Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вучич: Западът вложи стотици милиони, но не успя да разедини сърбите
Автор: Иван Христов 14:50 / 13.09.2022Коментари (0)347
©
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че западните държави са вложили стотици милиони долари, създавали са телевизии и станции, за да внесат разкол сред сърбите, но най-големият му успех е бил, че е успял да предотврати това и е успял да запази единството на народа, предава "Радио и телевизия Сърбия“.

Във вторник Вучич прочете доклад пред Скупщината по косовския въпрос, в рамките на който заяви, че никой в Белград не трябва да си прави илюзии, защото "Косово е дете на Запада и те никога няма да се откажат от него“.

"Териториалната цялост е свята фраза, когато говорим за Украйна, но когато става въпрос за Сърбия, тя е малка и искат да я стъпчат“, отбеляза държавният глава.

Президентът на Сърбия посочи, че във всички разговори с представители на западните страни на Сърбия се казва, че ако иска да върви напред в бъдещето и да принадлежи към модерните общности, трябва да приеме независимостта на Косово, в противен случай ще остане от другата  страна на завесата и няма да може да се развива.

"Всеки разговор с тях е въпрос какво ще направят сърбите, за да задоволят исканията на Прищина. След агресията на НАТО през 1999 г. те насърчаваха интересите на Прищина и работеха за разделение сред сърбите, в което инвестираха стотици милиони евро, изграждането на телевизии и станции, които трябва да внесат размирици сред сърбите, да създадат някакви нови сърби, които ще бъдат готови да признаят независимостта на Косово“, продължи Вучич.

Президентът на Сърбия изтъкна, че най-големият му успех е, че е запазено единството на сърбите.

"Успяхме да запазим единството на сърбите, както на юг, така и на север от Ибър, и това е моят голям успех, защото сърбите разбраха, че трябва да бъдат обединени, че това е единственият начин да защитим националните си интереси“, подчерта Вучич.

"Не знам как ще завърши всичко това, но ще направя всичко възможно да подкрепям компромисните решения и да запазя мира с албанците. Искам да постигнем мир, напредък и нормалност, а дали ще успеем в това, не зависи за нас“ заяви още той.

По думите му, системният проблем в преговорите е, че западният свят не иска да признае Резолюция 1244 на ООН.

"Те не искат да чуят за нея и да кажат, че се е променила заради ситуацията на терен. И не им хрумва да оказват натиск върху Прищина да изпълни договореното, преди всичко формирането на ОСО (Общността на сръбските общини – фактическа сръбска автономия в Северно Косово). Силно се съмнявам че това ще се случи, независимо от обещанията, освен на ниво някаква неправителствена организация“, заяви президентът на Сърбия.

Още по темата: общо новини по темата: 35
12.11.2023 »
08.11.2023 »
24.09.2023 »
04.08.2023 »
30.05.2023 »
29.05.2023 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: