Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Забравен антибиотик отпреди десетилетия може да е убиец на супербактерии
Автор: Екип Ruse24.bg 17:20 / 22.05.2023Коментари (0)348
©
Антибиотик, разработен преди около 80 години, след което е изоставен и забравен, може отново да предложи вълнуващи нови решения този път за възникващата заплаха от устойчиви на лекарства супербактерии.

Половината от лекарствата, които използваме днес за унищожаване на бактерии, са разновидности на съединения, открити преди близо век, по време на този "златен век" на антибиотиците. Едно от тях, наречено стрептотрицин, е изолирано през 40-те години на миналия век и привлича вниманието с потенциала си за лечение на инфекции, причинени от т.нар. грам-отрицателни бактерии.

За разлика от грам-положителните бактерии, тези микроби нямат здрава клетъчна стена, към която са насочени много антибиотици. Намирането на алтернативи е едно от големите предизвикателства за фармацевтичната индустрия. През 2017 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува списък на най-опасните устойчиви на лекарства патогени. Повечето от тях бяха грам-отрицателни бактерии.

Но въпреки потенциала си за унищожаване на бактерии стрептотрицинът не попадна в списъка. В първоначално проучване той е бил сметнат за твърде токсичен за здравето на човешките бъбреци и впоследствие е бил погребан в научната литература.

Патологът Джеймс Кирби от Харвардския университет и неговите колеги сега го издирват отново, като проучват потенциала му под ново име - нурзотрицин.

"Сега с появата на мултирезистентни патогени, за които има малко, ако изобщо има активни антибиотици за лечение, е време да се върнем и да проучим потенциала на това, което преди сме пренебрегвали", казва Кирби пред ScienceAlert.

Нурзотрицинът е естествен продукт, произвеждан от почвени бактерии, които са грам-положителни. Всъщност той е смес от антибиотици, получили индивидуални наименования като стрептотрицин F (S-F) и стрептотрицин D (S-D).

Докато нурзотрицинът и S-D показват токсични ефекти върху бъбречните клетки в лабораторни условия, Кирби и колегите му вече са установили, че това не се отнася за S-F. Това съединение все още е високоефективно при унищожаването на резистентни към лекарства грам-отрицателни бактерии, но в концентрации, които не са токсични.

В модели на мишки S-F действително успява да убие щам на бактерии, който е резистентен към множество съществуващи лекарства, при това с минимална или никаква токсичност.

"В стремежа си да запазят своята територия живеещите в почвата бактерии са открили в продължение на еони еволюция как да създават антибиотици, които могат да проникнат през бронята на грам-отрицателните бактерии. Стрептотрицините са един от резултатите от тази продължаваща надпревара във въоръжаването", казва Кирби.

"Тези съединения предлагат своеобразно решение за проникване през защитните механизми на грам-отрицателните патогени."

Точните подробности зад атаката на стрептотрицина все още не са ясни, но изглежда, че антибиотикът се свързва с грам-отрицателните бактерии и обърква механизмите им за производство на протеини по начин, различен от този на другите лекарства, пише hicomm.bg.

Ако изследователите успеят да разберат как, това може да им помогне да разработят цял нов клас лекарства за бактерии, които досега са се оказвали силно резистентни.

Кирби и колегите му вече са започнали да проучват как да подобрят естествените стрептотрицини като S-F, за да действат още по-добре като убийци на супербактерии. Той казва, че "очаква с нетърпение да се възроди интересът към този исторически значим, но отдавна забравен клас антибиотици".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мартенски музикални дни 2024
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: