Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Водещите кандидати за председател на ЕК: Основни теми в дебата
Автор: Екип Ruse24.bg 19:54 / 23.05.2024Коментари (0)952
©
Кандидатите за поста на председател на ЕК се изправиха един срещу друг в пряк телевизионен сблъсък, предаван от френската редакция на Euronews.

Петимата основни претенденти са Валтер Байер (Австрия, Европейска левица), Сандро Гоци (Италия, Renew Europe Now), Урсула фон дер Лайен (Германия, Европейска народна партия (ЕНП), Тери Райнтке (Германия, Европейски зелени) и Никола Шмит (Люксембург, Партия на европейските социалисти (ПЕС). Те дебатираха около темите: миграция, общоевропейска отбрана, икономическо развитие и бедността.

Растеж, работни места и бедност в центъра на вниманието

Никола Шмит, първият участник в дебата, смята, че Европа трябва да инвестира в хората и техните умения, за да се справи с безработицата и да извади хората от бедността. "Инвестирането в хората е от ключово значение", заявява той.

Тери Райнтке твърди, че трябва да се противопоставим на идеята, че действията в областта на климата и икономическият успех са взаимно изключващи се.

Валтер Байер от Лявата партия твърди, че жилищното настаняване е в основата на проблема с бедността в Европа и призовава за конкретни действия за намаляване на цените на наемите, които в много части на блока се покачват.

В последното проучване на "Евробарометър" две от трите основни тревоги на гражданите са борбата с бедността и създаването на нови работни места.

Войните в Украйна и Газа

"Не можем да дадем на Орбан "право на вето върху нашата сигурност", смята Райнтке

Той призова блока да реформира правилата за гласуване в Съвета, за да се предотврати възможността една-единствена държава членка да проваля решенията в областта на външната политика, както прави унгарският премиер виктор Орбан.

"Не можем да приключим само с харченето на пари заедно, трябва също така най-накрая да прекратим единодушието в Съвета, когато става въпрос за отбрана и външна политика, не можем да даваме на хора като Виктор Орбан право на вето върху нашата сигурност", заяви Райнтке.

Фон дер Лайен подкрепи идеята на Гърция за обща противовъздушна отбрана на Европа

Напоследък блокът е принуден да търси творчески решения, за да заобиколи Орбан в Съвета, а пакетите от санкции срещу Русия заради войната в Русия бяха размити, за да получат необходимото му одобрение, пише европейската медия.

Байер се изправя срещу фон дер Лайен за войната в Газа

"Наистина съм изумен от факта, че стоим тук и говорим за мир и сигурност, а никой дори не споменава Газа и Израел", разпалено пита Валтер Байер.

Фон дер Лайен отговаря, че коренът на конфликта е нападението на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври, когато бяха убити около 1200 израелци, а още над 200 бяха отвлечени в Газа.

Тя подчерта как блокът е увеличил четирикратно хуманитарната помощ за палестинците от началото на войната и продължава да финансира агенцията на ООН за палестинските бежанци, UNRWA.

Земеделие и субсидии

Тери Райнтке призова за "промяна" в начина, по който Европа разпределя селскостопанските си субсидии

"Виждаме, че фермерите вече не могат да живеят от това, което произвеждат. Трябва да променим начина, по който разпределяме субсидиите в Европа".

В неотдавнашно изказване пред Euronews Райнтке призова за повече субсидии, които да стигнат до по-малките, местни земеделски производители.

Фон дер Лайен защитава дерогацията на земеделските субсидии след протестите на земеделските производители

Урсула фон дер Лайен използва направи опит да опише подробно какво искат земеделските стопани от изпълнителната власт на ЕС в рамките на продължаващия стратегически диалог, започнат от самия ръководител на Комисията през януари.

"В рамките на диалога отговорите на земеделските стопани са много ясни. Те казват: Искаме неутралност по отношение на климата, защото живеем от природата, но моля, искаме да преминем от условности към стимули, към модерни технологии като сателити и дронове, за да контролираме това, което е необходимо", заяви тя.

Неотдавнашната дерогация на програмата на ЕС за земеделски субсидии, насочена към намаляване на бюрокрацията и проверките на място в стопанствата, породи опасения за разрушаване на зелената архитектура на програмата.

Зелената сделка

Зелената сделка оформи мандата на Урсула фон дер Лайен с надеждата да утвърди блока като пионер в борбата срещу изменението на климата, пише европейската медия.

Сега, Европейското законодателство в областта на околната среда се превърна в спорен въпрос през последните месеци, като гневните протести  на фермерите са само най-видимият знак за реакция срещу  Европейския зелен пакт, водещата политическа програма на Европейската комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен.

Има признаци на разширяващо се разделение не само между Зелените и други партии, но и в традиционния център, като двете най-големи групи в Европейския парламент – дясноцентристката Европейска народна партия и Социалистите и демократите – заемат противоположни позиции относно редица ключови досиета, не на последно място Закона за възстановяване на природата.

Фон дер Лайен представя темата за миграцията

В отговор на въпрос от Гърция относно предложените мерки за по-добра интеграция на мигрантите в европейското общество Фон дер Лайен представя вече познатата си визия за бъдещите миграционни политики на ЕС.

"Ние сме тези в Европа, които решават кой да дойде в ЕС и при какви обстоятелства, а не трафикантите. Това е от първостепенно значение", смята фон дер Лайен.

"Тези, които са тук незаконно и не търсят убежище, трябва да се върнат у дома", посочва тя.

Нейната партия ЕНП противоречиво предложи въвеждането на пренасичване на молбите за убежище към трети държави въз основа на спорния "модел Руанда", разработен от Обединеното кралство.

"Това не е Европа“ - Шмит се противопоставя на фон дер Лайен за спорните миграционни сделки с трети страни

"Когато гледам ситуацията в Тунис, а предполагам, че знаете какво се случва в Тунис, какво се случва с бежанците, които са изтласкани в пустинята, които наистина са пребити, а някои от тях са убити", заяви Шмит на фон дер Лайен.

"Това не е Европа, това не са европейски ценности. Това е споразумение с една много особена, отвратителна диктатура", смята Шмит.

Той се позовава на представено тази седмица разследване, водено от разследващата платформа "Лайтхаус рипортс", което показва как средствата на ЕС дават възможност на северноафриканските държави да отблъскват в пустинята пътуващите към Европа мигранти.

"Ако направим отстъпки по отношение на нашите ценности, Европа ще бъде отслабена", смята той.

Шмит заяви пред Euronews по-рано този месец, че споразуменията на блока за управление на паричните средства срещу миграция със страни като Тунис, Мавритания, Египет и Ливан трябва да бъдат отворени отново.

ЕС има "лостове“ върху големите технологии, твърди Фон дер Лайен

"С нашия Закон за цифровите услуги успяхме да кажем на TikTok: слушайте, ще разследваме начина, по който увреждате психичното здраве на нашите млади хора, например с TikTok Lite", посочи фон дер Лайен, като се позова на неотдавнашната проверка, започната от нейния изпълнителен орган, на платената версия на китайското приложение за гледане на видеоклипове, пусната в Испания и Франция.

"И в момента, в който се появи съобщението за това разследване, TikTok изтегли TikTok Lite от пазара, защото знаеше какво ще последва. Така че ние имаме лостове за въздействие", твърди фон дер Лайен.

Още по темата: общо новини по темата: 27
14.06.2024 »
12.06.2024 »
11.06.2024 »
10.06.2024 »
10.06.2024 »
09.06.2024 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Мюсюлманите честват Курбан байрам
Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: