Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изложба "Моите будители" и равносметка за научните постижения на Русенския университет
Автор: Екип Ruse24.bg 12:18 / 10.05.2024Коментари (0)1110
©
Днес, 10 май 2024 г., във фоайето на Ректората на Русенския университет бе отрита изложбата "Моите будители“, която показва българските олимпийци по природни науки и техните ръководители. Най-добрите български ученици печелят медали за страната ни от най-престижните Международни олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика, информатика, астрономия и астрофизика. Изложбата е създадена от ФАНТАСТИКО ГРУП и бенефициент на инициативата през 2023 година е Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

На откриването на изложбата присъстваха ректорът на университета проф. д-р инж. Пламен Кангалов, председателят на Общото събрание акад. Христо Белоев – почетен ректор на Русенския университет, зам.-ректорите доц. д-р Галина Иванова и Десислава Атанасова, изпълнителният директор на СООПН Вълкан Горанов, както Милена Банева, старши експерт по природни науки и екология, представляваща д-р Росица Георгиева – началник на РУО-Русе.

"Моите будители“ е едно много хубаво име за изложба, която популяризира учениците, завоювали големи успехи от престижни международни състезания и олимпиади. В тях е потенциалът и бъдещето на нашата страна. Радваме се, че изложбата е в Русе, а мястото й е точно в Русенския университет, като много хора ще имат възможност да я разгледат.“, каза акад. Белоев.

Ректорът на университета подчерта, че е чест и удоволствие да са домакини на тази изложба.

“Академичният състав на Русенски университет е участвал много активно в подготовката на националните отбори за международните олимпиади по природни науки. Доц. Пламенка Христова и проф. Каталина Григорова са дългогодишни членове на Националната комисия по информатика към МОН и на Екипа за извънкласна работа по информатика към СМБ и ръководители на русенските школи по информатика повече от 35 години. Ръководител на русенските школи по Лингвистика от 1986 г. е доц. д-р Илияна Раева. Академичното ръководство многократно е награждавало ръководителите на отбори – представители на Русенския университет за постиженията им с учениците. И днес те присъстват на откриването на тази изложба. Един от медалистите от международната олимпиада по лингвистика през 2016, 2018 и 2019 г. е Цветелина Стефанова, която по настоящем е студент в Русенски университет в специалност Компютърни системи и технологии и е днес тук сред нас. Петър Събев, медалист в международната олимпиада по информатика , е учил като студент и докторант в катедра Информатика и защити докторска степен към същата катедра. ", заяви проф. д-р инж. Кангалов.

От името на преподавателите доц. Пламенка Христова благодари на организаторите и на ректорското ръководство за съпричастността в подготовката на учениците и организирането на международни и национални състезания.

Изложбата може да бъде разгледана във фоайето на Русенския университет "Ангел Кънчев“ до 21 май.

За 2023 година от всички международни, европейски и балкански олимпиади и състезания българските олимпийци по природни науки са спечелили 90 медала - 17 от тях са златни, 32 сребърни и 41 бронзови.

В Олимпийските отбори по природни науки за миналата година участват 3 ученици и един ръководител от Русе, които са спечелили 3 медала за България – 1 златен и 2 бронзови. Това са:

• Константин Георгиев, Математическа гимназия "Баба Тонка“– златен медал от Международната олимпиада по лингвистика

• Елена Йорданова, Математическа гимназия "Баба Тонка“ – бронзов медал от Международната олимпиада по астрономия

• Красимир Станков, Математическа гимназия "Баба Тонка“ – бронзов медал от Международната олимпиада по астрономия

• Ръководител: доц. Пламенка Христова, Русенски университет – ръководител на Националния момичешки отбор по информатика за Европейската олимпиада по информатика за момичета, където участничките ни спечелиха 2 сребърни и 1 бронзов медал.

Проектът "Моите будители“ на ФАНТАСТИКО ГРУП подкрепя каузи и проекти в сферата на образованието и културата и представя личности с изключителни постижения. Инициативата се провежда за трета поредна година, като до този момент са дарени 150 000лв. Русе е осмата локация, на която тази година е представена изложбата "Моите будители".

Автор на фотографиите в проекта "Моите будители“ е фотографът Костадин Кръстев-Коко.

Академичният състав на Русенски университет е участвал много активно в подготовката на националните отбори за международните олимпиади по природни науки. Доц. Пламенка Христова и проф. Каталина Григорова са дългогодишни членове на Националната комисия по информатика към МОН и на Екипа за извънкласна работа по информатика към СМБ и ръководители на русенските школи по информатика повече от 35 години. Ръководител на русенските школи по Лингвистика от 1986 г. е доц. д-р Илияна Раева. Академичното ръководство многократно е награждавало ръководителите на отбори – представители на Русенския университет за постиженията им с учениците.

Доц. П. Христова е била заместник ръководител на Българския национален отбор - младежи за Балканската олимпиада по информатика за младежи 2008, 2015, 2016 и 2018 г., ръководител на Българския национален отбор за Европейската младежка олимпиада по информатика 2017 и 2022 г. и ръководител на Българския национален отбор за Европейската олимпиада по информатика за момичета от 2021 г. до сега. Нейни ученици, които са завоювали медали на международни олимпиади по информатика, са Виктор Кожухаров бронзов медал от първата Европейска младежка олимпиада по информатика 2017 г., златен медал от Балканската олимпиада по информатика за младежи 2018 г., бронзов медал от Международната олимпиада по информатика 2019 г. и сребърен медал от Международната олимпиада по информатика 2019 г.; Биляна Инджева – сребърен медал от първата Европейска олимпиада по информатика за момичета – 2021 г. и Преслав Тошев – бронзов медал от Международния турнир по информатика за напреднали (IATI) 2024 г.

Проф. Каталина Григорова е била заместник ръководител на Българския национален отбор за Балканската олимпиада по информатика - 2005 г., председател на Научния комитет на Младежката балканска олимпиада - 2008 г., заместник ръководител на Българския национален отбор за Международната олимпиада по информатика - 2009 г., ръководител на Българския национален отбор за Балканската олимпиада по информатика 2013 г., ръководител на Българския национален отбор за Младежката европейска олимпиада по информатика 2018, 2019 и 2020 г.

Нейни ученици, които са завоювали медали на международни олимпиади по информатика, са: златни медалисти (Теодор Точев от МОИ – 1989 и 1990 г., Светослав Колев от БОИ – 2004 г., Емил Инджев МБОИ - 2014 г.), сребърни медалисти (Борис Димитров от МОИ – 1994 г., Светослав Колев от МОИ – 2004 и 2005 г., Светослав Колев от БОИ – 2003 г. , Петър Няголов от МБОИ – 2015 г.), бронзови медалисти (Георги Димитров от МОИ – 1995 г., Петър Събев от БОИ – 2000 г., Стоян Христов от БОИ – 2001 г., Светослав Колев от МОИ – 2003 г., Георги Гюрчев от МБОИ – 2007 г., Христиан Христов от БОИ – 2013 г., Петър Няголов от МОИ – 2017 г.). Петър Събев е учил като студент и докторант в катедра Информатика и защити докторска степен към същата катедра.

Доц. д-р Илияна Раева, един от основателите на Международната олимпиада по лингвистика и Председател на организационния комитет на първата и петата олимпиада, е била ръководител на националните отбори на България на десет международни олимпиади: 2003 г. - Боровец България; 2004 г. - Москва, Русия; 2005 г. - Лайден, Холандия; 2006 г. - Тарту, Грузия; 2007 г. - Петербург, Русия; 2010 г. - Стокхолм, Швеция; 2012 г. - Любляна, Словения; 2014 г. - Бейжинг, Китай; 2016 г. - Майсор, Индия; 2019 г. - Йонгин, Южна Корея. Нейни ученици са получили 10 медали от международните олимпиади по лигвистика: златни медали (2004 г. - Иван Добрев в Москва, Русия, 2005 г. - Иван Добрев в Лайден, Холандия 2022 г., 2022 г. - Константин Георгиев в Кастълтаун, Остров Ман, 2023 г. - Константин Георгиев в Банско, България), сребърен медал (2019 г. - Цветелина Стефанова в Йонгин, Южна Корея), бронзови медали (2003 г. - Иван Добрев в Боровец, България, 2010 г. - Мирослав Манолов в Стокхолм, Швеция, 2014 г. - Елена Чапарова в Бейжинг, Китай, 2016 г. - Цветелина Стефанова в Майсор, Индия, 2018 г. - Цветелина Стефанова в Прага, Чехия).

Последният златен медал на Константин Георгиев през 2023 г. направи България първа в класацията за най-много златни медали на олимпиадите по всички дисциплини. Цветелина Стефанова е по настоящем студент в Русенски университет в специалност Компютърни системи и технологии.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
Катастрофа с президента на Иран
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: