Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зоран Заев: Не може да се постигне по-добър договор с България, от този за добросъседство
Автор: Екип Ruse24.bg 10:10 / 23.10.2020Коментари (0)691
© БГНЕС
Най-висшите представители на институциите на ЕС, вместо среща в Брюксел, поради Covid-19 вчера чрез няколко видеоконференции, потвърдиха подкрепата си за Северна Македония и насърчиха правителството да продължи усилията си за реформи, предава скопското електронно издание "Локално“, цитирано от БТА. 

В разговорите премиерът Зоран Заев, заедно с вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров и външния министър Буяр Османи, изразиха надежда, че готовността на страната ще бъде формализирана чрез приемане на рамка за преговори в началото на следващия месец, последвана от Първата междуправителствена конференция до края на годината.

Събеседниците, информирани от министър-председателя Заев на пресконференция, очакват през следващия период да приключат всички приготовления и хармонизации за Първата междуправителствена конференция.

"Казахме на събеседниците си, че пътят ни към ЕС няма алтернатива и че очакваме да направим първите следващи стъпки съвсем скоро с всяка отворена глава за европейското качество на живот на нашите граждани“, каза Заев.

Заключихме, посочи той, че и двете страни са инвестирали много и сме готови да изпълним изцяло и безусловно дневния си ред за ЕС с преговорите по главите.

"Няма да допуснем причини за нови отлагания, защото постигането на следващата ни стратегическа цел за членство в ЕС е наше тържествено задължение от името на бъдещето на страната и нейните граждани. Страната ни остава ангажирана да насърчава добросъседските отношения с непрекъснатото прилагане на Преспанския договор и Договора за добросъседство с България, което донесе нова енергия и допринесе за подновяване на интензивността на разширяването на ЕС със страните от региона“, каза Заев.

Премиерът Заев смята, че с България не може да се постигне по-добро споразумение от Договора за добросъседство и сътрудничество и изрази увереност, че двете страни ще работят непрекъснато, възможно най-скоро, за да намерят решение на различията.

"Споразуменията с Гърция и България не са просто писмо на хартия, те се изпълняват във всичките им аспекти. Радвам се, че България много често споменава, че остава твърд привърженик на членството ни в Европейския съюз. Вярвам, че в съответствие с европейските ценности и принципи има решение за всичко. Ние сме фокусирани върху намирането на решение, което ще създаде добра атмосфера за провеждането на първата междуправителствена конференция до края на годината“, каза премиерът Заев и добави, че решението трябва да бъде намерено до Първата междуправителствена конференция.

По отношение на изявленията от България, външният министър Буяр Османи смята, че Скопие трябва да седи настрана от предизборния дискурс в София.

"Не бива да бъдем част от предизборния политически дискурс на съседната Република България, който има целта след това нашите реакции да бъдат използвани в рамките на предизборна кампания. Не мисля, че това ни служи на нас, или на добросъседските отношения и на това, което искаме да постигнем заедно като две държави“, каза Османи.

В рамките на видеоконференцията, Заев, Димитров и Османи са говорили с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, комисарят по разширяването Оливер Вархели и председателя на ЕП Давид Сасоли.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: