 © |  | Пренасищането на пазара ще доведе до срив на цените, а оттам и до огромни загуби, прогнозират стопаните. Българската кайсия все още не е конкурентна на субсидирания европейски плод, за да излезе на външния пазар. Месеците юни и юли са с аромат на кайсия в Силистренско. В областта кайсиевите насаждения са над 27 000 декара. Само в кооперация "Българска кайсия" в Тутракан отглеждат близо 2000 декара. След изключително слабата реколта през последните години, това лято и тук стопаните се радват на изобилие от плод. С това обаче започват и проблемите им. Димитричка Търпанова - председател на кооперация "Българска кайсия"- Тутракан: "При нас идват посредници, които не са готови да им издадем фактура с ДДС, от там ние губим и ДДС-то, и посредникът прави всъщност по-голям оборот, отколкото ние, производителите, които цяла година наливаме средства да произведем продукцията". Изкупната кампания за висококачествения кайсиев плод стартира от 1.40 лева за килограм. Тази цена обаче се задържа само два дни, за да поеме рязко надолу. "70-80 стотинки не може да ни покрие нашите разходи, камо ли да реализираме някаква печалба и някакъв запас за обработките през следващата година", обясни Търпанова. Производителите отсега се притесняват къде ще пласират продукцията си. Родният пазар, превзет от гръцкия и турския плод, няма да може да поеме тазгодишната богата реколта, а за европейския пазар българският производител все още само мечтае. "Всичко опира до субсидиите, ако това което се полага, го дават на другите държави по Европа, които се занимават с кайсии се даде и на нас, поне половината, на този етап ще бъдем доволни", твърди Николай Велчев - производител. Според производители, силистренската кайсия вече се предлагала на близкия румънския пазар, но на двойно по-висока цена. "Вземат ги по 1.40-1.50, там ги дават по 3, явно, че печалбата отива в посредника, за нас остава само труда, грижите", оплакват се те. Така единствената надежда за родния производител си остава в държавата и в нейните механизми за регулиране на търговията в сивия сектор за продажба на плодове у нас.
Източник: РТВЦ - Русе |