Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наградиха победителите от Националния конкурс, посветен на екзарх Антим I
Автор: Екип Ruse24.bg 16:32 / 01.12.2023Коментари (0)1183
© Видинска света митрополоя
Победителите в Националния конкурс, посветен на на живота и делото на Екзарх Антим I бяха наградени на церемония във видинския драматичен театър "Владимир Трандафилов“, предаде репортер на "Фокус“. Темата, по която работиха автори от цялата страна, във второто издание на конкурса, бе "Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот". Той се организира с благословението на Светия синод на Българската православна църква от Видинската митрополия, Съюза на българските писатели, списание "Читалище“ и дружество "Будители“ в област Монтана. 

Съгласно регламента на конкурса участниците са разделени в четири възрастови групи и могат да представят по едно авторско произведение в категориите стихотворение, разказ, есе, рисунка, скулптура, песен и кинофилм. В конкурса бяха представени от 74 участници от цялата страна творби с поезия, проза, изобразително изкуство, филми и песни. Творбите бяха  оценени от жури ръководено от Боян Ангелов, поет и председател на Съюза на българските писатели и членове литературният критик Юри Ангелов, богословът проф. д-р Павел Павлов, живописецът Андрей Трифонов и музиковедът Георги Славчев Отличени автори прочетоха свои произведения, с наградените рисунки бе организирана изложба във фоайето на театъра. Сред отличените е видинчанката Вяра Казакова, която взе втора награда в раздел "Поезия".

Видинският митрополит Даниил присъства на награждаването и поздрави присъстващите с думите, че "дори и след толкова години няма тъмни петна в личността на екзарх Антим I, няма порок, който да дразни. Напротив, четейки писмата му и осъзнавайки делата му, той продължава да ни вдъхновява. Нека познаваме личността на първия екзарх, да си спомняме и опресняваме паметта за него, нека да подражаваме на вярата му“.

На церемонията бе представен и сборник с творби от първото издание на конкурса, проведено миналата година. Най-добрите произведения от втория конкурс също ще бъдат издадени в сборник.

Имената на победителите в отделните категории могат да се видят на Facebook страницата на Видинската митрополия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: