Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Откриват паметна плоча на писателя Иван Коларов край Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 17:43 / 01.04.2024Коментари (0)1130
© Литературен свят
На 2 април /вторник/ от 10.00 часа в село Обретеник, община Борово, ще бъде открита паметна плоча на писателя, сатирика, преводача и етнографа Иван Коларов. На събитието ще присъства и заместник областният управител на Русе Георги Георгиев. Плочата ще бъде разположена на сградата на местното читалище "Христо Ботев – 1928", съобщиха от ОА-Русе.

Иван Коларов /Иван Стоянов Иванов/ е роден на 1 април 1923 г. в с. Обретеник, Русенска област. Завършва гимназия в гр. Бяла и Въздушно техническо училище в гр. Карлово /1943 – 1944/. От 1955 г. се подписва Коларов – фамилното име на майка му. Работи като журналист в Бяла, Варна и София, където в езикови школи изучава руски, френски и сърбохърватски.

Започва да пише още във второ-трето отделение. Докато е ученик в гимназията в Бяла се запознава със Симеон Балтаджиев, който е собственик на книжарница-печатница "Есперанто" и редактор на местния вестник "Нива". В книжарницата на Балтаджиев се събират най-будните ученици, сред които е и бъдещият поет Коларов. Балтаджиев отпечатва във в. "Нива" неговите първи стихотворения, а през 1942 г. издава стихосбирката му "Първи стъпки".

През периода 1943 – 1944 г. завършва Въздушно техническото училище в Карлово. Член и учредител е на Съюза на журналистите, Съюза на преводачите, Клуба за гласност и демокрация, Дружеството на писателите сатирици. Бил е и дългогодишен редактор в БНР и в БНТ. Също така е бил и редактор в Центъра на народно творчество в сп. "Художествена самодейност" и "Естрада".

Негово дело е дългогодишното съществуване на литературния кръжок "Пейо Яворов", на литературния кабинет "Иван Вазов". Участва и в инициативния комитет за изграждане на "Дом на хумора и сатирата" в Габрово.

Автор е на над 30 книги. Носител е на звание "Академико бенемерито“ (Академия "Гулиелмо Маркони“ – Рим, 1983). Негови творби са публикувани на украински, словенски, сръбски, гръцки, турски, италиански, френски  руски езици, както и на есперанто.

Заедно със съпругата си Невена организира една от първите в страната селски художествени галерии. През 1986 г. те даряват на Обретеник богата колекция живопис, графика, малка пластика и карикатури за картинна галерия. Сред тях са 74 художествени творби на известни български художници – Борис Димовски, Доньо Донев, Александър Поплилов, Георги Павлов – Павлето, русенските художници Димитър Станчев, Николай Русчуклиев и др. Дарението включва още личен архив, състоящ се от литературни творби на автора.

Умира на 12 януари 2009 г. в София.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: