Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Насърчават енергийното планиране на фирмите в региона
Автор: Екип Ruse24.bg 14:48 / 05.08.2010Коментари (0)470
С успех завърши първата година от реализацията на международния проект "Регионални клъстери за енергийно планиране", който сдружение "Регионална енергийна агенция - Русе" осъществява в рамките на програма "Интелигентна енергия" на Европейската комисия, заедно с още 12 организации от 8 държави членки на ЕС.

Проектът цели развитието на политики на регионално равнище, насочени към устойчивото използване на възобновяеми енергийни източници и прилагането на мерки в сферата на енергийната ефективност от местния бизнес. За тази цел се предвижда създаването на регионални клъстери за енергийно планиране, обединяващи предприятия в приоритетни за съответните региони производствени сектори.
 
От българска страна единственият регион, който участва в проекта, е Област Русе, представлявана от Регионалната енергийна агенция и Бизнес центъра за подпомагане на малки и средни предприятия. Двете организации имат за цел да насърчат по-ефективното енергийно планиране от страна на местния бизнес, в частност в сферите на мебелната и текстилната промишленост, както и на производството на земеделска техника. Тези три отрасъла са от ключово значение за региона, ето защо обособяването им в тематични клъстери е предпоставка за намаляване на тяхната енергоемкост, респективно и за по-високата им конкурентоспособност.

През изминалата първа година от реализацията на проекта екипът на Регионалната енергийна агенция, под ръководството на г-н Димитър Йосифов - Председател на Управителния съвет на сдружението и мениджър в "Мегахим" АД, се включи в провеждането на проучване сред представители на всеки един от трите клъстера относно предприетите от тях до момента действия в посока използване на възобновяеми енергийни източници и подобряване на енергийната ефективност на техните производства.

Беше констатирано наличието на сериозен потенциал за реализация на енергийни спестявания посредством внедряване на мерки за енергийна ефективност. Въз основа на проучвателната работа бяха изведени редица трудности, пред които са изправени фирмите при внедряване на мощности от възобновяеми енергийни източници, като тежките процедури по узаконяването на инсталациите и несигурното в инвестиционен аспект преференциално ценообразуване в страната.

Резултатите от първата фаза от работата по проекта бяха представени от инж. Никола Кибритев - експерт в Регионалната енергийна агенция, в рамките на международна конференция на тема "Нови пътища към конкурентоспособността", която се състоя на 10.05.2010г. в естонския град Тарту.

Следващата фаза от реализацията на проекта предвижда извършване на анализ, посредством събраната в първата фаза информация. Анализът има за цел да се идентифицират слабите места по отношение на енергийната ефективност във фирмите, както и техния потенциал за използване на възобновяеми енергийни източници. Резултат от този етап на работа ще бъде идентифицирането на идеи за пилотни проекти, съобразени с индивидуалните потребности на участниците във всеки от клъстерите.

Един от основните продукти, който ще бъде реализиран до края на проекта "Регионални клъстери за енергийно планиране", ще бъде т. нар. транснационален методологичен наръчник за енергийно планиране и енергийна ефективност, който ще бъде ценен източник на информация и ноу-хау за други клъстерни структури в Европа, отразявайки опита и изследователските резултати от работата на партньорите в проектния консорциум.

Тези теми ще бъдат предмет на обсъждане на следващата среща по проекта, която ще се проведе през месец ноември в гр. Асколи Пичено, разположен в италианската област Марке.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2022/2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
Искат закриването на въглищни централи у нас
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: