коментари (0)516
©
Огнено торнадо избухна в района на природния парк "Алвао". Зоната е обхваната от горски пожари от дни.

Властите в Португалия, засегната от трета гореща вълна след седмици на горски пожари, заявиха, че се надяват по-ниските температури и повишената влажност на въздуха през следващите дни да помогнат за овладяване на пожарите.

Настоящата национална тревога няма да бъде удължена след полунощ, "благодарение на значителното подобрение" на метеорологичните условия, заяви министърът на вътрешните работи Жозе Луис Карнейро след среща със службите за гражданска защита.

Според прогнозите от сряда се очаква температурите да се понижат, а влажността на въздуха да се повиши, "до такава степен, че смятаме, че е възможно да преразгледаме ограниченията, каза Карнейро.

В рамките на националната тревога, властите ограничиха достъпа до горите и забраниха фойерверките, а също така повишиха степента на готовност на службите за спешна помощ.

Едва овладели пожара, който унищожи над 28 000 хектара (69 000 акра) в националния парк Сера да Ештрела, органите за гражданска защита съобщиха, че пожарникарите се борят с друг пожар в централния северен район Вила Реал.

"Според предварителните оценки този пожар е изпепелил 4500 хектара", заяви ръководителят на службите за извънредни ситуации и гражданска защита Андре Фернандес за пожара в труднодостъпния планински район.

Два самолета Canadair с водни бомби, изпратени от Гърция съгласно условията на общоевропейския механизъм за подкрепа на гражданската защита, подпомагат усилията на пожарникарите.

Правителството издаде предупреждението в неделя, след като установи повишен риск от пожари в селските райони, тъй като в понеделник и вторник температурите ще достигнат 40 градуса по Целзий (104 градуса по Фаренхайт) на фона на продължаващата тежка суша.

Последната гореща вълна идва в момент, когато Португалия преживя най-горещия си юли от почти един век насам.

От януари насам Институтът за опазване на природата и горите на страната съобщава, че повече от 94 000 хектара земя са били опустошени при най-тежките горски пожари в Португалия от 2017 г. насам, когато серия от пожари отнеха живота на десетки хора.

Миналата сряда Португалия окончателно потуши пожара, който изпепели повече от 25 000 хектара земя в включената в списъка на ЮНЕСКО централна планинска област Сера да Ештрела, която е дом на разнообразни животински видове, включително диви котки и гущери.

Министърът на председателството Марина Виейра да Силва заяви след среща с кметовете на засегнатите общини, че Лисабон обявява "състояние на природно бедствие", за да позволи отпускането на бърза помощ.

Правителството изготвя и "план за съживяване" на парка Сера да Ештрела.

Учените са единодушни, че изменението на климата е увеличило вероятността от горещини, което води до суша и повече горски пожари.


Още по темата: общо новини по темата: 661
14.08.2023 »
08.08.2023 »
21.07.2023 »
10.07.2023 »
08.07.2023 »
10.06.2023 »
предишна страница [ 1/111 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: