Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над 4000 души посетиха деветият фолклорен празник на греяната ракия и зелевата чорба в Бабово
Автор: Петър Дучев 14:56 / 24.02.2024Коментари (0)1121
Повече от 4000 души посетиха деветият фолклорен празник на греяната ракия и зелевата чорба от старовремската софра в село Бабово. Инициативата, в която участват 35 танцови и певчески състава от цяла Северна България, бе открита от областния управител на Русе Данаил Ковачев и кмета на Община Сливо поле Валентин Атанасов, предаде репортер на "Фокус".

"Вярвам, че въпреки забързания ни ритъм на живот, всеки от нас оценява значението на българските традиции, които преди всичко ни обединяват и ни правят по-сплотена общност. Благодаря на всички, допринесли днешното събитие да се случи, че за пореден път дават възможност за изява на толкова много хора. Със своите музикални изпълнения и тематични зони в сферата на кулинарство и етнографията, фестивалът подкрепя усилията на държавната власт за развитие на автентичната местна култура“, каза Ковачев. Той посочи, че събитието е пример за това как с всеотдаен труд, амбиция и кураж можем да поддържаме жив духа на художествената самодейност и да популяризираме ценното ни фолклорно богатство, стимулирайки неговото развитие в днешни дни. "Традициите са живи в община Сливо поле, защото Вие успявате да ги пресъздадете по един неповторим начин, който насърчава повече млади хора да преоткрият красотата на родния танцов, музикален и песенен фолклор. Всички Вие успяхте да превърнете Бабово в своеобразен център на зимните празници в региона“, заяви областният управител. Той изказа и благодарност на представителите не бизнеса, че продължават да подпомагат реализирането на този празник. "Радостен съм, че това събитие се наложи като едно от водещите в регионалния културен календар“, допълни Ковачев.

"Щастлив съм, че мога да застана пред Вас и да Ви поздравя, защото изключително много добре се получават нещата, когато има населено място като Бабово. То е пример, защото хората тук живеят заедно, радват се заедно и са постоянно заедно по добри и не дотам добри неща“, каза от своя страна кметът на Сливо поле Валентин Атанасов. Той благодари на всички, които са работили денонощно за подготовката на този хубав празник. Кметът Атанасов подари и чисто нов лаптоп на секретаря на местното читалище

Пепа Стоянова, която на практика е сред двигателите на инициативата. Всички от организационния комитет ще получат екскурзия в страната. Атанасов коментира, че програмата е така подредена, че да донесе много положителни емоции на всички. "За десетия празник догодина трябва да измисли програма, която да утвърди Бабово за сетен път като едно населено място, в което тържеството става национален празник“, сподели още кметът на Сливо поле.

Организатори на събитието са местното Народно читалище "Никола Йонков Вапцаров 1927“, кметството и пенсионерската организация в селото. Проявата не би била възможна и без подкрепата на Община Сливо поле. По традиция всеки посетител можеше да опита традиционна зелева чорба, приготвена в юнашкия казан на шеф-готвача Ангел Ангелов от Копривщица, греяна ракия, както и Ханджийски кебап, приготвени по зоркия поглед на кмета на Бабово Пламен Пенков. "Щастливи сме, че отново заедно сме тук. И днес ние потомците на онези първи заселници на селото пазим и съхраняваме народните традиции и днес все още хората в Бабово са гостоприемни“, каза Пенков и пожела по време на фестивала да се създадат много нови приятелства и да останат хубави спомени. Количеството зелева чорба, което бе приготвено днес и раздадено на дошлите на празника, беше малко повече от един тон. Пламен Пенков изказа и специални благодарности на 50 доброволци, които са били неотлъчно до организаторите и не са жалили нито време, нито труд или пък усмивки, за да направят празника още по-хубав и организиран. Благодарности бяха отправени и към БЧК, защото този празник е възникнал като част от една от инициативите по програма за повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора, осъщесътвена с помощта на Швейцарския червен кръст.

Сред гостите на събитието беше и заместник-кметът на Сливо поле Михаил Чиликов, както и кметове на населени места от региона. Началото на празника постави отец Йордан от Русенската света митрополия, който каза, че през всяка следваща година празникът става все по-известен и все повече хора се струпват в центъра на селото. "Радвайте се и се веселете, занесете частица от тези невероятни емоции и ги споделете с Ваши близки и роднини“, допълни свещеникът.

Проведоха се и любимите конкурси за най-блага греяна ракия, най-автентична старовремска софра, а също и за най-лична мома, както и за най-

напет юнак. Класиралите се на първите три места във всяка от категориите получиха материални награди от организаторите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Kатастрофи Великотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: