Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Глобяват две вериги в Русе заради ракия и салата
Автор: ИА Фокус 15:56 / 12.10.2023Коментари (0)675
©
Глобиха Kaufland и Lidl за заблуждаващи практики в Русе. Kaufland ще трябва да плати 500 лева глоба, а Lidl - 3000 лева. Две глоби на веригите "Кауфланд България" и "Лидл България", наложени от Комисията за защита на потребителите, бяха потвърдени от Районния съд. И в двата случая санкциите са за заблуждаващи клиентите практики, използвани от магазините на веригите в Русе, пише вестник "Утро".

"Лидл България" ще трябва да плати 3000 лева глоба, защото в магазина си на ул."Майор Атанас Узунов" предлагал за продажба ракия, за производството, на която било използвано не само грозде, а и дестилат от друга земеделска продукция.

В този случай законът забранява продуктът да се предлага като гроздова ракия, но именно като такава напитката била обявена както на етикета в магазина, така и в интернет рекламата му. Съдът определя като крайно несериозен и подценяващ качествата на потребителя аргумента на "Лидл", че разликата между земеделски и винен дестилат би била усетена само от специалист, тъй като тяхното задължение е да опишат действителните характеристики на продукта, които ориентират потребителя в неговите търговски намерения.

Според магистратите не е налице маловажен случай, защото нарушението е допуснато по отношение на голям брой стоки, от лице с мащабна дейност, развивана в значителна верига от магазини, което би следвало да го прави по-отговорно към спазването на закона.

"Кауфланд България" трябва да плати 500 лева заради това, че в хипермаркета на веригата на бул. "Христо Ботев" предлагал опаковки от салата "Снежанка", катък с печени чушки и маслини, върху които имало означена цена, но на касата при заплащане се начислявали допълнително 0,20 лв. за пластмасова кутия. И в този случай съдът отхвърля аргументите за маловажност на нарушението, тъй като са нарушени правата на значителен брой клиенти.

И в двата случая Комисията за защита на потребителите е наложила минималните за такива нарушения наказания. Решенията на Районния съд могат да се обжалват пред Административния съд в Русе.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Kатастрофи Великотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: