Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Всяко пето дете в Европа жертва на сексуално насилие
Автор: Екип Ruse24.bg 15:40 / 17.11.2015Коментари (0)296
©
Едно на всеки пет деца в Европа става жертва на сексуално насилие. В над 80 на сто от случаите насилникът е близък на детето - негов родител, учител, близък. При 90 на сто от случаите за сексуално насилие на дете обаче не се подава никакъв сигнал и насилието остава скрито. Тези данни представиха на пресконференция от Института по социални дейности и практики, които обясниха, че данните са от 2012 г. и говорят за картината в Европейския съюз.

От института посочиха и други цифри, които се отнасят за възможността на родителите да говорят с децата си за сексуалното насилие. Почти 62 на сто от родителите в ЕС не са разговаряли с детето си за това, че то може да стане жертва от сексуално посегателство. Все пак тези, които са го направили, са предупредили детето си предимно за насилие, което да дойде отвън, дали са му съвети да не разговаря с непознати и т.н., но не са засегнали и възможността то да бъде наранено от негов близък.

"Родителите алармират, но не обясняват. Не дават на детето начини, по които то само да може да се предпази", е анализът на института върху тези данни. Именно на базата на тях от института са решили да помогнат на родители у нас, които искат да поговорят с детето си и да го предпазят. За тази цел в Монтана и в Шумен врати отварят детски центрове за застъпничество и подкрепа, които обаче ще работят не само на местно, но и на национално ниво. Задачата на един такъв център е да осигури пълноценна подкрепа на децата жертви на насилие.

"Ще можем да кажем от какво има нужда детето", заяви програмният директор на Института по социални дейности и практики Даринка Янкова. Тя посочи още, че макар и само от един месец работа, в центровете вече имат пет случая.

Председателят на Управителния съвет на института Нели Петрова обърна внимание на подхода, който се използва при разпита на деца, жертва на сексуално насилие. Тя обясни, че често у нас институциите не могат да обединят работата си и започват многократно и поотделно да разпитват жертвата. "Тези разпити превръщат повторно жертвата в жертва", изтъкна Петрова. Тя дори посочи, че е възможно страната ни да започне да търпи санкции от Европа заради отношението си и подхода в такива случаи.

Източник: News.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: