Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Жените в Иран вече ще могат да посещават футболни мачове
Автор: Екип Ruse24.bg 14:24 / 26.08.2019Коментари (0)634
©
Действащата в Иран забрана жени да гледат футболни мачове на стадионите е отменена за квалификационния мач на Световното първенство, съобщават IRNA, цитирани от Дарик.

Заместник-министърът на спорта Джамшид Тагизаде обяви, че жените може да присъстват на квалификационния мач между отборите на Иран и Камбоджа, който ще се играе на стадион "Азади" в Техеран на 10 октомври.

През юни президентът на ФИФА Джани Инфантино изпрати писмо до Федерацията по футбол на Иран с искане да предприеме "конкретни мерки" и да позволи на жените да посещават стадионите. Той предупреди, че в случай на отказ ще последват санкции, без да уточнява какви точно. Според коментатори, това би могло да бъде отнемане на точки от квалификационните срещи за шампионата през 2022 година в Катар или изключване от участие в тях. Националният отбор на Иран се смята за един от най-добрите в Азия.

Ислямските власти в Иран заявяват, че забраната да посещават стадионите предпазва жените от ругатните, които излизат от устата на футболните запалянковци. Забраната действа вече няколко десетки години и е отменяна в редки случаи за отделни групи зрителки.

В началото на този месец правоохранителните органи в Техеран арестуваха четири жени при опит да проникнат на стадиона, преоблечени като мъже. По информация от правозащитната организация Human Rights Watch, пет дни по-късно те са били освободени от ареста под гаранция и ще бъдат съдени по обвинение за опит за нелегално влизане на стадиона.

Забраната жени да посещават "мъжки" спортни състезания беше разкритикувана от президента на Иран Хасан Рухани, но влиятелните консерватори, включително главният прокурор на страната, настояват тази забрана да остане.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: