Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Община Ветово застава зад пострадалите от инсулт и техните близки
Автор: Екип Ruse24.bg 10:37 / 11.05.2023Коментари (0)319
©
Община Ветово застава отново зад пострадалите от инсулт и техните близки, като се присъединява към Националната кампания "Живот след инсулт“. Кампанията се организира от Асоциацията за инсулт и афазия, с която ръководството на общината успешно си партнира в последните две години, работейки за намаляване негативното въздействие на инсулта върху българското общество. .

В страната през последните години се регистрират 45 000 случая годишно. Смъртността при инсулт в България през 2021 г. е била 12%, а едва 65% от регистрираните случаи са били транспортирани от спешната медицинска помощ. България изостава средно с над два пъти спрямо други европейски страни. Това говори за недостатъчна работа свързана с първичната профилактика.

Поради тази причина нашата община заедно с Асоциацията за инсулт и афазия предоставя брошури и плакати със симптомите на инсулт, а те най-общо са три:

Увисване на ъглите на устата;

Изтръпване и слабост в едната ръка;

Нарушения в говора.

Забелязвайки дори един от тези три симптома, е разумно да се потърси незабавна помощ на тел. 112, напомнят от Асоциация за инсулт и афазия.

В рамките на Националната кампания "Живот след инсулт“  Община Ветово напомня, че предлага за хората с увреждания и в частност за преживелите инсулт следните общински и социални услуги:

- общински административни услуги: 2012 Издаване на карта за безплатно паркиране на МПС, обслужващо хора с трайни увреждания, и за използване на

- улеснения при паркиране; 2127 Приемане и обработка на заявления за изготвяне на предложения до общинския съвет за отпускане на персонални пенсии;

социални услуги, в т.ч. делегирани – Асистентска подкрепа, Топъл обяд в община Ветово, Грижа в дома в община Ветово, лични асистенти по Закона за личната помощ;

- отстъпки от местни данъци и такси (в т.ч. за общински административни услуги). Лица с трайно намалена работоспособност над 71% заплащат таксите за услугите по гражданско състояние, по местни даници и такси, по общинската собственост, административни услуги относно търговия, туризъм и транспорт, административни услуги по селско стопанство и екология и зелена система с 50% намаление – чл. 54, ал.5 от Наредба №8 на общински съвет-Ветово.

Допълнителна информация може да бъде потърсена от общинската администрация или разкрития от Асоциация за инсулт и афазия Национален телефон за подкрепа при инсулт 0700 11 404.

Ръководството на общината се солидаризира с нарастващият брой български общини, подкрепящи каузата. Стартира и една съвместна инициатива на Община Ветово и Асоциацията за инсулт и афазия –  Регионалната група за взаимопомощ след инсулт в социалните мрежи. Всеки пострадал от инсулт, неговите близки и хората, които го обгрижват могат да се регистрират във Фейсбук групата на адрес: https://www.facebook.com/groups/stroke.bg.ruse.help

Групата е част от общо 28, съответстващи на областните административни центрове групи за взаимопомощ, в които ще могат да бъдат поставяни въпроси към институциите, медицински и други експерти, ще бъде дадена гласност на пострадалите от инсулт, за да определят най-важните за тях въпроси за разрешаване, ще почувстват, че не са сами.

В обсъжданията на наболелите обществени проблеми в нашата община присъства темата за недостиг на квалифицирана здравна помощ при инсулт. За съжаление, независимо, че в страната са налични специализирани звена (т.нар. stroke units), продължаваме да страдаме от недостатъчно достъпна качествена здравна грижа в острата фаза на инсулт. В тази връзка от Асоциацията за инсулт и афазия напомнят, че в момента по тяхна инициатива се работи по Национален план за бора с инсулта. В допълнение очаквано положително въздействие върху негативната статистика се очаква от реализацията на мерки по Плана за възстановяване, с които ще се разкрият и оборудват нови 10 специализирани звена, ще се закупят хеликоптери за оказване на спешна помощ, а в момента се работи и по ново специализирано компютърно приложение за Спешната помощ, с което ще се извършва бързо и точно насочване на пациент с инсулт.

Към гореспоменатото трябва да се добавят добрите новини свързани с нови медицински технологии и методи на лечение, с чиято помощ все по-бързо и по-точно се провежда лечение на острата фаза на инсулта.

Така, базирайки се на данните за 2021 г., приблизително 40 000 българи започват своя живот след инсулт. Към момента, по непотвърдени данни в България повече от половин милион души живеят с последствията от инсулта. Те ежедневно се сблъскват с множество проблеми – липса на адекватна информация, недостъпна среда, недостатъчен достъп до проследяваща медицинска грижа, липса на достатъчна по обем рехабилитация и терапия.

Община Ветово ще продължи да си сътрудничи с Асоциацията за инсулт и афазия. "Заедно заставаме зад каузата животът след инсулт да бъде пълноценен, съзидателен, полезен за човека и обществото. Защото това е спасен живот, който заслужава да се живее пълноценно!“, казват от администрацията.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: