Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зоран Заев: Договорът с България ни отвори пътя към НАТО и ЕС
Автор: Екип Ruse24.bg 12:26 / 27.09.2019Коментари (0)717
©
Договорът от Преспа, заедно с Договора за приятелство с България ускориха интеграцията ни в НАТО и отстраниха най-големите пречки за интеграцията ни в ЕС. Това заяви македонският премиер Зоран Заев по време на своето изказване пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Най-накрая завършихме нашата лична карта в ООН. Освен името Република Северна Македония, в нея за език пише: македонски език, а за гражданство: македонец/гражданин на Република Северна Македония. Сега имаме изключително добри отношения с Гърция и по този начин допринесохме за укрепването на регионалната стабилност и насърчаването на развитието на Западните Балкани, заяви той.

"Искам да подчертая тук, че сме благодарни на ООН за цялата подкрепа, която се вижда най-вече в 20-годишната всеотдайна и неуморна работа на Матю Нимиц, специалният представител на генералния секретар на ООН, който работи с нас за намирането на решение. Вярваме, че Договора от Преспа е реален пример за силата на дипломацията и диалога и че е полезен пример за много други открити въпроси“, подчерта Заев.

"Светът е на кръстопът и затова се нуждаем от по-силна Организация на ООН, която ще застане зад всички и ще даде резултати за всички. В свят, обременен от несигурност, е необходим международен ред, основан на правила и ефективен мултилатерализъм“, каза Заев по време на събранието на ООН в Ню Йорк.

"Като страна, активен партньор на международните коалиции срещу тероризма, правителството ще продължи да допринася и за многостранните усилия за борба с тероризма, както и за преодоляване на друго съвременно предизвикателство – масовата миграция“, каза още премиерът.

Той подчерта още, че е необходим съгласуван, многостранен подход, по отношение на фалшивите новини и дезинформацията, както и по отношение на целенасочените кампании, които заплашват и подкопават глобалното демократично управление, като същевременно тестват устойчивостта на демократичните общества по света.

В края на своето приветствие премиерът Заев подчерта, че насърчаването и защитата на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона остават основни стълбове на ценностите и действията на Организацията на обединените нации и че широко разпространената безнаказаност и липса на отчетност подсещат, че все още има много работа в тази област на национално, регионално и глобално ниво.

“Македония продължава силно да подкрепя мултилатерализма. Ще продължим да работим с всички заинтересовани страни в днешния фрагментиран свят. Това е наш общ свят. Ангажиментите, които поемаме на Общото събрание на ООН, се изпълняват по целия свят. Действието в собствените ни страни обаче е това, което гарантира защитата на правата на човека и благополучието на всеки индивид“, заключи Заев в речта си на Общото събрание на ООН.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: