Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предлагат изграждането на чешма в градинката на площад "Батенберг" в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 16:48 / 05.04.2023Коментари (0)587
©
Изграждането на чешма в градинката на площад "Княз Александър Батенберг“ в Русе обсъдиха областният управител Анатоли Станев и главният секретар на ВиК Асоциацията Пламен Спасов. Идеята е на Спасов и тя бе подкрепена от Станев тъй като областният управител смята, че подобна инициатива ще допринесе за това мястото да стане още по-приятно за почивка и разходка. Според Станев чешмата ще се впише напълно в архитектурния облик наоколо и ще благоприятства разходките особено на семейства с малки деца и спортуването.

"Нашите предци са казвали мъдро, че построяването на чешма или мост над река е дело равно по ценност на това да възпиташ праведни деца, да събираш и разпространяваш знания или да отделиш от своето имущество за нуждаещите се. Освен това чешмата винаги е била и средище на социален живот. Свидетели сме жители на села и градове да възстановяват чешми, било чрез собствени средства, било чрез дарение от приятели или помощ от институции, обичащи родното място“, сподели от своя страна Спасов.

"В много европейски страни правителствата опитват да въведат условия за задължително поставяне на обществени чешми в градовете с идеята гражданите да имат постоянен достъп до питейна вода. Разбира се, законодателството се обсъжда с общините, тъй като поставянето на чешми в паркове, градини или търговски центрове трябва да се съобрази с местните нужди. Това начинание всички определят като принос за обществото, хората са убедени, че достъпната вода е основен компонент за обществената стабилност“, допълни още главният секретар на ВиК Асоциацията.

Площадът бе част от мащабния проект "Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“, който беше изпълняван в продължение на няколко години. Изграждането и реконструкцията на ключови обекти в тази централна градска част безспорно допълнително облагороди района и улесни движението на пешеходци и шофьори.

В сегашния си вид градинката в средата на площада създаде благоприятна среда и се превърна в една привлекателна зона за отдих в центъра на града ни. "В този смисъл изграждането тук на чешма, която учениците от СУ "Христо Ботев“, стотиците минаващи и отдъхващи русенци и гости на града да ползват в жарките дни, е и едно своеобразно надграждане на цитирания проект“, смята Пламен Спасов.

Идеята е представена и пред други институции от Русе, като тепърва предстои да се изготвят технически спецификации и останалите необходими документи, съобщават от dunavmost.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: