Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Земетресение с магнитут 7 разтърси Гуадалканал, епицентърът е в Соломоново море
Автор: Екип Ruse24.bg 09:07 / 23.11.2022Коментари (0)425
©
Силно земетресение разтърси Гуадалканал, остров в състава на тихоокеанския Соломонов архипелаг. Земетресението е с магнитуд 7 и епицентър в акваторията на Соломоново море (в състава на Тихи океан), южно от архипелага, в 13:03 местно време, информира Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

пПловин час по-късно се случва максималният вторичен трус, с магнитуд 6.0. Следват множество по-слаби трусове, регистрирани от световните центрове. Десет от афтершоковете са с магнитуд над 4.5, като 4 от тях са относително силни – с магнитуд в интервала 5.1-5.3. Най-скорошен трус с магнитуд 5.2 е този, регистриран минути след 23 часá местно време и неминуемо допринесъл за нарастване на повредите по южното крайбрежие на остров Гуадалканал (приети са решенията, получени в сеизмологичния център на Геоложки проучвания, САЩ .

Основното земетресение, станало в 13:03, е усетено освен на Соломоновите острови, и в източни населени места на Папуа Нова Гвинея, например в Balimo Fly River, на разстояние над 1800 км от епицентъра. Най-близо до епицентъра е Маланго (10 530 ж.) – на по-малко от 20 километра североизточно.

Незначителната дълбочина на източника от една страна и близостта му, от друга, налагат компромисна оценка за силата на сътресението в това селище – безспорно, обаче, интензивността на въздействие там е причина за много сериозни последствия. Единадесет сведения от Хониара (84520 ж.) – столица и най-голям град на Соломоновите острови – дават основание там, на 55-60 км от епицентъра, интензивността да се оцени между VI и VII степен по 12-степенната скáла. 

На около 200 км югоизточно от новата активност е последното катастрофално земетресение (декември 2016) – магнитуд 7.8 – в района. Неговият епицентър е също тъй близо, само на 30 км, южно от Сан Кристобал, най-източният голям остров на Соломоновия архипелаг.

Голямата честота на мощни земетръсни явления е присъща за Тихоокеанския пръстен, където се намира и районът на Соломонови острови.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: