 © |  | Хората с малки стопанства, които произвеждат екологични продукти и онези, които предлагат къщи за гости в Иваново и региона, трябва да се обединят - тази идея бе разисквана и събра ивановчани в края на миналата седмица. Сериозната част - разговор с експерти от WWF-Дунавско-Карпатска програма и Дирекция на природен парк "Русенски Лом" по естествен начин премина в дългоочакваната дегустация на местни вкуснотии. Домакинята Цветана Върбанова показа какво е направено по проект, финансиран по програма "Екология и рибовъдство" на фондация "ЕкоОбщност" с финансовата подкрепа на "Кока Кола - ХБК". Тя е превърнала идеята си във факт - къщата й за гости "Кладенеца" вече предлага и еко-продукти и ястия, произведени от ивановски майстори. Отреденото за ресторант пространство беше тясно за всички, желаещи поне да погледнат наредените като за изложба баници, петел, "облечени" в изящни плетива буркани с компоти, сладка, мед и туршии, сладката баница, наречена саралия, друга разновидност, наречена долангач, маджунена каша - списъкът включва повече от 30 специалитета на местните хора, включително чудесни бели и червени вина и ракия. Друго голямо пространство бе заето от плетива, сувенири, покривки - също местно "производство". Отсега нататък продуктите на ивановските майстори ще бъдат използвани при провеждането на различни срещи и семинари. И това е само началото - регионалният координатор на WWF-Дунавско-Карпатска програма Мая Банкова се ангажира в сътрудничество с ДПП "Русенски Лом" да проучат възможността специалитетите от Иваново от екологично чисти продукти да бъдат предлагани и на други места. Празникът завърши, разбира се, по български - с песни и много настроение. |